Ειδήσεις

Ξαναρχίζουν τα έργα σε Τέμπη και Ε-65 - Δέσμευση Παπαδήμου σε Αγοραστό

Το Φθινόπωρο επανεκκινούν τα έργα σε: αυτοκινητοδρόμων σε Ε65 και Τέμπη

Αγοραστός προς Παπαδήμο: «Τίθεται θέμα αντοχής της κοινωνίας, να υπάρξει χαλάρωση και αναδιαπραγμάτευση χρονοδιαγραμμάτων και μέτρων»

Τη δέσμευσή του ότι μέσα στο Φθινόπωρο πρόκειται να ξαναρχίσουν τα έργα στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκειας δύο ωρών συνάντηση που είχε χθες με τους περιφερειάρχες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.

Οι περιφερειάρχες έθεσαν απ’ την πλευρά τους τα ζητήματα της εύρυθμης λειτουργίας των Περιφερειών με παράλληλη μείωση των λειτουργικών τους δαπανών, ζήτησαν όμως να μην περικοπούν περεταίρω οι πόροι τους, οι οποίοι έχουν ήδη σημειώσει μείωση κατά 40%.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
- Έθεσε το ζήτημα των δυο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της Θεσσαλίας Ε65 και Μαλιακός –Κλειδί (Τμήμα Τεμπών) για να λάβει τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι τα έργα πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
- Ζήτησε να ολοκληρωθούν τα έργα στον Αχελώο και να λειτουργήσουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες στη Μεσοχώρα (έτοιμη κατά 95%) και Συκιάς (ημιτελές). «Δεν είναι δυνατό 700 εκ. ευρώ από το υστέρημα του ελληνικού λαού να μένουν αναξιοποίητα όταν η χώρα έχει ανάγκη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» τόνισε χαρακτηριστικά.
- Ζήτησε την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τονίζοντας ότι επιβαρύνουν τη χώρα με πρόσθετο κόστος και γραφειοκρατία όταν το ζητούμενο είναι η ταχύτητα
- Έθεσε το θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα (ειδικά όσον αφορά τις εγγυητικές επιστολές και τις απαλλοτριώσεις) τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το επιπλέον ποσό που έχει δοθεί για απαλλοτριώσεις από συστάσεως του ελληνικού κράτους υπερβαίνει το συνολικό δημόσιο χρέος».
- Ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι «γκρίζες ζώνες» που υπάρχουν στις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης (και των δύο βαθμών) με παράλληλη βελτίωση της νομοθεσίας.
- Ζήτησε ουσιαστική εκχώρηση αρμοδιοτήτων με τους αντίστοιχους πόρους και εμφανίστηκε απόλυτα αντίθετος στην περικοπή των πόρων των αιρετών περιφερειών.
- Τέλος ζήτησε να μην υπάρξουν άλλα μέτρα εις βάρος της κοινωνίας αλλά αντίθετα να υπάρξει χαλάρωση και αναδιαπραγμάτευση χρονοδιαγραμμάτων και μέτρων καθώς πλέον τίθεται θέμα αντοχής της κοινωνίας. «Το μήνυμα που λαμβάνω καθημερινά απ’ τους πολίτες της Θεσσαλίας είναι ότι τα όρια τους έχουν εξαντληθεί και αυτό οφείλω να το μεταφέρω προς κάθε κατεύθυνση» 
Η συνάντηση με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε παρουσία των υπουργών Εσωτερικών κ. Τάσου Γιαννίτση και Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Παντελή Καψή και του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλου.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.49
Δύση: 17.30
Σελήνη
16 ημερών
815
Σφαγή Ελλήνων στην Ανδριανούπολη από τους Βουλγάρους.
1842
Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της.
1848
Πεθαίνει ο αγωνιστής Πανούτσος Νοταράς, πρόεδρος πολλών Εθνικών Συνελεύσεων.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το ύψωμα Σπι Καμαράτε.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».