Ειδήσεις

Ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη για όλους

altΤους μετέχοντες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος

Πόσο συχνά συναντάμε διερμηνείς στη νοηματική και υποτιτλισμό σε πολιτιστικά θεάματα; Μας έχει τύχει το ασανσέρ για ΑΜΕΑ κάποιου μουσείου να είναι εκτός λειτουργίας, η ράμπα να είναι τόσο απότομη ώστε το αναπηρικό καρότσι να χρειάζεται συνοδό για να ανέβει ή η τουαλέτα να διαθέτει μόνο το ειδικό σήμα των ΑΜΕΑ αλλά να έχει μετατραπεί σε αποθήκη;

altΑυτά τα ζητήματα απασχόλησαν όσους συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα, 23/9, το πρωί, με σκοπό να ξεναγηθούν στο κέντρο της Καρδίτσας, διανύοντας την απόσταση από την πλατεία Πλαστήρα ως τη Δημοτική Αγορά με ενδιάμεσο σταθμό την κεντρική Πλατεία και πολλά σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος κατά μήκος της διαδρομής. Η ιδέα του μουσείου πόλης για τη δράση προέκυψε από τη συμμετοχή του Δήμου Καρδίτσας στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η οποία τείνει να γίνει θεσμός για την πόλη μας μετά από τις πολύ επιτυχημένες συμμετοχές των τελευταίων ετών.
Ο ιστορικός περίπατος είχε ανακοινωθεί από το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του Δήμου Καρδίτσας/ΔΟΠΑΚ αρχικά για την περασμένη Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρού, δίνοντας στη μικρή ομάδα που συγκεντρώθηκε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο μουσείο πόλης. Ο προβληματισμός γύρω από την πρόσβαση στο χώρο ήταν εύλογα πολύ μεγαλύτερος από τις απορίες σε σχέση με τα εκθέματα του μουσείου. Οι συμμετέχοντες, άτομα με αναπηρία και γονείς, μέλη του σωματείου γονέων ΑΜΕΑ, επισήμαναν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελάχιστη δαπάνη, όπως η πρόσβαση στο ίδιο το κτήριο, η οποία εμποδίζεται σήμερα από την έλλειψη ράμπας και ελεύθερου χώρου μπροστά στην είσοδο του μουσείου. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τη Δευτέρα και ο περίπατος πραγματοποιήθηκε τελικά με μεγάλη συμμετοχή χάρη στη στήριξη του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, του Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ, του Κέντρου «Ορίζοντες» και του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Πόλης. Τους 30 περίπου συμμετέχοντες καλωσόρισε ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος, ανανεώνοντας την υπόσχεση ότι θα είναι δίπλα τους. Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου απλό, γεγονός που δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη σχετικής εμπειρίας σε φορείς πολιτισμού της πόλης. Όπως επισήμαναν τα ίδια τα άτομα με αναπηρία που συμμετείχαν, σπανίως για τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο τηρούνται οι προδιαγραφές προσβασιμότητας, με αποτέλεσμα τα ΑΜΕΑ να μην μπορούν να κινούνται αυτόνομα ή με ασφάλεια στην πόλη. Πως λοιπόν να αγγίξει κανείς ζητήματα πιο εκλεπτυσμένα, όπως είναι ο καθολικός σχεδιασμός κτηρίων ή η συμπερίληψη στον σχεδιασμό μουσειακών εκθέσεων ή δράσεων, όταν οι διαδρομές για τυφλούς καταλήγουν σε εμπόδια ή οι ράμπες είναι επικίνδυνες;
Ο περίπατος τελείωσε με την αμοιβαία δέσμευση για συνεργασία με στόχο τη δημιουργία καθολικά προσβάσιμων διαδρομών στην πόλη αλλά και τον σχεδιασμό δράσεων που θα βασίζονται στην αρχή της συμπερίληψης από το μουσείο.


 

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.10
Δύση: 19.56
Τελευταίο Τέταρτο
1821
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης φυλακίζεται στην Αυστρία.
1824
Δύναμη 12.000 Τουρκαλβανών επιτίθενται εναντίον της Άμπλιανης Φωκίδος.
1907
Οι οπλαρχηγοί Δ. Γιουγκολάκης (Μητρούσης) και Θ. Τουρλεντές εγκλωβίζονται από τους Τούρκους στην Κάτω Κεμενικιά Σερρών.
Ενδεκαμελές σώμα υπό τον Ανθυπολοχαγό Ανδρέα Μακούλη (Στενημαχίτη) κυκλώνεται από τους Τούρκους στη Δόβιστα.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται στην Κομοτηνή.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τις Σαράντα Εκκλησίες στην Ανατολική Θράκη.
1942
Εκτέλεση Ελλήνων από τους Γερμανούς στο Ηράκλειο της Κρήτης.
1944
Ισχυρή δύναμη Ιερολοχιτών και Βρετανών προσβάλλει την γερμανο-ιταλική φρουρά της Σύμης και της προκαλεί σοβαρές απώλειες.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».