Στα παρασκήνια της ταινίας του Γαβρά για το 6μηνο του Grexit

altΑπό τότε που ο Κώστας Γαβράς ξεκίνησε να σκέφτεται το σινεμά, στην περίφημη IDHEC, και να σκηνοθετεί, στο μυαλό του είχε την ελληνική τραγωδία - αυτή ήταν άλλωστε και η διπλωματική του εργασία. Ετσι αντιμετώπισε το θέμα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη που ενέπνευσε το «Ζ» κάνοντάς τον διάσημο παντού, έτσι βλέπει και τις κρίσιμες μέρες του 2015 που είναι το θέμα της νέας του ταινίας, βασισμένης στο βιβλίο «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» (στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο «Ανίκητοι Ηττημένοι» από τις εκδόσεις Πατάκη).Με την ταινία που εμπνέεται από το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη , δείχνει να ολοκληρώνεται, εκτός απροόπτου, ο κινηματογραφικός κύκλος μιας τεράστιας καριέρας που όσα βραβεία κι αν κέρδισε, όση φήμη κι αν τη συνόδεψε, 
δεν έπαψε ποτέ να επανέρχεται και να έχει ως επίκεντρο την Ελλάδα και τις πολλαπλές πολιτικές τραγωδίες της. Αυτό το μήνυμα ήθελε να περάσει ο περήφανος Αρκάς σκηνοθέτης, ο οποίος ξεκίνησε την αφηγηματική κινηματογραφική πορεία του με ένα κρίσιμο πολιτικό ζήτημα και τώρα αποφασίζει να βάλει τη σφραγίδα του και πάλι με μια ιστορία πολιτικής σημασίας: 
«Αυτή τη στιγμή έχω μια τεράστια πρόκληση μπροστά μου: να μη σας απογοητεύσω» είναι το μοναδικό του μήνυμα για τη νέα του ταινία.Ο λόγος που ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος πρόσφατα ξεκίνησε γυρίσματα στην Ελλάδα εμπνεόμενος από τα έργα και τις ημέρες της ελληνικής διαπραγμάτευσης και του Γιάνη Βαρουφάκη, αποφάσισε να κάνει την ταινία είναι το άκρως μυθιστορηματικό περιεχόμενό της που, όπως λέει, έχει στοιχεία αρχαίας τραγωδίας. Ωστόσο, δεν θέλει τα όσα περιλαμβάνονται να γίνουν αφορμή για σενάρια ή ερμηνείες, ούτε να διαρρεύσουν πράγματα που δεν έχουν υπόσταση - όπως έχει συμβεί ήδη. Το θέμα της πρόωρης αποκάλυψης των πρωταγωνιστών προκάλεσε αλλαγή στο καστ - στην αρχή, για παράδειγμα, οι φήμες ήθελαν τον κεντρικό ρόλο να αναλαμβάνει ο Γιάννης Στάνκογλου, ενώ οι αντικυβερνητικές θέσεις που περιλαμβάνει το βιβλίο ανάγκασαν τον σκηνοθέτη να μείνει λακωνικός έως σιωπηρός ως προς το αν θα πάρει θέση απέναντι στην «προδοτική», όπως την εμφανίζει ο Βαρουφάκης, παρουσία του Τσίπρα. 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.00
Δύση: 21.01
Σελήνη
25 ημερών
1638
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρης αποκεφαλίζεται με διαταγή του σουλτάνου Μουράτ Δ΄.
1821
Οι Τούρκοι σφάζουν μοναχούς της Μονής Τομπλού και Έλληνες χωρικούς στη Σητεία.
1822
Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας αποβιβάζονται στις Ηπειρωτικές ακτές.
1906
Θάνατος στην Δράμα του Μακεδονομάχου Ηλ. Γεωργίου από το Μοναστήρι.
1913
Απελευθέρωση του Σιδηροκάστρου και αποχώρηση των βουλγαρικών στρατευμάτων.
1914
Οι Βορειοηπειρώτες απελευθερώνουν τη Νικολίτση.
1921
Έναρξη επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από το σύνολο της Στρατιάς Μικράς Ασίας.
1946
Αποφασίζεται στο Παρίσι η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».