Ειδήσεις

Σφίγγουν οι ζέστες και ο υδράργυρος στους 43βαθμούς - Οδηγίες προφύλαξης

Ιδιαίτερα ζεστό θα είναι το διήμερο Τρίτη-Τετάρτη (7-8/8) στη χώρα και κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές της, όπου η θερμοκρασία θα φθάσει τοπικά τους 43 βαθμούς. Η εικόνα του καιρού θα αρχίσει να αλλάζει από την Πέμπτη, αρχής γενομένης από τη βόρεια Ελλάδα. Πέρα από τη βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες το διήμερο Παρασκευή –Σάββατο θα φθάσουν ως την Πελοπόννησο. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι οι καταιγίδες κατά τόπους θα είναι ισχυρές και ότι στα τέλη της εβδομάδας στη βόρεια χώρα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα πέσουν κάτω από του 30 βαθμούς. Κατά τα άλλα, όλες αυτές τις ημέρες οι βόρειοι άνεμοι θα συνεχιστούν με ένταση στο Ιόνιο 3 με 5 και στα ανοιχτά 6 μποφόρ και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ. Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση.

Την Τετάρτη (8/8) αρχικά προβλέπεται ηλιοφάνεια, αλλά το απόγευμα στα βόρεια θα συννεφιάσει τοπικά και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα κανάλια του Αιγαίου 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και η μέγιστη τιμή της θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 43 βαθμούς και στα νησιά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (9/8) στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με όμβρους και σποραδικές καταιγίδες ιδιαίτερα τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και πιθανώς στα ανοιχτά του Ιονίου 6 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και κυρίως βόρεια.

Την Παρασκευή (10/8) και το Σάββατο (11/8) στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στο Ιόνιο και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΒΔ 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και πιθανώς τοπικά στο Αιγαίο το Σάββατο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Την Κυριακή (12/8) στα ηπειρωτικά και το βορειοδυτικό Αιγαίο προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών όμβρων κυρίως το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΒΔ 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή "freemeteo.gr"

Ακολουθούν συμβουλές που θα σας προστατεύσουν από την ανυπόφορη ζέστη και τα ενδεχόμενα προβλήματα υγείας:
-Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο. Παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη αποφεύγοντας τους χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
-Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
-Φορέστε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
-Φορέστε καπέλο ή άλλο κάλυμμα από φυσικό υλικό, που να επιτρέπει καλό αερισμό του κεφαλιού.
-Προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά και περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν η εφίδρωση είναι έντονη, τότε συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
-Συνιστώνται πολλά χλιαρά ντους κατά την διάρκεια της ημέρας. Καλό θα είναι επίσης να τοποθετούνται υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό, σαν προστατευτικά μέτρα.
-Επίσης, συστήνεται η χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών, που προστατεύουν τα μάτια από την έντονη αντανάκλαση του ήλιου.
-Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ) θα πρέπει να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών, κατά περίπτωση. Ιδιαίτερα, όσοι παίρνουν φάρμακα, πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, επειδή μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.
-Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με διάφορα μέσα συγκοινωνίας, κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.

Ειδικές οδηγίες προφύλαξης για τα νεογνά και βρέφη
-Τα νεογνά πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
-Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
-Τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
-Καλό είναι τα παιδιά να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.

Ειδικές οδηγίες προφύλαξης για τους ηλικιωμένους
-Το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον είναι επικίνδυνο για τους ηλικιωμένους και για το λόγο αυτό αν ο δροσισμός του διαμερίσματος στην μεγάλη ζέστη είναι δύσκολος, προτιμότερη είναι η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε δροσερότερες περιοχές της χώρας, όταν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα.
-Αν η μετακίνηση των ηλικιωμένων σε παραθαλάσσια περιοχή ή σε βουνό δεν είναι εύκολη, τότε η παραμονή τους στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών είναι μια σχετικά εύκολη λύση.
-Το δωμάτιο ή το σπίτι γενικά, κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό, αφού όμως έχει δροσιστεί και μείνει ανοιχτό όλη τη νύχτα.
-Οι οικογένειες που έχουν ηλικιωμένα άτομα, καλό θα είναι να φροντίζουν να μην τα εγκαταλείπουν μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας από το σπίτι. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.16
Δύση: 18.49
Πρώτο Τέταρτο
1821
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν και πυρπολούν το Σάλεσι.
Στην Σμύρνη ο τουρκικός όχλος προβαίνει σε άγριες σφαγές Ελλήνων.
1943
Το ελληνικό υποβρύχιο "Κατσώνης" βυθίζει εχθρικά πλοία, χρησιμοποιώντας τορπίλες, στο λιμάνι του Γυθείου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!