Ειδήσεις

Να αποφευχθεί η οικολογική και οικονομική καταστροφή στη Λίμνη Πλαστήρα

Του Δομήνικου Βερίλλη

Αυτό πού γίνεται τώρα στη λίμνη Ν. Πλαστήρα δεν παρατηρείται ούτε κάθε είκοσι χρόνια. Ίσως ,δε, να μην έχει γίνει, ποτέ άλλοτε, τόσο μεγάλη παροχέτευση νερού από τη λίμνη προς τη Λάρισα. Ήδη όλη , εκεί η περιοχή, έχει υποβαθμιστεί αισθητικά, ενώ δεν γνωρίζουμε, επίσης, τις οικολογικές συνέπειες. Κανένας ,όμως από τους αρμοδίους δεν  έλαβε υπόψη ότι η περιοχή αυτή για αρκετούς κατοίκους του νομού Καρδίτσας είναι ,εκτός των άλλων, και τουριστική ζώνη  και ζώνη οικονομικών δραστηριοτήτων. Επίσης είναι, η συγκεκριμένη περιοχή, αυτή πού διαφημίζει και προβάλει όλο το νομό μας σε όλους τους τομείς και σε μακροχρόνια βάση. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι δεν υπήρξαν έντονες παρεμβάσεις από τοπικούς παράγοντες ούτε διαμαρτυρίες από του επαγγελματίες, που πλήττονται άμεσα, για να τηρηθεί, έστω, κάποιο μέτρο στην παροχή του νερού. Η καθημερινή παροχέτευση πλησιάζει τα 2 εκ. κυβ. μέτρα νερού. Η στάθμη τής λίμνης έπεσε από τα 791 μέτρα στα 786 μέτρα ενώ καθημερινά κατεβαίνει 7  με 8 εκατοστά. Έτσι ,με τον τρόπο αυτό ,στην αγωνία μας για το  πόσο ακόμη θα πέσει το επόμενο χρονικό διάστημα η στάθμη της λίμνης προστίθεται και το αναπάντητο ερώτημα τι θα γίνει του χρόνου αν δεν υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις για την αναπλήρωση της φετινής σπατάλης.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Θα πρέπει να αντιληφθούν οι αγροτικοί φορείς και οι παράγοντες της Λάρισας ότι δεν μπορεί να ποτίζεται όλη η Ανατολική Θεσσαλία από τη λίμνη Πλαστήρα και ότι είναι μεγάλο λάθος πως ξεκίνησαν ανάποδα την κατασκευή τού ταμιευτήρα της  Κάρλας .Ξεκίνησαν δηλαδή την υλοποίησή του πριν  από τον ταμιευτήρα Μουζακίου .Έτσι και το οικοσύστημα τής  Κάρλα κινδυνεύει και οι ανάγκες της Ανατολικής Θεσσαλίας σε νερό δεν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά.
Επομένως σήμερα πρέπει να σταματήσει αμέσως η παροχέτευση άλλων αποθεμάτων νερού από τη λίμνη. Ενώ μακροχρόνια είναι αναγκαία  η δημιουργία τού ταμιευτήρα Μουζακίου  καθώς και άλλων ταμιευτήρων νερού στα υψηλότερα σημεία της Θεσσαλίας. Χωρίς αυτούς τούς ταμιευτήρες η Λάρισα δεν πρόκειται ποτέ ούτε ικανοποιητικά να ποτίσει, ούτε να λύσει πλήρως το ζήτημα τις ύδρευσης.

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.16
Δύση: 18.49
Πρώτο Τέταρτο
1821
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν και πυρπολούν το Σάλεσι.
Στην Σμύρνη ο τουρκικός όχλος προβαίνει σε άγριες σφαγές Ελλήνων.
1943
Το ελληνικό υποβρύχιο "Κατσώνης" βυθίζει εχθρικά πλοία, χρησιμοποιώντας τορπίλες, στο λιμάνι του Γυθείου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!