Συνεχίζεται η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας

Ιταλία και Σερβία δίνουν βροντερό παρόν στη 10η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας στα πλαίσια του 36ου Διεθνούς Φεστιβάλ με εξαιρετικά μουσικά σύνολα από Νάπολη και Nis. Το κύρος του θεσμού έχει καταξιωθεί διεθνώς με αποτέλεσμα την συμμετοχή μουσικών συνόλων και από χώρες με μεγάλη μουσική και εκπαιδευτική παράδοση.

Παράλληλα, αυτά τα σχολεία θα αδελφοποιηθούν με σχολεία της Καρδίτσας και συγκεκριμένα με το 1ο Γενικό Λύκειο και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, στοχεύοντας τόσο στη καλλιτεχνική δημιουργία όσο και στην ανάπτυξη διαπολιτισμικής κουλτούρας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών όλων των χωρών και τη διατήρηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας. Άλλωστε, η καλλιτεχνική αυτή συνεύρεση αναγάγει την πόλη και τη χώρα μας σε κοινωνό της παιδείας και του πολιτισμού μας στις χώρες που δίνουν σταθερά το παρόν στις Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας.
Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, και σήμερα Tετάρτη 7η Μαρτίου 2018 στις 8:15 ο κορυφαίος αυτός Χορωδιακός θεσμός στην αίθουσα εκδηλώσεων του HOTEL KIERION. Πλήθος φιλόμουσων ακροατών κατακλύζει καθημερινά την συγκεκριμένη αίθουσα καθώς η Χορωδιακή αυτή Πανδαισία δεν αφήνει τους πολίτες ασυγκίνητους.
Ιδιαίτερα εντυπωσίασαν μέχρι σήμερα τα μουσικά σύνολα των Μουσικών Σχολείων Τρικάλων, Λαμίας, Καρδίτσας καθώς και η χορωδία του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Μεσολογγίου, ενώ αξίζουν πολλούς επαίνους και στη Χορωδία του Θεοδωρίδειου Κέντρου «Ορίζοντες» Καρδίτσας.
Συναντήσεις σαν και αυτή αποτελούν σημαντική τομή όχι μόνο για την εκπαίδευση στην χώρα μας, αλλά και για τον πολιτισμό μας. Η εκδήλωση αυτή ξεπερνάει το πλαίσιο του σχολείου και γίνεται σε ευρύτερο πλαίσιο του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας.Επιβεβαιώνεται έτσι στην πράξη ότι το σχολείο δεν είναι αποκομμένο από την κοινωνία,αλλά είναι ζωντανός πυρήνας της κοινότητας,που συμμετέχει στα πολιτιστικά πεπραγμένα.
Η ΧΟΡΩΔΙΑ είναι φύσει και θέση μια ομαδική και συνεργατική δραστηριότητα Ως προς αυτή τη λειτουργία επομένως θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε ως ένα υψηλό παιδαγωγικό εργαλείο ή καλύτερα ως μια παιδαγωγική μέθοδο δημιουργίας ανθρώπων με συλλογική συνείδηση .
Τα παιδιά με τη συμμετοχή τους σε χορωδιακά σύνολα μαθαίνουν να λειτουργούν συνεργατικά και αρμονικά καθώς συνειδητοποιούν ότι το τελικό αποτέλεσμα επηρεάζεται από την προσωπική ευθύνη και συνέπεια του κάθε μέλους . Συντελείται κατ΄ αυτό τον τρόπο ίσως η κυριότερη κοινωνικοπολιτική διαδικασία , αυτή του περάσματος από το ‘ εγώ ‘ στο ‘ εμείς ‘ . Είναι φανερό από τα παραπάνω , ότι τα παιδαγωγικά οφέλη της ενασχόλησης του παιδιού με το χορωδιακό τραγούδι είναι τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Η χορωδία γίνεται εστία καλλιέργειας και ανάπτυξης συλλογικής συνείδησης, ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης και ταυτόχρονα κάθε ένα από τα μέλη της αποκτά υπεύθυνη και συνειδητή στάση σεβασμού προς τους άλλους και συνεκδοχικά προς την κοινωνία.
Η 10η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών είναι αφιερωμένη στους κορυφαίους συνθέτες Claude Debussy (1862-1918) για τα 100 χρόνια από το θάνατό του, Gioachino Rossini (1792-1868) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του, Charles Gounod (1818-1893) για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του, François Couperin (1668-1733) για τα 350 χρόνια από τη γέννησή του, Giulio Caccini (1550-1618) για τα 400 χρόνια από το θάνατό του, Pomponio Nenna (1550-1618) για τα 400 χρόνια από το θάνατό του, Adriano Banchieri (1568-1634) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Loyset Compère (1445-1518) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του και Pierre de La Rue (1460-1518) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του.
Την 10η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών παρουσιάζει για ακόμη μία φορά η κορυφαία προσωπικότητα του είδους, ο Αλέξης Κωστάλας ο οποίος με τον δικό του μοναδικό τρόπο και τις επιμορφωτικές του παρεμβάσεις αποτελεί κεντρικό πρόσωπο του Φεστιβάλ.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό τελεί υπό τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Καθηγητή και Μαέστρου Νίκου Ευθυμιάδη.

7η ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 7/3/2018-ΩΡΑ 8.15μ.μ. ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΗΟTEL ΚΙΕRΙΟΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: 1) Χορωδία 2ου Γυμνασίου Νέων Μουδανιών υπό τη διεύθυνση της Βανέσας Παγάνα
2) Χορωδία Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου-Δραπετσώνας υπό τη διεύθυνση της Λίλας Σούση
3) Χορωδία 2ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων υπό τη διεύθυνση του Άλκη Πλακιά
4) Χορωδία Δημοτικού Σχολείου Μητρόπολης Ν. Καρδίτσας υπό τη διεύθυνση της Ντίνας Εγγλέζου

Ώρα έναρξης: Καθημερινές & Σάββατο στις 8:15μ.μ &
Κυριακή στις 12: 15 μ. μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΕΡΑ ΒΟΛΟΥ-ΕΡΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: HOTEL KIERION,MOUZAKI PALACE ,KTHMA ΧΑΛΙΛΗ, ΙΤΑΛΙΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ LA FIAMMA ,ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΦΑΓΟΤΟΠΙ
ΚΑΛΥΒΙΑ ΠΕΖΟΥΛΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ-ΝΑΚΑΣ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ, ΞΕΝΩΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ-ΝΕΡΑΙΔΑ, ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.57
Σελήνη
22 ημερών
1470
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο, εισχωρούν στη Χαλκίδα και την κυριεύουν από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος από τους Βενετούς.
1913
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Αδριανούπολη, φθάνοντας έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».