Ειδήσεις

Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη για όλους

altΤους μετέχοντες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος

Πόσο συχνά συναντάμε διερμηνείς στη νοηματική και υποτιτλισμό σε πολιτιστικά θεάματα; Μας έχει τύχει το ασανσέρ για ΑΜΕΑ κάποιου μουσείου να είναι εκτός λειτουργίας, η ράμπα να είναι τόσο απότομη ώστε το αναπηρικό καρότσι να χρειάζεται συνοδό για να ανέβει ή η τουαλέτα να διαθέτει μόνο το ειδικό σήμα των ΑΜΕΑ αλλά να έχει μετατραπεί σε αποθήκη;

altΑυτά τα ζητήματα απασχόλησαν όσους συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα, 23/9, το πρωί, με σκοπό να ξεναγηθούν στο κέντρο της Καρδίτσας, διανύοντας την απόσταση από την πλατεία Πλαστήρα ως τη Δημοτική Αγορά με ενδιάμεσο σταθμό την κεντρική Πλατεία και πολλά σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος κατά μήκος της διαδρομής. Η ιδέα του μουσείου πόλης για τη δράση προέκυψε από τη συμμετοχή του Δήμου Καρδίτσας στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η οποία τείνει να γίνει θεσμός για την πόλη μας μετά από τις πολύ επιτυχημένες συμμετοχές των τελευταίων ετών.
Ο ιστορικός περίπατος είχε ανακοινωθεί από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του Δήμου Καρδίτσας/ΔΟΠΑΚ αρχικά για την περασμένη Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρού, δίνοντας στη μικρή ομάδα που συγκεντρώθηκε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο μουσείο πόλης. Ο προβληματισμός γύρω από την πρόσβαση στο χώρο ήταν εύλογα πολύ μεγαλύτερος από τις απορίες σε σχέση με τα εκθέματα του μουσείου. Οι συμμετέχοντες, άτομα με αναπηρία και γονείς, μέλη του σωματείου γονέων ΑΜΕΑ, επισήμαναν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελάχιστη δαπάνη, όπως η πρόσβαση στο ίδιο το κτήριο, η οποία εμποδίζεται σήμερα από την έλλειψη ράμπας και ελεύθερου χώρου μπροστά στην είσοδο του μουσείου. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τη Δευτέρα και ο περίπατος πραγματοποιήθηκε τελικά με μεγάλη συμμετοχή χάρη στη στήριξη του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, του Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ, του Κέντρου «Ορίζοντες» και του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Πόλης. Τους 30 περίπου συμμετέχοντες καλωσόρισε ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, ανανεώνοντας την υπόσχεση ότι θα είναι δίπλα τους. Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου απλό, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη σχετικής εμπειρίας σε φορείς πολιτισμού της πόλης. Όπως επισήμαναν τα ίδια τα άτομα με αναπηρία που συμμετείχαν, σπανίως για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο τηρούνται οι προδιαγραφές προσβασιμότητας, με αποτέλεσμα τα ΑΜΕΑ να μην μπορούν να κινούνται αυτόνομα ή με ασφάλεια στην πόλη. Πως λοιπόν να αγγίξει κανείς ζητήματα πιο εκλεπτυσμένα, όπως είναι ο καθολικός σχεδιασμός κτηρίων ή η συμπερίληψη στον σχεδιασμό μουσειακών εκθέσεων ή δράσεων, όταν οι διαδρομές για τυφλούς καταλήγουν σε εμπόδια ή οι ράμπες είναι επικίνδυνες;
Ο περίπατος τελείωσε με την αμοιβαία δέσμευση για συνεργασία με στόχο τη δημιουργία καθολικά προσβάσιμων διαδρομών στην πόλη αλλά και τον σχεδιασμό δράσεων που θα βασίζονται στην αρχή της συμπερίληψης από το μουσείο.


 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.40
Δύση: 16.58
Σελήνη
12 ημερών
1868
Μεγάλη καταστροφή του Σώματος Μανιατών υπό τον Δημ. Πετροπουλάκη στις Βρύσες Χανίων από τον τουρκικό στρατό
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Αργυρόκαστρο.
1943
Γερμανοί κατακτητές εισέρχονται στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και φονεύουν 13 υπερήλικες μοναχούς, 3 υπηρέτες, ένα προστατευόμενο ορφανό ηλικίας 7 ετών και 5 προσκυνητές.
1944
Το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη ανθίσταται ηρωικώς και αποκρούει σφοδρή επίθεση των κομμουνιστών ανταρτών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»