Ειδήσεις

Καρδίτσα: Προχωρούν οι εργασίες τοποθέτησης inverter στο αρδευτικό δίκτυο

Β. Τσιάκος: Με την ολοκλήρωση του έργου θα πετύχουμε εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και υδάτινων πόρων

Στην περιοχή του Παλαμά, όπου βρίσκεται ένα από τα πολλά σημεία, στα οποία εκτελούνται εργασίες τοποθέτησης inverter, βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος μαζί με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ορέστη Ψαχούλα. Ο κ. Τσιάκος ενημερώθηκε για την εξέλιξη της εγκατάστασης των inverter, που θα βοηθήσουν να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια αλλά και υδάτινοι πόροι. Πρόκειται για σημαντικό έργο που αναβαθμίζει τις υπάρχουσες αρδευτικές εγκαταστάσεις και τις κάνει πιο αποτελεσματικές και πιο οικονομικές.
«Καταβάλουμε συστηματική προσπάθεια για αναβάθμιση του δικτύου άρδευσης και αυτό νομίζουμε ότι θα φέρει ουσιαστικά  αποτελέσματα για τους αγρότες μας» δήλωσε στο τέλος της επίσκεψης ο κ. Τσιάκος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των  200.000,00 €  ,
Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις που διατίθενται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΚΑΠ  Π.Ε ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Πρόγραμμα έτους 2012.

 

Η σκοπιμότητα του έργου
Το έργο αποσκοπεί στην εκτέλεση Ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών και τον εφοδιασμό υφιστάμενων σε λειτουργία γεωτρήσεων με μηχανισμούς-όργανα , τέτοια που να στοχεύουν στη διαχείριση των αρδευτικών υδάτινων πόρων με ορθολογικότερο τρόπο. Ο σκοπός είναι η μείωση της σπατάλης και ο έλεγχος της καταναλισκομένης ποσότητας  νερού , καθώς και η αρτιότερη λειτουργία των συστημάτων για τη μείωση φθορών όσο και των δαπανών λειτουργίας και συντήρησης και κατ’ επέκταση για την εξοικονόμηση των ενεργειακών υδάτινων πόρων. 
 
Υφιστάμενη κατάσταση
Το τυπικό καθεστώς αρδεύσεων στα 2/3 του πεδινού τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας διέπεται από το μοντέλο άρδευσης που συνιστάται από τα τρία στοιχεία γεώτρηση εξοπλισμός (αντλητικό συγκρότημα –εξηλεκτρισμός-δίκτυο). Το αρδευτικό δίκτυο είναι είτε υπόγειο, είτε επιφανειακό με σωλήνες τύπου Perrot και οι γεωργικές εκτάσεις αρδεύονται με τεχνητή βροχή. Σήμερα υφίσταται 500 περίπου αυτοδύναμα τέτοια συστήματα άρδευσης με παροχές εκμετάλλευσης που κυμαίνονται από 50-350 m3/h. Αν παραλειφθεί η ολοκλήρωση κατασκευής των υπόγειων δικτύων των πρωτευόντων τουλάχιστον αγωγών που αντιμετωπίζονται με επί μέρους σχετικές μελέτες , τα προβλήματα αντιοικονομικής εκμετάλλευσης των διαθέσιμων υδάτινων ενεργειακών πόρων σε ότι αφορά την παράμετρο εξοπλισμός γεώτρησης εντάσσονται σε δύο κατηγορίες:
i) Η περίπτωση γεώτρησης μεγάλης παροχής που υπερβαίνει τα 250 m3/h και συνυπάρχουν οι παρακάτω συνθήκες:
-Η διαθέσιμη παροχή υπερκαλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες της έκτασης αναφοράς της.
-Δεν υφίσταται ολοκληρωμένο μόνιμο δίκτυο αγωγών προσαγωγής και διανομής.
-Μεγάλο ποσοστό μικροτεμαχίων σε συνδυασμό με την αδυναμία εφαρμογής αυστηρών προγραμμάτων άρδευσης.
Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν αδυναμίες στη λελογισμένη διαχείριση του υπόγειου υδάτινου δυναμικού που εκδηλώνονται με κατασπατάληση υδάτινων πόρων αφού παρατηρούνται φαινόμενα διοχέτευσης μέρος της παροχής για απαγωγή στην ελεύθερη ροή.
ΙΙ) Η περίπτωση όπου οι φορείς λειτουργίας αδυνατούν να ελέγξουν απολύτως τις απαιτούμενες ποσότητες νερού άρδευσης και κατ’ επέκταση τις περιπτώσεις κατασπατάλησης νερού λόγω έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού των γεωτρήσεων με συστήματα καταγραφής των ποσοτήτων νερού που αναλώνονται ενώ η κατανομή των αρδευτικών τελών στους ωφελούμενους γίνεται με αναγωγή στην κατανάλωση ανά στρέμμα.
Έτσι δεν υφίσταται δυνατότητα ελέγχου των αντικειμενικών αναγκών και περιορισμό της σπατάλης ενώ ούτε οι ποσότητες νερού είναι μετρήσιμες.

Οι παρεμβάσεις βελτίωσης
Για την βελτίωση της λειτουργίας των γεωτρήσεων αλλά και των δικτύων γίνονται  επεμβάσεις ως προς την λειτουργία με την εγκατάσταση των παρακάτω οργάνων:
Για την περίπτωση όπου δεν αξιοποιείται όλη η παροχή της γεώτρησης και το πλεονάζον νερό καταλήγει σε συλλεκτήρες ελεύθερης ροής, τοποθετούνται συστήματα ρυθμιστών στροφών (INVERTER) . Με τους ρυθμιστές στροφών μέσω ενός ποτενσιομέτρου με τη λειτουργία του PID ελέγχου θα γίνεται ρύθμιση της επιθυμητής προεπιλεγμένης πίεσης  , με συνέπεια την προσαρμογή της λειτουργίας του κινητήρα στις αντίστοιχες κατά περίπτωση στροφές, που θα είναι εκείνες που θα καθορίσει η ζητούμενη παροχή. Η παραπάνω εφαρμογή οδηγεί στην μικρότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος και σε εξοικονόμηση νερού. Παράλληλα και σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ΤΟΕΒ θα τοποθετηθούν κεντρικοί περιοριστές παροχής που θα εξασφαλίζουν την λειτουργία των γεωτρήσεων σε επιτρεπτά όρια. Οι παραπάνω εργασίες θα γίνουν σε πολλές γεωτρήσεις των ΤΟΕΒ Τιτανίου, Σελλάνων και Θεσσαλιώτιδος.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.46
Δύση: 19.09
Σελήνη
11 ημερών
1453
Τουρκικές θηριωδίες κατά των Ελλήνων στην Πριγκηπόνησσο.
1819
Οι κάτοικοι της Πάργας αναγκάζονται από τον Αλή Πασά να εκπατριστούν στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου.
1825
Ο τουρκικός στόλος του Χαλήλ Μπέη αποβιβάζει στρατό στην Μεθώνη.
1878
Οι Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τους Γαρενή, Μπασδέκη και Κασοβέτη νικούν τους Τούρκους στην Μακρυνίτσα.
1897
Μάχη στο Μουζάκι Θεσσαλίας.
1941
Αρχίζει η εισβολή των Βουλγάρων στην Μακεδονία.
Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει το Δέλβινο και τους Αγ. Σαράντα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"