Ειδήσεις

Ολα έτοιμα για την δράση "Ζήσε το ποτάμι μπες στη δράση"

Όλα έτοιμα για το ραντεβού της ερχόμενης Κυριακής 29/4 στις 8.30 π.μ. στην γέφυρα του Αγίου Παντελεήμονα, όπου εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής μας με την υποστήριξη του Δήμου Καρδίτσας και της Δημοτικής Κοινότητας Καρδίτσας προγραμματίζουν δράση καθαρισμού και ανάδειξης της παραποτάμιας περιοχής του Καράμπαλη (ανάχωμα Γαβρά).

Μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην διαφύλαξη της περιοχής από μελλοντική υποβάθμιση και στην ανάδειξη χρήσεων αναψυχής και αθλητισμού.
Γι’ αυτό ο Ορειβατικός και ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος Καρδίτσας έχουν ετοιμάσει στην γέφυρα Καράμπαλη και πολλές υπαίθριες δραστηριότητες (flying fox, το πήδημα του ταρζάν κ.α. ) για τους νεότερους φίλους μας, αλλά και για όσους αισθάνονται νέοι.
Στόχο αποτελεί και η ανάδειξη του εκπαιδευτικού χαρακτήρα  της περιήγησης στο χώρο της παρέμβασης, καθώς μεταξύ άλλων θα τοποθετηθούν ξύλινα σήματα κατά μήκος της διαδρομής που θα καταγράφουν την απόσταση που διανύουν οι επισκέπτες και θα τους ενημερώνουν για ιστορικά στοιχεία, αλλά και την χλωρίδα της περιοχής.
Στα πλαίσια της παρέμβασης θα γίνει και τοποθέτηση εμποδίων στις εισόδους για να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη είσοδος οχημάτων και να παραχωρηθεί στην ουσία η πανέμορφη διαδρομή στους περιπατητές και τους ποδηλάτες.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θέλει επίσης να αναδείξει την εξεύρεση λύσεων μέσα από την αλληλεγγύη, την εθελοντική προσφορά και την ουσιαστική εμπλοκή και τις συλλογικότητες. Γι’ αυτό εκτός του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης και της Οικόσφαιρας που είχαν την αρχική ιδέα της παρέμβασης εμπλέκονται πλήθος φορέων, όπως : Ο Δήμος Καρδίτσας, η Δημοτική Κοινότητα Καρδίτσας, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, η Πολιτιστική Παρέμβαση Συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα,  οι κάτοικοι της συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα και Καροπλεσίτικων περιοχής Αγ. Μηνά, η ομάδα «Δασοπόνοι ενεργοί φοιτητές Καρδίτσας» του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Παραρτήματος Καρδίτσας - ΤΕΙ Λάρισας, το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Παραρτήματος Καρδίτσας - ΤΕΙ Λάρισας, ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος Καρδίτσας, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καρδίτσας, ομάδες φοιτητών από την Κτηνιατρική σχολή, η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών – Παράρτημα Καρδίτσας ο Kiss FM 100.4, το Δίκτυο της ΕΡΑ Θεσσαλίας κ.α.
Χορηγός της παρέμβασης είναι η Κλινική Κασταλία Α.Ε.
Οι φορείς που συμμετέχουν καλούν όσους συμπολίτες μας θέλουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια να έρθουν το πρωί της Κυριακής 29/4 στις 08:30 στην γέφυρα του Αγ. Παντελεήμονα (λίγο μετά το καφέ ΤΝΤ) φέρνοντας μαζί τους γαντάκια κήπου αν υπάρχουν, μακριές μπλούζες και παντελόνια, ένα καπελάκι για τον ήλιο, την καλύτερή τους διάθεση.
Όσοι  επιθυμούν μπορούν να φέρουν και τα δικά τους φαγητά και ποτά για το πικ νίκ που θα ακολουθήσει στην γέφυρα Καράμπαλη.

 

Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε το πρωί της Πέμπτης 26/4 στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εθελοντικών οργανώσεων τόνισε τα εξής:
«Η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα, αλλά και καθήκον για τη Δημοτική μας Αρχή, γι’ αυτό και ως Δήμος καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εργαζομένους να ανταποκριθούμε στην υποχρέωση που έχουμε αναλάβει έναντι των συμπολιτών μας.
Καμία προσπάθεια όμως από την πλευρά του Δήμου, όσο φιλότιμη και εντατική κι αν είναι, δεν μπορεί να έχει το επιθυμητό απ’ όλους αποτέλεσμα χωρίς την ευαισθητοποίηση, τη συμμετοχή και κυρίως τη συνεργασία των πολιτών, την οποία και ζητούμε και επιδιώκουμε. Γι’ αυτό και κάθε εθελοντική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στην κοινή προσπάθεια για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως αυτή που υλοποιείται την Κυριακή για τον καθαρισμό της παραποτάμιας περιοχής του Καράμπαλη στο ανάχωμα Γαβρά, έχει την ολόθερμη στήριξή μας.
Ως Δήμος Καρδίτσας από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε και συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοβουλία ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τους εθελοντές, διαθέτοντας προσωπικό και μέσα για τον καθαρισμό της περιοχής, όπου ήδη έγινε από την πλευρά μας μια αρχική παρέμβαση. Μια παραποτάμια περιοχή πραγματικά πανέμορφη, αλλά δυστυχώς υποβαθμισμένη, λόγω της αρνητικής παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα. Είναι πλέον καιρός ο ανθρώπινος παράγοντας να παρέμβει θετικά για τον καθαρισμό και ανάδειξή της και θέλω να πιστεύω ότι  όσοι ευθύνονται για την μέχρι σήμερα επιβάρυνσή της με απορρίμματα θα σεβαστούν αυτή την προσπάθεια των συμπολιτών τους.
Καλώ τους δημότες μας να συμμετάσχουν μαζικά σ’ αυτή την πρωτοβουλία για να «ξανακερδίσουμε» για εμάς και τα παιδιά μας έναν χώρο αναψυχής που απολάμβαναν οι γονείς μας.
Θέλω με την ευκαιρία να εκφράσω την χαρά και την ικανοποίησή μου που στο Δήμο μας αναπτύσσεται ένα υγιές εθελοντικό κίνημα με πολλούς ενεργούς πολίτες που ανταποκρίνονται σε προσπάθειες όπως η πρόσφατη δενδροφύτευση που οργανώσαμε στο στρατόπεδο Λουμάκη, αλλά και  αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως αυτή της ερχόμενης Κυριακής.
Τους συγχαίρω για την ευαισθησία τους και την οικολογική τους συνείδηση και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος Καρδίτσας θα στηρίξει και στο μέλλον κάθε προσπάθεια που θα στοχεύει στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.»

Αναλυτικότερες πληροφορίες για την σχεδιαζόμενη παρέμβαση και τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας έδωσε η εκπρόσωπος του Δικτύου Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης και της Οικόσφαιρας κ. Ρίκα Μάμαλη, ενώ ο εκπρόσωπος της χορηγού Κασταλίας Α.Ε. κ. Χρ. Φασούλας επισήμανε ότι η σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα αναδείξει ένα νέο σημείο αναφοράς και χώρο αναψυχής για τους Καρδιτσιώτες.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.49
Δύση: 17.30
Σελήνη
16 ημερών
815
Σφαγή Ελλήνων στην Ανδριανούπολη από τους Βουλγάρους.
1842
Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της.
1848
Πεθαίνει ο αγωνιστής Πανούτσος Νοταράς, πρόεδρος πολλών Εθνικών Συνελεύσεων.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το ύψωμα Σπι Καμαράτε.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».