Παιχνίδια στη παραλία

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, άμμος. Παιχνίδι. Κουβαδάκια, τσουγκράνες, κοχύλια, πετρούλες, μάσκες, βατραχοπέδιλα, αλλά και μπάλες και ρακέτες. Ο κόσμος των παιδιών. Ένας κόσμος γεμάτος παιχνίδι, κίνηση, δράση, εκτόνωση, φωνές και γέλια. Η παραλία και η θάλασσα είναι εικόνες εξαιρετικά ελκυστικές για τα παιδιά.

Εδώ θα βρουν την ευκαιρία να κολυμπήσουν, να παίξουν, να συναναστραφούν άλλα παιδιά, αλλά και τους γονείς, θα νιώσουν ελεύθερα και θα έρθουν πολύ κοντά στη φύση. Το παιδί κοντά στη θάλασσα βιώνει ένα υπέρτατο αίσθημα ελευθερίας, χαλάρωσης, ηρεμίας και εμπιστοσύνης στον εαυτό του καθώς βλέπει χρόνο με το χρόνο τις επιδόσεις του σε σχέση με το υγρό στοιχείο ή τις αθλοπαιδιές της παραλίας να βελτιώνονται.

Τι παιχνίδια μπορούν να παίξουν τα παιδιά στην παραλία ανά ηλικία

Μέχρι 2 ετών
Για τα παιδιά που βρίσκονται γύρω στο πρώτο έτος ηλικίας αυτή ίσως είναι και η πρώτη επαφή με τη θάλασσα, η πρώτη γνωριμία. Η εικόνα της παραλίας με την άμμο και το νερό φαντάζουν πολύ ελκυστικά στα μάτια τους, αλλά και ξένα συγχρόνως. Περίεργα. Σ’ αυτή την περίπτωση, η επαφή του παιδιού με τη θάλασσα πρέπει να είναι μικρής διάρκειας. Ο στόχος εδώ είναι να εξοικειωθεί το παιδί με το υγρό στοιχείο. Κάτι που δεν είναι δύσκολο βέβαια να συμβεί σ’ αυτή τη φάση, μόνο που η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει σταδιακά. Τα παιδιά άλλωστε έχουν από τη φύση τους μια ειδική σχέση με το νερό αφού επί εννέα μήνες φιλοξενούνταν σε υγρό περιβάλλον στην κοιλιά της μητέρας τους. Το παιδί λοιπόν θα εξοικειωθεί πάλι με το νερό, αλλά θέλει τον τρόπο του. Καθίστε στην αρχή μαζί στην παραλία και παίξτε με τα βότσαλα. Πλατσουρίστε με το νερό. Και έπειτα, επιχειρήστε να μπείτε περισσότερο μέσα στο νερό. Αν αρχίσει να κλαίει, βγείτε έξω και σε λίγο αρχίστε πάλι το παιχνίδι. Μια νέα προσπάθεια να μπείτε στο νερό ίσως τώρα γίνει καλύτερα αποδεκτή. Επίσης, επιλέξτε ώρες που στην παραλία δεν υπάρχει κοσμοπλημμύρα. Ήσυχα και ήρεμα, το παιδί δεν θα αργήσει να λατρέψει την αίσθηση του νερού στο σώμα του. Μη φύγετε αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα, αλλά ασχοληθείτε με παιχνίδια που θα επινοήσετε εκεί στην ακροθαλασσιά και θα φέρουν το παιδί σε επαφή με τη φύση και τις αισθήσεις του.

