Ειδήσεις

Παρεμβάσεις ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού από την 1η Τ.ΟΜ.Υ. Καρδίτσας

Τα μέλη της  διεπιστημονικής ομάδας της 1ης  Τ.ΟΜ.Υ. Καρδίτσας ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας σε Εθνικό Επίπεδο για το σχολικό έτος 2018-2019.
 
Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Καρδίτσας με τον θεματικό άξονα “E-BUG”  με θέμα : «Οι μαθητές στη χώρα των μικροβίων», όπου σκοπός της δράσης ήταν η ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας για θέματα πρόληψης λοιμώξεων και η υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών. 
Στην συνέχεια έλαβαν χώρα παρουσιάσεις σε νηπιαγωγεία της  περιοχής  με τίτλο “ΥΓΙΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗ – ΑΝΑΠΝΕΩ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ”. Στη συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε αναφορά στις βασικές αρχές της αναπνευστικής λειτουργίας και στην αξία της αναπνοής και του καθαρού αέρα. 
 
Οι παρεμβάσεις συνεχίστηκαν σε Λύκεια της πόλης με τον θεματικό άξονα “ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ”  με θέμα : «Αντισύλληψη στην εφηβεία». Οι έφηβοι και έφηβες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παρουσίαση, η οποία αναφερόταν στην προαγωγή της σεξουαλικής υγείας στους εφήβους, καθώς και στις μεθόδους αντισύλληψης.
 
Οι επόμενες παρουσιάσεις έγιναν σε δημοτικά σχολεία του Δήμου, οι οποίες ήταν σχετικές με την ΥΓΙΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΒΑΔΙΣΗ με θέμα : «Στέκομαι σωστά και ασκούμαι». Τονίστηκε η σπουδαιότητα της σωστής στάσης του σώματος και τη συμβολή της άσκησης σε αυτή.
 
Οι παρεμβάσεις στα δημοτικά συνεχίστηκαν με την ΗΛΙΑΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ με θέμα : «Έξυπνοι στον ήλιο με ασφάλεια». Σκοπός της δράσης ήταν η κατάλληλη λήψη μέτρων πρόληψης και φροντίδας που τα παιδιά οφείλουν να λαμβάνουν, ανάλογα με τη χρονική περίοδο και τη δραστηριότητα.
 
Ο κύκλος των παρεμβάσεων ολοκληρώθηκε με τον θεματικό άξονα ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ» σε Δημοτικά και Γυμνάσια της Καρδίτσας, όπου αναφέρθηκαν τα εξής θέματα:  «Ασφαλής κολύμβηση για πρόληψη ατυχημάτων στο νερό», «Πρόληψη ατυχημάτων» και  «Οι νέοι στην κυκλοφορία». Οι επαγγελματίες υγείας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εν λόγω παρεμβάσεων στόχευαν στο να αποκτήσουν τα παιδιά και οι νέοι/νέες γνώσεις κι δεξιότητες που σχετίζονται με την ασφάλεια τόσο στο νερό για ασφαλή κολύμβηση όσο και στο δρόμο για την αποφυγή οδικών/τροχαίων συγκρούσεων. Γενικότερα στόχευαν στην αναγνώριση παραγόντων κινδύνου και των συνεπειών τους που σχετίζονται με την πρόκληση ατυχημάτων και στη διαμόρφωση συμπεριφορών για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου και την πρόληψη.
 
Τα μέλη της 1ης Τ.ΟΜ.Υ. Καρδίτσας που συμμετείχαν στις συγκεκριμένες παρεμβάσεις ήταν: η κα Μαριάνθη Γκινή (Συντονίστρια και Παιδίατρος), η κα Σοφία Θεοδωρή (Νοσηλεύτρια),  η κα Παντελία – Αμαλία Κρικέλλη (Επισκέπτρια Υγείας), η κα Θωμαή Κορέλα (Επισκέπτρια Υγείας), ο κος Θωμάς Νταραράς (Νοσηλευτής) και  η κα Ευαγγελία Φουτσιτζή (Κοινωνική Λειτουργός).
 
Συνολικά υλοποιήθηκαν  25 παρεμβάσεις σε 14 σχολεία όλων των βαθμίδων της Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, τις οποίες παρακολούθησαν 1.230 μαθητές και μαθήτριες. 
 
Το διεπιστημονικό προσωπικό της  1ης Τ.ΟΜ.Υ. Καρδίτσας ευχαριστεί θερμά τους διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων, καθώς και τους/τις καθηγητές/τριες και δασκάλους/ες  για τη συνεργασία. Ελπίζουμε στη συνέχιση των δράσεων και την επόμενη σχολική χρονιά, με στόχο την αγωγή και προαγωγή της υγείας του μαθητικού πληθυσμού του Δήμου Καρδίτσας. 
 
H διεπιστημονική ομάδα της 1ης  Τ.ΟΜ.Υ. Καρδίτσας
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.51
Δύση: 17.26
Σελήνη
24 ημερών
1827
Νίκη των Ελλήνων στο Δίστομο.
1828
Πεθαίνει στην Βιέννη ο Γεν. Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης.
1941
Το υποβρύχιο "Πρωτεύς" βυθίζει στην Αδριατική το ιταλικό οπλιταγωγό "Σαρδηνία".
1943
Το αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" βυθίζει την ιταλική κορβέτα "Στρόμπολι", ανατολικά των ακτών της Τύνιδος.
1952
Πανσπουδαστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»