Παραδοσιακά παιχνίδια από το Σύλλογο Σοφαδιτών ν. Μαγνησίας

«Γιαγιά, πες μας πώς παίζατε παλιά;» – Παιχνίδια με το νήμα της παράδοσης χθες στο Μουσείο Τσαλαπάτα

Σε μία νοσταλγική περιδιάβαση των παιδικών μας χρόνων εξελίχθηκε η χθεσινή εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας με τον τίτλο «Γιαγιά, πες μας πώς παίζατε παλιά;», που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, αφού δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών», με το ενδιαφέρον του κοινού να μαρτυρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα παραδοσιακά παιχνίδια.

«Ο τίτλος και μόνο της εκδήλωσης, περικλείει το νόημα και εικόνες μίας ολόκληρης εποχής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαγνησίας, κ. Ηλίας Κουτσερής, ο οποίος και συντόνισε τη χθεσινή συζήτηση.
Το ενδιαφέρον υπήρξε αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πέρα από τις εισηγήσεις γονέων και εκπαιδευτικών (μίλησαν ο Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η φιλόλογος Εύη Γκιζάνη και η κοσμήτορας του συλλόγου Αναστασία Κουτσοπούλου), περιλάμβανε και θεατρική απόδοση των παιχνιδιών της γιαγιάς, με τα παιδιά του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Σοφαδιτών να κερδίζουν δίκαια το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.
 
Το σωματείο, που υφίσταται από το 1981 και το 2009 τιμήθηκε με έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών, θύμισε σε όλους πώς έπαιζαν παλιά τα παιδιά, αποτυπώνοντας με υπέροχο τρόπο το παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως πίσω από το πάνελ των ομιλητών προβάλλονταν συνεχώς ασπρόμαυρες φωτογραφίες εποχής, με χειροποίητα παιχνίδια που σκάρωναν κάποτε αγόρια και κορίτσια, αλλά και ενσταντανέ ομαδικών παιχνιδιών, με τα αυθόρμητα παιδικά χαμόγελα να δείχνουν πως στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν τα παιδιά διασκέδαζαν με την ψυχή τους και πριν ακόμη η τεχνολογία αρχίσει να επελαύνει.
«Τα παιδιά μας είναι το μέλλον του τόπου και οφείλουμε να τους παραδώσουμε τα βιώματά μας. Αλλοίμονο, εάν χαθεί η παράδοση. Οι εποχές έχουν αλλάξει, όμως πρέπει να στηρίζουμε διαχρονικές αξίες», σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Συλλόγου Σοφαδιτών, κ. Ελένη Παπαλοπούλου-Τσέργα, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης σε όλα τα παιδιά που βρέθηκαν με τους γονείς τους στην εκδήλωση, διανεμήθηκε δωρεάν ένα καλαίσθητο βιβλίο – οδηγός για τα παραδοσιακά παιχνίδια.

e – thessalia. gr - ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΣΕΜΕΡΓΕΛΗΣ

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 18.09
Νέα Σελήνη
532
Τίθενται επί Αυτοκράτορος Ιουστινιανού τα θεμέλια του νέου ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας.
1658
Ο νεομάρτυρας Δαμιανός από τα Άγραφα, Αγιορείτης, πυρπολείται από τους Τούρκους στην Λάρισα.
1906
Στην Μπρατίνιτσα Θεσσαλονίκης δολοφονείται ο Μακεδονομάχος Αθανάσιος Λάλης.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Λεσκοβίκι της Β. Ηπείρου.
1919
Το Ελληνικό 1ο ΣΠ απελευθερώνει την πολιορκούμενη Συμμαχική Φρουρά στην Χερσώνα της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1941
Το Ελληνικό υποβρύχιο "Νηρεύς" βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»