2-5 χρονών
Σ’ αυτή την ηλικία για τα παιδιά τη μερίδα του λέοντος έχει η παραλία και ο μικρός θησαυρός που προσφέρει με κουβαδάκια, κατασκευές στην άμμο και τα βότσαλα. Ενθουσιάζονται να μεταφέρουν νερό, να αγγίζουν αυτά που βλέπουν και να ανακαλύπτουν. Βέβαια, τα παιδιά μέχρι τριών ετών χρειάζονται αδιάλειπτη επίβλεψη και δεν μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα. Από τριών και πάνω όμως και μέχρι πέντε στην κυριολεξία εκστασιάζονται με τα παιχνίδια ανάμεσα σε νερό και παραλία. Συνδράμετέ τα στο παιχνίδι τους, επινοήστε τρόπους να το εμπλουτίσετε, βοηθήστε τα στις κατασκευές τους και μην ασχολείστε για λίγη ώρα με τα δικά σας. Τα παιδιά θα εκτιμήσουν το γεγονός ότι μοιράζεστε μαζί τους τις πιο χαρούμενες στιγμές τους και θα σας το ανταποδώσουν στη συνέχεια με την πιο γλυκιά και καλή τους διάθεση. Γύρω στα τέσσερα πέντε αρχίζουν και τα παιχνίδια μέσα στο νερό με τη μπάλα, οπότε η διασκέδαση κορυφώνεται. Όλη αυτή η δραστηριότητα μαθαίνει στο παιδί πολλά πράγματα. Η παραλία πρώτα απ’ όλα είναι τόπος συνάθροισης και κοινωνικοποίησης. Και τα πιο εσωστρεφή παιδιά μπορούν να ωφεληθούν από το παιχνίδι με τα άλλα παιδιά ή τους γονείς. Γιατί τώρα είναι η περίοδος που θα έρθουν πιο κοντά και με τους γονείς τους, ιδίως τον πατέρα, να γελάσουν και να περάσουν καλά μαζί.

Σχολική ηλικία
Σ’ αυτή την περίοδο τα περισσότερα παιδιά ξέρουν πλέον να κολυμπάνε και το παιχνίδι μέσα στο νερό κυριαρχεί όλη την ώρα της παραμονής τους στην παραλία. Οι δραστηριότητές τους τους δίνουν αυτοπεποίθηση, αφού βλέπουν σιγά σιγά τις δεξιότητές τους να ανταποκρίνονται στις επιθυμίες τους. Τους αρέσει να κάνουν πιο πολύπλοκα πράγματα, αρχίζουν τις βουτιές με τις μάσκες, παρατηρούν τα ψάρια. Εκεί γύρω στα δέκα μπορούν πλέον να ξεκινήσουν το ψάρεμα. Μέχρι τα επτά, τα παιδιά δεν απορρίπτουν το παιχνίδι με τα κουβαδάκια, μόνο που δεν έχει διάρκεια. Θα φτιάξουν… παλάτια στην άμμο για λίγο. Μετά κάποια άλλη δραστηριότητα θα τους… κλείσει το μάτι και θα εξαφανιστούν. Από τα εννιά-δέκα μπορούν να παίξουν πλέον –άλλα περισσότερο, άλλα λιγότερο- ρακέτες ή μπιτς βόλεϊ στην παραλία, αν και η θάλασσα είναι αυτή που κυρίως τα προσελκύει. Παρέες, φιλίες, επαφές, κοινωνικοποίηση, εξωστρέφεια, παρατήρηση, επαφή με τη φύση είναι το όφελος από την παραμονή κοντά στη θάλασσα.

Τρίλιζα στην παραλία
Θα το φτιάξετε εύκολα και απλά, χρησιμοποιώντας πετρούλες και θα διασκεδάσετε με αυτό το πασίγνωστο παιχνίδι που θα έχετε δημιουργήσει με τα χέρια σας!
Βρείτε 9 επίπεδες πέτρες περίπου στο ίδιο μέγεθος και πάρτε τις στο σπίτι. Με τις τέμπερες και το πινέλο σας και ζωγραφίστε το σύμβολο Χ σε πέντε πέτρες με το ίδιο χρώμα και το σύμβολο Ο σε τέσσερεις πέτρες με άλλο χρώμα. Για να διατηρηθεί καλύτερα το χρώμα, περάστε με βερνίκι, ματ ή γυαλιστερό. Αφήστε να στεγνώσουν και είναι έτοιμες!
Πάρτε τις στην παραλία, χαράξτε στην άμμο το πλέγμα και αρχίστε το παιχνίδι!
Καλή διασκέδαση!

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.45
Δύση: 16.59
Σελήνη
18 ημερών
1502
Με συνθήκη μεταξύ Βενετίας και Τουρκίας, η Πελοπόννησος περιέρχεται στην Τουρκία.
1821
Ανεπιτυχής επίθεση των Ελλήνων επαναστατών στο Ναύπλιο.
1943
Οι Γερμανοί επανέρχονται στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, τη λεηλατούν και στη συνέχεια την παραδίδουν στις φλόγες.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»