Sapere aude: Βιβλιοθήκη με μεράκι και συνέργειες στο 30ο Δημ. Σχολείο Τρικάλων

altSapere aude σημαίνει «Να τολμάς να γνωρίζεις». Η λατινική αυτή έκφραση είναι πλέον το όνομα της Βιβλιοθήκης του 30ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, που με μια σεμνή συνάντηση εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στους μαθητές την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019.Ο Διευθυντής κ. Βασίλης Νάστος προσκάλεσε στην τελετή τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, καθώς ο Δήμος και οι υπηρεσίες του (η αντιδημαρχία διά του κ. Ακη Αναστασίου και η Σχολική Επιτροπή διά του κ. Κωτούλα) φρόντισαν να αξιοποιήσουν τα χρήματα που είχαν δοθεί το προηγούμενο σχολικό έτος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 
Τα 3.000€ συνολικώς αφορούσαν σε προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού και βιβλίων, τα οποία συμπληρώθηκαν από την άοκνη και σημαντική προσφορά της τοπικής κοινωνίας. 
Σημαντικό το παράδειγμα της ενεργοποίησης γονέων, φίλων, εθελοντών, επιχειρηματιών, που συνέδραμαν στην όλη διαδικασία, όπως τόνισε - και τους οποίους ευχαρίστησε - η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Σταυρούλα Τσιούνη («ψυχή» της προσπάθειας). 
Ο πρόσθετος εξοπλισμός, η εθελοντική εργασία, η φροντίδα ειδικών, ήταν στοιχεία που συνέβαλαν στη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης που δίνει το παράδειγμα της ορθής διαχείρισης πόρων και εφαρμογής των εκπαιδευτικών οδηγιών από το Υπουργείο Παιδείας. Κάτι που δεν παρέλειψε να επισημαίνει ο διευθυντής του σχολείου, όταν παρουσίαζε στον Δήμαρχο, στον αντιδήμαρχο κ. Αναστασίου, στον αντιπεριφερειάρχη κ. Ντ. Μπάρδα, στον αν. διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντάκο, σε εκπαιδευτικούς, τη φιλοσοφία της Βιβλιοθήκης. 
Μια φιλοσοφία που στοχεύει στην παροχή γνώσεων συμπληρωματικών ή/και ενισχυτικών της γνώσης που δίνει το σχολείο, μέσα από το πλέον πρόσφορο σύστημα ταξινόμησης. Μάλιστα έγινε και μια μικρή επίδειξη των δυνατοτήτων της ορθής ταξινόμησης, για να διευκολύνονται μαθητές και εκπαιδευτικοί στον λιγοστό διαθέσιμο χρόνο για ανεύρεση βιβλίων.
Ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου λιτός, αναφέρθηκε στην ουσιαστική συνεισφορά της βιβλιοθήκης στο σχολείο, ενώ ο κ. Μπάρδας τόνισε τη σημασία της γνώσης μέσω της νέας αυτής προσπάθειας.
Το σχολείο με τους 168 μαθητές στη συνοικία της Πράσινης Γωνιάς υποδέχθηκε επίσης στη διάρκεια της τελετής, εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων των Τρικάλων, και βιβλιοθηκονόμους από τη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας.
 Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων
 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.38
Δύση: 18.50
Σελήνη
16 ημερών
1828
Μάχη στην Λομποτινά Ναυπάκτου και νίκη των Ελλήνων.
1904
Πυρπολείται μέσα στο σπίτι της, μαζί με 5 άλλους συμπολεμιστές της, η δασκάλα του χωριού Γκρήτσιστα της Γευγελής Αικατερίνη Χατζηγεωργίου.
1912
Ο Ελληνικός Στρατός διανοίγει μετά από αγώνα τις διαβάσεις του Βερμίου στον άξονα Κοζάνη-Βέροια.
1914
Ο Ελληνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει τη Βόρεια Ήπειρο.
1944
Αποβιβάζονται στον Πειραιά τα πρώτα τμήματα του Ελληνικού Στρατού με πρώτο τον Ιερό Λόχο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ποιος κάνει κουμάντο στο σπίτι

Μια επιτροπή πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και έκανε γκάλοπ για το ποιος κάνει κουμάντο στην κάθε οικογένεια.
Με την απάντηση που θα έπαιρναν, θα έδιναν και το ανάλογο δώρο.
Αν για παράδειγμα έκανε κουμάντο ο άντρας του έδιναν έναν σκύλο ενώ αν έκανε η γυναίκα έδιναν μια κότα.
Μπήκαν στο πρώτο σπίτι και ρώτησαν:
- «Ποιος έχει το πάνω χέρι εδώ μέσα;»
Το σκέφτηκαν για λίγο και απάντησε ο άντρας:
- «Συνήθως παίρνει τις αποφάσεις η γυναίκα μου!»
- «Μάλιστα, πάρε μια κότα!» του είπαν.
Μπήκαν στο επόμενο και ρώτησαν πάλι:
- «Ποιος έχει το πάνω χέρι εδώ μέσα;»
- «Μα φυσικά εγώ!» απάντησε η γυναίκα.
- «Ωραία, πάρε μια κότα!»
Σε όσα σπίτια είχαν μπει μέχρι εκείνη την ώρα, έδιναν μόνο κότες.
Πήγαν στο τελευταίο σπίτι και είδαν έναν ψηλό, γεροδεμένο άντρα και τον ρώτησαν:
- «Ποιος κάνει κουμάντο εδώ πέρα;»
- «Ποιος άλλος; Εγώ βέβαια, ό,τι αποφασίσω εγώ γίνεται!»
- «Μπράβο σας, κερδίσατε έναν σκύλο! Τι ράτσα τον θέλετε;»
Και λέει εκείνος:
- «Γυναίκα, τι ράτσα να πάρουμε τον σκύλο;»