Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Στη βυζαντινή Οχρίδα

Εκδρομή για 3 ημέρες στην Οχρίδα, στην πρώτη  περιοχή που ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, σταμάτησαν  για να διδάξουν στους Σλάβους το αλφάβητο και τη Βίβλο. Η  μεγαλύτερη σε ηλικία, η βαθύτερη και μία εκ των ομορφότερων λιμνών της Νότιας Ευρώπης, προστατευόμενη από την UNESCO ως σημαντικότατος υδροβιότοπος. H πόλη Οχρίδα ή Αχρίδα είναι μια από τις ομορφότερες αρχιτεκτονικά πόλεις της Π.Γ.Δ.Μ. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της ομώνυμης λίμνης και θυμίζει στην τοπογραφία της νησί. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Π.Γ.Δ.Μ. Σήμερα θεωρείται η τουριστική Μέκκα της Π.Γ.Δ.Μ. Ο πληθυσμός της είναι 60.000 περίπου κάτοικοι, και τα πολιτιστικά της μνημεία εκλύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ανάμεσά τους είναι πολλές βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του Τσάρου Σαμουήλ, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια της παλιάς πόλης και το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο.

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ιδρύθηκε την εποχή του χαλκού από τον Κάδμο με το όνομα Λυχνίδα. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις και αποτέλεσε κατά τους ιστορικούς τη Βόριο Ακρόπολη του ελληνισμού. Κατά τη Βυζαντινή εποχή η Οχρίδα έγινε σημαντικό επισκοπικό κέντρο και αποτέλεσε μια σημαντική εστία για τη διάδοση της Χριστιανικής και ελληνικής παιδείας στους Σλαβικούς πληθυσμούς της περιοχής. Σήμερα σ’ αυτή την πόλη βρίσκεται η έδρα της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας που υπάγεται στην Ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας.                                     

Το πρόγραμμα
1ΗΜΕΡΑ: ΛΑΡΙΣΑ – ΣΥΝΟΡΑ - ΟΧΡΙΔΑ
Συγκέντρωση 06:00 το πρωϊ από τη Λάρισα για τα σύνορα της Νίκης. Στα σύνορα της Νίκης για τον  έλεγχο των  διαβατηρίων θα έχουμε την ευκαιρία για  αγορές από τα duty free, και συνεχίζουμε μέσω Μπίτολα (Μοναστήρι) Ρέσεν, για να καταλήξουμε στην Βυζαντινή Οχρίδα.
Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, γεύμα και χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση. Το απόγευμα  θα επισκεφτούμε το κέντρο της πόλης και θα περπατήσουμε στα γραφικά δρομάκια, όπου κατακλύζονται από μικρομάγαζα όλων των ειδών.

2ΗΜΕΡΑ: ΟΧΡΙΔΑ - ΟΣΙΟΣ  ΝΑΟΥΜ - ΟΧΡΙΔΑ
Πρόγευμα στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για το Μοναστήρι του Όσιου Ναούμ. Ακολουθώντας τη δασώδη γραφική διαδρομή, θα περάσουμε από τα παραλίμνια  χωριά Λαγκάδιν, Πεστάνι και Τρεπιγιτσα, έχοντας αντίπερα τις Αλβανικές πόλεις Πόγραδετς και το Ελμπασάν – αφού είμαστε κοντά στα σύνορα – απ’ όπου ξεκίνησαν τα δύο αδέρφια, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος, για να διδάξουν στους Σλάβους το αλφάβητο και τη Βίβλο. Προσκύνημα ξενάγηση στο Μοναστήρι. Χρόνος ελεύθερος για καφέ με θέα την περίφημη λίμνη και τα ψώνια μας, σε είδη λαϊκής τέχνης. Το μεσημέρι επιστροφή στο ξενοδοχείο για το  μετά μουσικής. Το απόγευμα θα επισκεφτούμε μια ακόμη παραλίμνια πόλη,  τη Στρούγκα, δυτικά της Οχρίδας, απ όπου εκρέει και ο ποταμός DRIM. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο.

3 ΗΜΕΡΑ: ΟΧΡΙΔΑ - ΜΠΙΤΟΛΑ – ΛΑΡΙΣΑ
Πρόγευμα και μαζί με τα πράγματά μας θα πάμε για ένα τελευταίο περίπατο και περιήγηση στην παλιά πόλη της Οχρίδας, όπου δεσπόζει το κάστρο του Τσάρου Σαμουήλ με την υπέροχη θέα στην πόλη και στη λίμνη, οι Βυζαντινές εκκλησίες και τα παλιά αρχοντικά των ελλήνων . Τέλος θα αποχαιρετήσουμε την πόλη που μας φιλοξένησε και  θα  αναχωρήσουμε για την πόλη Μοναστήρι (Αρχαία Ηράκλεια), όπου θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στο μεγάλο κεντρικό πεζόδρομο και να θαυμάσουμε τα νεοκλασικά αρχοντικά   Έτσι με τις καλύτερες εντυπώσεις παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής και με ανάλογες ενδιάμεσες στάσεις, κατά την διαδρομή μας, θα είμαστε βραδινές ώρες στην πόλη μας .

ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:  150 €. ΚΑΤ’ ΑΤΟΜΟ

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.57
Τελευταίο Τέταρτο
1470
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο, εισχωρούν στη Χαλκίδα και την κυριεύουν από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος από τους Βενετούς.
1913
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Αδριανούπολη, φθάνοντας έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».