Οταν η περιποίηση των λουλουδιών είναι... η διασκέδαση μας

Είτε το πιστεύουμε είτε όχι ο Μάρτιος θα κάνει την εμφανισή του σε λίγες ώρες. Οι παγωνιές μπορεί να μην έχουν τελειώσει, αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την άνοδο της θερμοκρασίας. Αυτός ο χειμώνας ήταν πραγματικά ατελείωτος! Είναι τώρα όμως  ευκαιρία να περιποιηθούμε τα φυτά μας για να νιώσουν και αυτά καλύτερα, αλλά και εμείς. Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα τον Μάρτιο;

-Επιθεωρήστε τα φυτά σας για να εντοπίσετε ζημιές από την πρόσφατη παγωνιά.  Κλαδέψτε οτιδήποτε σας φαίνεται "καμένο" και όλα τα σπασμένα κλαδιά.

-Ελέγχετε συχνά για ασθένειες και έντομα (κυρίως μελίγκρα/αφίδες και κοκκοειδή) που δυστυχώς σύντομα θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα φυτά μας. 

-Αν χρειάζεται να αλλάξετε γλάστρες σε κάποια από τα φυτά σας, ο Μάρτιος είναι ο καλύτερος μήνας για να το κάνετε.  Μην αλλάξετε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα, περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνετε.

-Κλαδέψτε τα φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο "γεμάτη".

-Αρχίστε να ξανα-λιπαίνετε τα φυτά σας, χρησιμοποιώντας μικρές δόσεις στην αρχή και αυξάνοντας σταδιακά μέχρι να φτάσετε στην κανονική δόση περίπου στις αρχές Μαΐου.

-Οι κρόκοι και τα ζουμπούλια σας πρέπει να έχουν ήδη αρχίσει να ανθίζουν, σύντομα θα ανθίσουν και τα μανουσάκια, οι νάρκισσοι, οι φρέζιες και οι τουλίπες.  Κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται πριν να σποριάσουν.  Αν κόψετε τα λουλούδια τους για το βάζο, μην κόβετε τα φύλλα αλλά μόνο το μίσχο με το λουλούδι.  Τα φύλλα είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση που προμηθεύει θρεπτικά συστατικά τα οποία αποθηκεύονται στο βολβό ώστε να ανθίσει και του χρόνου.

-Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές, τα γιασεμιά, τις μπουκαμβίλιες, το πλουμπάγκο, τις ορτανσίες και άλλα φυτά καλοκαιρινής ανθοφορίας, πριν αρχίσουν να πετούν καινούργια κλαδάκια. Αφαιρέστε κατ' αρχήν όλα τα ξερά ή σπασμένα βλαστάρια και αραιώστε λίγο τα κλαδιά (κυρίως στο κέντρο) ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα και ο ήλιος να περνάει μέσα από τα κλαδιά και να φτάνει παντού.

-Κλαδέψτε τις πρασινάδες, όπως ο κισσός πριν αρχίσει καινούργια ανάπτυξη.

-Κλαδέψτε τις τριανταφυλλιές σας.

-Επιδιορθώστε τυχόν πέργκολες και άλλα στηρίγματα φυτών πριν τα φυτά σας αρχίσουν να αναπτύσσονται.

-Φυτέψτε βολβούς ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής ανθοφορίας όπως οι κάννες, οι κάλλες, οι ντάλιες, οι γλαδιόλες και τα λίλιουμ.  Φυτέψτε κονδύλους μπιγκόνιας και ανεμώνες.  Τοποθετήστε τα στηρίγματα για τα ψηλά φυτά την ίδια στιγμή που θα φυτέψετε τους βολβούς για να μην τραυματίσετε τις ρίζες αργότερα.

-Φυτέψτε γυμνόριζες τριανταφυλλιές.

-Μέσα σ'αυτό το μήνα τα φυτώρια θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν καινούργια φυτά, κάντε μία βόλτα για να τα δείτε.

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"