Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 36ο διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Καρδίτσας

Ολοκληρώθηκε στο Μουζάκι με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 το 36ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, που άρχισε την Τετάρτη στις 28 Νοεμβρίου 2018 στην Καρδίτσα.
Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν τόσο στο KIERION, όσο και στο MOUZAKI PALACE για να ακούσουν καταπληκτικές χορωδίες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Ήταν μια μουσική μυσταγωγία κι ένα μουσικό ταξίδι απείρου κάλλους. Επιμορφωτικό, παιδαγωγικό με επίκεντρο το τελειότερο όργανο, τη φωνή του ανθρώπου.
Για πέντε ημέρες η Καρδίτσα και το Μουζάκι ήταν τα κέντρα της χορωδιακής ζωής της χώρας και μιας πλούσιας πνευματικής και καλλιτεχνικής ζύμωσης, προσφέροντας στους πολίτες συναυλίες πολύ υψηλού επιπέδου.
Για πέντε ημέρες η καρδιά της χορωδιακής Ελλάδας χτυπούσε στην Καρδίτσα. Μια χορωδιακή πανδαισία προσέφεραν οι χορωδίες, δηλαδή περίπου 1500 χορωδοί, που έλαβαν μέρος στον κορυφαίο χορωδιακό θεσμό της Ελλάδας. Χορωδίες διαφόρων ειδών, ανδρικές, γυναικείες, μικτές, παιδικές, με οργανική συνοδεία ή a canella προσέφεραν ένα πολύχρωμο παζλ χορωδιακών ηχοχρωμάτων καθηλώνοντας ειδικούς και ακροατήριο.
Για τριάντα έξι χρόνια (36) χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς.

Πάνω από 150 χορωδίες, σολίστ, μαέστροι, συνθέτες δίνουν το παρόν στην Καρδίτσα, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας αναδεικνύοντας την Καρδίτσα ως ένα Διεθνές Κέντρο Χορωδιακής Πράξης και το Φεστιβάλ Καρδίτσας ως ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.
Στα πλαίσια του 36ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών Καρδίτσας, παρουσία των αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου, ο παρουσιαστής του Φεστιβάλ Αλέξης Κωστάλας, αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο με τις όμορφες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις .
 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας ,αξίζει να σημειωθεί, ότι αποτελεί μια σημαντική τομή για την Αισθητική Αγωγή και τον πολιτισμό της Ελλάδος, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας.
Το 36ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας ήταν αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες Claude Debussy (1862-1918) για τα 100 χρόνια από το θάνατό του, Gioachino Rossini (1792-1868) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Charles Gounod (1818-1893) για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, François Couperin (1668-1733) για τα 350 χρόνια από τη γέννησή του, Giulio Caccini (1550-1618) για τα 400 χρόνια από το θάνατό του, Pomponio Nenna (1550-1618) για τα 400 χρόνια από το θάνατό του, Adriano Banchieri (1568-1634) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Loyset Compère (1445-1518) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του και Pierre de La Rue (1460-1518) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του.

Στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας για πρώτη φορά παγκοσμίως η βυζαντινή και η αρχαία ελληνική μουσική συμμετείχαν ισότιμα με το γρηγοριανό μέλος και την Αναγεννησιακή πολυφωνία.
Μια άλλη δυνατότητα των χορωδιών ήταν να εκτελέσουν έργα του 15ου και 16ου αιώνα που δίνει στις χορωδίες τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας. Εκτός από την εκτέλεση έργων ρομαντικών συνθετών, είχαν τη δυνατότητα να εκτελέσουν έργα σύγχρονων συνθετών καθώς και παραδοσιακή μουσική κάθε χώρας.

Οι καλύτερες χορωδίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας προτάθηκαν να λάβουν μέρος στο μεγάλο μουσικό Campus – CORSI ESTIVI MUSICALI που θα πραγματοποιηθεί στο Σαλέρνο της Ιταλίας από 20 έως 25 Ιουλίου 2019.

Σημαντικές προσωπικότητες συμμετείχαν ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής, όπως η Κοσμήτωρας της Μουσικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Νις Suzana Kostic, ο συνθέτης και μαέστρος Κώστας Ευαγγελάτος, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο διακεκριμένος συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τ. καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων και τ. Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, , ο συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, , η Silvia Skenderi καθηγήτρια της Μουσικής Ακαδημίας των Τιράνων, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου και άλλοι.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας οργανώνεται από το 1983, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, με τη συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας, του Δήμου Μουζακίου, του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας.
Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες συμφωνικές ορχήστρες από το εξωτερικό, κορυφαίοι μαέστροι, σπουδαίοι σολίστ, με πολλές πρώτες, παγκόσμιες και πανελλήνιες εκτελέσεις σε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός και υλοποιήθηκε υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.
 
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:ΕΡΤ
ΧΟΡΗΓΟΙ: Damavand A.E- ΘΕΟΝΗ- Ψeatπολις Fine Meats -MOYZAKI PALACE HOTEL- ΚΤΗΜΑ ΧΑΛΙΛΗ- ACS- ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ -ΙΚΤΕΟ Καρδίτσας- ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ «ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ»-COMPULAND-ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ‘’LA FIAMMA’’- HOTEL KIERION-ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΙΑΝΟΥ ‘’AΘΗΝΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ’’-HOTEL ΑΥΡΑ- HOTEL ASTRON- ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ- E-SCHOOL-ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ-ΝΑΚΑΣ--Τουριστικό Γραφείο ΤΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ TOURS

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.23
Δύση: 18.02
Σελήνη
13 ημερών
1795
Ο νεομάρτυρας Θεόδωρος από την Κωνσταντινούπολη απαγχονίζεται από τους Τούρκους στην Μυτιλήνη.
1826
Τρία Μεσολογγίτικα πλοία τρέπουν σε φυγή 32 τουρκικά.
1907
Δολοφονείται από τους Βουλγάρους ο Μακεδονομάχος Βαρθολομαίος Προσαλέντης.
1908
Δολοφονείται από τους Βουλγάρους στον Νικήτα Χαλκιδικής ο Μακεδονομάχος Ευάγγελος Λύκας.
1914
Αρχίζει η αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από τη Βόρειο Ήπειρο.
1919
Το 7ο ΣΠ καταλαμβάνει την πόλη Νικολάιεφ της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1957
Μάχη στο Πελένδριο της Κύπρου, όπου έπεσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Δημήτριος Χριστοδούλου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».