Oλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το άσθμα

altΤο άσθμα είναι Χρoνία Νόσος του Αναπνευστικού Συστήματος. Ο όρος «Χρονία’» σημαίνει ότι δεν εξαλείφεται, αλλά αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. Είναι φλεγμονή των αεραγωγών δηλαδή των βρόγχων που μεταφέρουν τον αέρα που εισπνέουμε.
Η φλεγμονή αυτή δεν είναι πάντοτε παρούσα αλλά εξαίρεται κατά περιόδους και οδηγεί σε στένωση των αεραγωγών άλλοτε αλλού βαθμού.

Με την στένωση των αεραγωγών εμφανίζεται βήχας, συρρικτική αναπνοή και δύσπνοια που είναι τα χαρακτηριστικά ΄ της ασθματική προσβολής . Η συμπτωματολογία αυτή δεν είναι πάντοτε ίδια σε όλους τους πάσχοντες αλλά εμφανίζει μια ευρύτατη γκάμα. Τα ενοχλήματα μπορεί να είναι μόνο ξηρός βήχας αλλά μπορεί και να φθάσει στην έντονη δύσπνοια που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.
Σήμερα πιστεύουμε ότι για την εκδήλωση άσθματος πρέπει να υπάρχει κάποια γενετική επιβάρυνση του ατόμου δηλαδή ένα υπερευαίσθητο υπόστρωμα που ονομάζεται βρογχική υπεραντιδραστικότητα.
Η ασθματική προσβολή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που πυροδοτούν την υποκείμενη ασθένεια. Οι συνήθεις παράγοντες είναι ιώσεις του αναπνευστικού, η έκθεση σε αλλεργιογόνα (σκόνη , γύρεις). Ιδιαίτερη σημασία έχει η ρύπανση του περιβάλλοντος. Στην Ευρώπη 10 εκ παιδιά και ενήλικες πάσχουν από άσθμα και απ’ αυτούς το 10% πάσχουν από σοβαρό άσθμα που έχει δυσκολίες στην αντιμετώπιση του.
Ιδιαίτερη κατηγορία είναι το ασκησιογενές άσθμα που εμφανίζεται με την σωματική άσκηση και σπανιότερα άσθμα από την εισπνοή ψυχρού αέρα, ή το άσθμα εκ γέλωτος, όπου η ασθματική προσβολή εμφανίζεται μετά από έντονο γέλιο. Μερικοί πάσχοντες είναι ευαίσθητοι στην ασπιρίνη και στα αντιφλεγμονώδη φάρμακα και εμφανίζουν κρίση με την λήψη τους.
Ειδική κατηγορία αποτελεί το Επαγγελματικό άσθμα που οφείλεται στην εισπνοή ποικίλων χημικών ουσιών στον χώρο εργασίας.
Το παιδικό άσθμα έχει μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Σε επιδημιολογικές μελέτες στις ΗΠΑ σε περιοχές που υπάρχει σαφής απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους μειώθηκαν οι παροξύνσεις άσθματος σε παιδιά. Η επαφή με το αγροτικό περιβάλλον μέχρι την ηλικία των 5 ετών προστατεύει από την ανάπτυξη αλλεργικού άσθματος όπως επίσης και η συνύπαρξη με κατοικίδια κατά την βρεφική ηλικία.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα θεώρηση είναι το άσθμα στην εγκυμοσύνη όπου η μία κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την άλλη. Σε ένα ελεγχόμενο άσθμα ο κίνδυνος επιπλοκών ή ο κίνδυνος για το κύημα είναι πολύ μικρός. Τα αντιασθματικά φάρμακα δεν αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη. Με τα στοιχεία που έχουμε κατά την εγκυμοσύνη στις μισές εγκύους, τα συμπτώματα βελτιώνονται ή παραμένουν στάσιμα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να επιδεινωθούν και χρειαστεί τροποποίηση της αγωγής. Η εμφάνιση άγχους κατά την κύηση μπορεί να βελτιωθεί με γιόγκα, ασκήσεις αναπνοής κλπ.
Τα αντιασθματικά φάρμακα δεν επηρεάζουν τον θηλασμό ο οποίος πρέπει να συνεχίζεται κανονικά. Θεωρείται ότι η πρόσληψη βιταμίνης Ε και ελαιολάδου στην κύηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος στα μωρά.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “iefimerida.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 18.09
Νέα Σελήνη
532
Τίθενται επί Αυτοκράτορος Ιουστινιανού τα θεμέλια του νέου ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας.
1658
Ο νεομάρτυρας Δαμιανός από τα Άγραφα, Αγιορείτης, πυρπολείται από τους Τούρκους στην Λάρισα.
1906
Στην Μπρατίνιτσα Θεσσαλονίκης δολοφονείται ο Μακεδονομάχος Αθανάσιος Λάλης.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Λεσκοβίκι της Β. Ηπείρου.
1919
Το Ελληνικό 1ο ΣΠ απελευθερώνει την πολιορκούμενη Συμμαχική Φρουρά στην Χερσώνα της Μεσημβρινής Ρωσίας.
1941
Το Ελληνικό υποβρύχιο "Νηρεύς" βυθίζει στην Αδριατική μεγάλο ιταλικό εμπορικό σκάφος που συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»