Γίνεται εξερευνητές της Θάλασσας

Το παιχνίδι στην παραλία εξασφαλίζει αβίαστα την ιδανική απασχόληση για το παιδί. Διαδραματίζει έναν ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στον αυξανόμενο προσανατολισμό στον κόσμο και γενικότερα στην ψυχοσωματική του ανάπτυξη. Σίγουρα στη θάλασσα το πιο όμορφο πράγμα για τα παιδιά είναι ένα διασκεδαστικό μπάνιο, αλλά ίσως βρεθείτε στην παραλία κάποια άλλη ώρα, π.χ. αργά το απόγευμα ή ίσως τα πιτσιρίκια ζητούν κάτι εναλλακτικό και πιο ξεκούραστο ανάμεσα στις βουτιές! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να γνωρίσετε καλύτερα μαζί με τα παιδιά το περιβάλλον κοντά στη θάλασσα.

Παρατηρήστε μαζί τα βότσαλα και την άμμο
Πείτε στα παιδιά ότι εάν προσέξουν καλά την άμμο, θα παρατηρήσουν ότι στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένη από πολύ πολύ μικρές πετρούλες. Επισημάνετε τη διαφορά που έχουν τα βότσαλα μεταξύ τους, δηλαδή ότι έχουν διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Μαζέψτε βότσαλα για ζωγραφική και χειροτεχνίες. Εάν είστε τυχεροί, ίσως βρείτε και όμορφα κοχύλια.

Παρατηρήστε μαζί τη θάλασσα
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας περιγράψουν τι βλέπουν. Η θάλασσα, το υγρό αυτό στοιχείο των τεράστιων διαστάσεων, δεν είναι απόλυτα κατανοητό και αυτονόητο για τα μικρά παιδιά, όπως είναι για τους μεγάλους! Ρωτήστε τα τι χρώμα έχει και αν είναι ακίνητο το νερό ή εάν κινείται. Εξηγήστε τους τη διαφορά του αλμυρού νερού από το γλυκό. Για πιο πρακτική παρατήρηση, γευτείτε το! Μιλήστε για τα κύματα, δείτε τα μικρά και τα μεγαλύτερα κύματα και συσχετίστε τα με τον αέρα, εάν είναι δυνατός ή όχι.

Χτίστε στην άμμο
Αφού παρατηρήσετε τη διαφορά της στεγνής και της υγρής άμμου, τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι με την υγρή άμμο μπορούν να φτιάξουν διάφορα πράγματα, όπως πύργους, βουναλάκια και διάφορα άλλα σχέδια. Για να γίνουν πιο εντυπωσιακές οι κατασκευές σας, μπορείτε να έχετε πάρει μαζί σας διάφορα άλλα υλικά για να εξοπλίσετε τα «κτίσματά» σας, όπως οδοντογλυφίδες, χαρτί, χαρτόνι, καπάκια από μπουκάλια, ξυλαράκια, φύλλα, καλαμάκια κ.α. Μπορείτε να τα βάλετε, για παράδειγμα να παριστάνουν σκεπές, παράθυρα, πόρτες, σημαιούλες, φράχτες και ό,τι άλλο φανταστείτε!

Ηλιακό ρολόι
Εάν μείνετε αρκετή ώρα στην παραλία, μπορείτε να δείξετε στα παιδιά πώς λειτουργούσαν παλαιότερα τα ηλιακά ρολόγια! Βρείτε ένα ξυλαράκι και τοποθετήστε το κάθετα στην άμμο. Σημειώστε μαζί με τα παιδιά τη σκιά του. Όσο η ώρα περνά, θα παρατηρήσουν ότι η σκιά μετατοπίζεται και το μήκος της αλλάζει, π.χ. το μεσημέρι που ο ήλιος είναι ψηλά η σκιά έχει πολύ μικρό μήκος, ενώ όσο ο ήλιος χαμηλώνει για να δύσει, η σκιά μεγαλώνει.

Καλή διασκέδαση!

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.45
Δύση: 16.59
Σελήνη
17 ημερών
1502
Με συνθήκη μεταξύ Βενετίας και Τουρκίας, η Πελοπόννησος περιέρχεται στην Τουρκία.
1821
Ανεπιτυχής επίθεση των Ελλήνων επαναστατών στο Ναύπλιο.
1943
Οι Γερμανοί επανέρχονται στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, τη λεηλατούν και στη συνέχεια την παραδίδουν στις φλόγες.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»