Ειδήσεις

Στα έργα του δικτύου ύδρευσης Π.Ε. Καρδίτσας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Τα έργα προχωρούν με σχέδιο συνεργασία ενότητα και πολύ δουλειά»

Την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων αλλά και για την συνεχόμενη ροή χρηματοδότησης εξέφρασε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε στα έργα ενίσχυσης Κεντρικού και Βορείου κλάδου του δικτύου ύδρευσης Καρδίτσας. Ο κ. Αγοραστός διαπίστωσε από κοντά την πρόοδο των εργασιών και συζήτησε με τους κατασκευαστές για την πορεία των εργασιών.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε τη μεγάλη σημασία του έργου για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της ΠΕ Καρδίτσας αλλά και για το περιβάλλον καθώς με την ολοκλήρωσή του σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να εκμηδενιστεί το φαινόμενο των διαρροών λόγω παλαιότητας δικτύου με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση σημαντικών ποσοτήτων νερού αλλά και των κονδυλίων που απαιτούνται για την επιδιόρθωσή τους.
«Τα έργα του νερού είναι έργα του μέλλοντος. Ως Αιρετή Περιφέρεια δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης ποιότητας πόσιμου νερού στους κατοίκους της Θεσσαλίας. Το έργο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έχει σαν στόχο την εξάλειψη των φαινομένων έλλειψης πόσιμου νερού στην εν λόγω περιοχή. Η απορρόφηση του έργου προχωρά απρόσκοπτα καθώς οι πόροι είναι δεσμευμένοι γιατί προέρχονται απ’ το ΕΣΠΑ. Τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών και της κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το έργο με τίτλο «Έργα ενίσχυσης Κεντρικού και Βορείου κλάδου του δικτύου ύδρευσης» χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 8.900.000 € και φορέα υλοποίησής την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Καρδίτσας, του Συνδέσμου Ύδρευσης Καρδίτσας και Λοιπών Δήμων. Φορέας λειτουργίας του έργου είναι ο Σύνδεσμος Ύδρευσης. Μετά από διεθνή δημόσιο διαγωνισμό αναδείχθηκε ανάδοχος η εταιρεία ΠΡΙΣΜΑ ΔΟΜΗ ΑΤΕ με ποσοστό έκπτωσης 47,65%. Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 4.659.373,44 € έγινε στις 16-05-2011.
Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η κατασκευή δύο (2) νέων κεντρικών αγωγών ύδρευσης που θα βελτιώσουν την ικανότητα παροχής υδροδότησης σε σημαντικό αριθμό πολιτών του νομού Καρδίτσας. Το έργο αναμένεται να εξυπηρετήσει πληθυσμό της τάξης των 45.000 κατοίκων (Κεντρικός) και 15.000 κατοίκων (Βόρειος) που σήμερα υδροδοτούνται κατά το πλείστον από πεπαλαιωμένα δίκτυα (35-40 έτη), με σημαντικές διαρροές, που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επαρκούν για τις σημερινές αυξημένες ανάγκες. Θα δοθεί επίσης η ευκαιρία και σε οικισμούς που σήμερα υδροδοτούνται με γεωτρήσεις, εφόσον το επιθυμούν, να ενταχθούν στο δίκτυο. Με την εργολαβία κατασκευάζονται οι εξής αγωγοί:

 

Κεντρικός
Ξεκινά από τα διυλιστήρια νερού στην αναρρυθμιστική λίμνη Μητρόπολης και καταλήγει σε φρεάτιο σύνδεσης με το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Καρδίτσας στην περιοχή του νοσοκομείου. Ο αγωγός αυτός έχει μήκος 8.010 m περίπου και από τη μελέτη προβλέπεται να κατασκευαστεί από χυτοσιδηρό αγωγό διαμέτρου 600χλστ.

Βόρειος
Ξεκινά από τα διυλιστήρια νερού στην αναρρυθμιστική λίμνη Μητρόπολης και καταλήγει στο Δ.Δ. Ριζοβουνίου περνώντας πλησίον των οικισμών Φράγκο, Παλαιοκλήσι και Αρτεσιανό. Με την κατασκευή του βόρειου αγωγού θα εξυπηρετηθούν και υπάρχουσες ακτινωτές διακλαδώσεις όπως Αρτεσιανό-Καρδιτσομάγουλα, Ριζοβούνι-Κρανιά-Μαγούλα-Παλαιοχώρι, Ριζοβούνι-Καλογριανά-Αγ.Τριάδα-Προάστιο-Πεδινό. Ο αγωγός αυτός έχει μήκος 14.890 m περίπου και από τη μελέτη προβλέπεται να κατασκευαστεί σε μήκος 10.680μ από αγωγό διαμέτρου 500χλστ από χυτοσίδηρο, σε μήκος 80μ από αγωγό διαμέτρου 200χλστ από χυτοσίδηρο,  και σε μήκος 4.130μ από αγωγό διαμέτρου 400χλστ από σκληρό PVC.
Στο αντικείμενο περιλαμβάνονται και εργασίες όπως συνδέσεις αγωγών, απομόνωση υπαρχόντων και η αποκατάσταση όλων των φθορών που θα γίνουν κατά την εκτέλεση των εργασιών (καταστρώματα οδών, κράσπεδα κλπ), κατασκευή φρεατίων, σωμάτων αγκύρωσης, έργων διασταύρωσης με δρόμους, γέφυρες διέλευση από υδατορεύματα, κλπ.

Πρόοδος Έργου
Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί τα ακόλουθα τμήματα
•Βόρειος Κλάδος (τμήμα Ριζοβούνι – Αρτεσιανό) μήκους 4.300μ περίπου με αγωγό PVC 400mm
•Βόρειος Κλάδος (τμήμα Αρτεσιανό – Παλιοκλήσι) μήκους 300 μ περίπου με αγωγό DUCTILE IRON 500mm
•Βόρειος Κλάδος (τμήμα Αναρρυθμιστική – Μητρόπολη) μήκους 500μ περίπου με αγωγό DUCTILE IRON 500mm
•Κεντρικός Κλάδος (Αναρρυθμιστική – Καρδίτσα) μήκους 1.100μ περίπου με αγωγό  DUCTILE IRON 600mm
Σύνολο μήκους τμημάτων  4300+300+500+1100 = 6.200 μ ήτοι 27,0% της σύμβασης. Το σύνολο της απορρόφησης έως σήμερα συμπεριλαμβανομένου της κατά νόμο προκαταβολής ανέρχεται σε 1.409.516,35 € ήτοι 30% της σύμβασης
Κατά την αυτοψία ο περιφερειάρχης συνοδευόταν από τον αντιπεριφεριάρχη Καρδίτσας κ. Βας. Τσιάκο, το δήμαρχο Καρδίτσας κ. Κών/νο Παπαλό και τη δ/ντρια των Τεχν. Υπηρεσιών της Π.Ε. Καρδίτσας κα Μήτσιου-Τσέλιου Μαρία

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"