Να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα Γυμνάσια Κέδρου και Λεονταρίου

Δεν τηρήθηκαν τα ίδια κριτήρια, έγιναν άδικες υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων και η δημοτική αρχή του Δήμου πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα Γυμνάσια Κέδρου και Λεονταρίου μπορούν και επιβάλλεται να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Η πίστη μας αυτή άλλωστε εκφράστηκε πρόσφατα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία έγιναν οι προτάσεις του Δήμου για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων.

Κατανοούμε ασφαλώς το πνεύμα και τη λογική του Υπουργείου που θέλει να δημιουργήσει σχολεία λειτουργικά βιώσιμα και εκπαιδευτικά αποδοτικά. Θεωρούμε όμως ότι η πρόσφατη απόφαση που ανακοινώθηκε σχετικά με συγχωνεύσεις – καταργήσεις – υποβιβασμούς σχολείων σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα και αδικίες.
Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Δ. Σοφάδων είναι η διακοπή της λειτουργίας του Γυμνασίου Λεονταρίου. Πιστεύουμε ότι τα Γυμνάσια Λεονταρίου και Κέδρου αν και βρίσκονται σε κοντινή σχετικά απόσταση μεταξύ τους επιβάλλεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για πολλούς λόγους τους οποίους πολλές φορές έχουμε εκφράσει δημόσια.
Συγκεκριμένα, το καθένα απ’ αυτά εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Το Γυμνάσιο-Λύκειο Κέδρου καλύπτει όλα τα παιδιά του ορεινού όγκου της Μενελαΐδας και της Ρεντίνας. Το Γυμνάσιο-Λύκειο Λεονταρίου αφενός μεν είναι το μεγαλύτερο περιφερειακό Γυμνάσιο του Ν. Καρδίτσας αφετέρου εξυπηρετεί μαθητές από τη Δ.Ε. Ταμασίου αλλά και από χωριά του Δ. Δομοκού (Εκκάρα, Γαβράκια). Ο βασικότερος όμως λόγος συνέχισης της λειτουργίας τους είναι αναπτυξιακός. Η οικονομική ωφέλεια που ενδεχομένως επέλθει από πιθανή κατάργηση μιας σχολικής μονάδας θα αποβεί μακροπρόθεσμα ανεπαρκής για να καλύψει το αναπτυξιακό πρόβλημα που θα ενταθεί και θα οδηγήσει σε μετανάστευση νέων οικογενειών προς αστικά κέντρα εκτός Δ. Σοφάδων. Η προοπτική αυτή ασφαλώς δεν είναι ευχάριστη.

Εκτός όμως αυτού, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που δημιουργούν ποικίλες αντιδράσεις και ερωτήματα και για τα οποία πιστεύουμε ότι απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις:
1. Αν και ανακοινώθηκε αρχικά ότι θα κλείσουν όλες οι Λυκειακές Τάξεις όπως έγινε μ’ αυτές του Κέδρου και της Ματαράγκας εντούτοις υπήρξαν Λυκειακές Τάξεις που διατηρήθηκαν.
2. Το Δημοτικό Σχολείο Ματαράγκας να γίνει 6/θέσιο
3. Το Δημοτικό Σχολείο Κέδρου να γίνει 5/θέσιο
4. Το Δημοτικό Σχολείο Καρποχωρίου να γίνει 6/θέσιο
5. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων να γίνει 6/θέσιο
6. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων να γίνει 12/θέσιο
7. Το Δημοτικό Σχολείο Ανάβρας να γίνει 6/θέσιο
8. Το Δημοτικό Σχολείο Λεονταρίου να γίνει 6/θέσιο

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.50
Δύση: 19.06
Πρώτο Τέταρτο
1772
Αποκεφαλίζεται στην Σμύρνη ο νεομάρτυρας Μιχαήλ.
1818
Σφαγή στην Αδριανούπολη από τους Τούρκους του νεομάρτυρα Χριστοφόρου.
1821
Ο Αρχιεπίσκοπος Ύδρας Γεράσιμος υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως.
1827
Η τουρκική φρουρά στον Πειραιά παραδίδεται με συνθήκη στον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
1905
Ανταρτικό σώμα στο χωριό Δροσοπηγή της περιοχής Μορίχοβο περικυκλώνεται και δέχεται επίθεση του τουρκικού στρατού.
1956
Ο στρατάρχης Χάρντινγκ εξαπολύει στην Κύπρο άγρια εκστρατεία εναντίον της ΕΟΚΑ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"