Ειδήσεις

Κ. Γερακούδη: Σε εγρήγορση για την αντιπυρική περίοδο στη Θεσσαλία

«Στα πλαίσια των προσπαθειών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2013, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις τεράστιες ευθύνες που έχουμε για την προστασία του δασικού μας πλούτου, αλλά και των περιουσιών των πολιτών», τόνισε η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπη Γερακούδη, κατά την ομιλία της στην σύσκεψη για την Πολιτική Προστασία, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου στη Λάρισα.

Το θέμα της σύσκεψης ήταν : «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξ αιτίας δασικών πυρκαγιών».

Στόχος ο καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για την καλύτερη αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού θέματος.

Η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τόνισε τα εξής:

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, αλλά και να προβούμε στη δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους, εφόσον προκύψουν.
Με δεδομένο ότι η πρόκληση δασικών πυρκαγιών από φυσικά αίτια (πτώση κεραυνών) είναι σχετικά μικρή, η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους επιβάλλει τη λήψη μέτρων με τα οποία επιδιώκεται η μείωση των αιτίων που οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό σε ανθρώπινες δραστηριότητες και τα οποία μέτρα θα καταστήσουν το έργο της καταστολής περισσότερο αποτελεσματικό.
Με γνώμονα την  πρόληψη - καταστολή και πρωτίστως την αποφυγή της καταστροφής, των πυρκαγιών που ενδεχομένως προκύψουν, η σημερινή σύσκεψη έχει ως σκοπό την εξέταση και μελέτη όλων των θεμάτων που αφορούν τον αντιπυρικό Σχεδιασμό σε Περιφερειακό επίπεδο.
Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη άριστου συντονισμού ενεργειών μεταξύ των Υπηρεσιών και των Φορέων Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα Μέτρα Προστασίας που αναφέρονται στη σχετική Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία υπενθυμίζονται οι υποχρεώσεις των εμπλεκομένων στη σημαντική αυτή προσπάθεια που αφορά στη προστασία και διατήρηση του Δασικού μας Πλούτου.»

Τις κατευθυντήριες οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Δ. Τσιόφας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:

1.Ενημέρωση των Δασικών Υπηρεσιών από το ΣΠΕΚ για έναρξη πυρκαγιών
2.Σε επαναλαμβανόμενες δασικές πυρκαγιές στην ίδια περιοχή, θα βγαίνουν μικτά περίπολα Πυροσβεστικής – Αστυνομίας και Δασαρχείων
3.Συνεργασία των φορέων εφαρμογής της Πυροσβεστικής Διάταξης 9/2000, για αποφυγή πυρκαγιών στην ύπαιθρο από γεωργικές εργασίες.
4.Συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών με τους Δήμους και τις Περιφερειακές Ενότητες για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.
5.Παρουσία στον τόπο της πυρκαγιάς των Δασικών Υπαλλήλων, κ.α.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός της κ. Γερακούδη, ο Δ/ντης Περιφερειακής Διοίκησης  Θεσσαλίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αρχιπύραρχος Νικόλαος Μιχαλάκης, οι Διοικητές Π.Υ. των Νομών της Περιφέρειας, ο εκπρόσωπος του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Ταξίαρχος Γεώργιος Σουγλιέρης και οι Αστυνομικοί Δ/ντές των Νομών, ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Αντώνιος Καλόγηρος, ο Διευθυντής Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, κ. Βασίλειος Μιχαλές, οι Δ/ντες Δασών και οι Δασάρχες, ο Προϊστάμενος της  Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Δημήτριος Τσιόφας κ.α.

Πριν την έναρξη της σύσκεψης, σε δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. η κ. Γερακούδη τόνισε τα εξής:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο στη χώρα αλλά και των κατευθύνσεων του Υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποιούνται σήμερα στη Λάρισα και αύριο στη Λαμία αυτές οι συσκέψεις των υπηρεσιακών παραγόντων.
Στόχος μας είναι να εκτιμήσουμε το βαθμό ετοιμότητας αλλά και συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και να σχεδιάσουμε προσεκτικά τις κινήσεις μας για την επόμενη περίοδο.
Πιστεύω ότι ο καλός συντονισμός όλων των υπηρεσιών θα μας βοηθήσει και φέτος να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα.
Είναι μια μάχη κρίσιμη και δύσκολη, σε μια εποχή που δε περισσεύουν χρήματα αλλά  και δεν υπάρχει η πολυτέλεια οποιασδήποτε απώλειας φυσικού πλούτου.
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Έχω εμπιστοσύνη στις Υπηρεσίες και τους ανθρώπους, που και αυτή τη χρονιά θα δώσουν τη μάχη και της αποτροπής και της επέμβασης.»


Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013, στις 11π.μ. , στο γραφείο της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στη Λαμία (Λεωνιδίου 6), θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη, των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά τη σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα, σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρου Καλαφάτη.

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.13
Δύση: 20.55
Σελήνη
16 ημερών
1203
Οι Λατίνοι της Δ΄ Σταυροφορίας ανεβάζουν στον ελληνικό θρόνο τον Αλέξιο Δ΄ Άγγελο.
1826
Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας, 400 αιγύπτιοι αποκρούονται από τους επαναστατημένους Έλληνες.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει το Παντζάρεβο και φθάνει μέχρι την Τζουμαγιά.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός νικά και εκδιώκει από το Ντεμιρτζί της Μικράς Ασίας τους Τούρκους ατάκτους.
1951
Η Ελλάς γίνεται επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».