Έξυπνη δίαιτα καταπολεμά τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

altΜια μορφή δίαιτας που προβλέπει την περιοδική αποχή από το φαγητό υπό προϋποθέσεις, μπορεί να δώσει λύση στους πάσχοντες από ΙΦΝΕ.Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) έφεραν στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφή που μοιάζει με νηστεία (δηλαδή η διατροφή με περιοδικές φάσεις υποθερμιδικής χορτοφαγικής δίαιτας) έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει το πεπτικό σύστημα από τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ).Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports εστιάζει στα ευεργετικά οφέλη αυτού του τύπου διατροφής για τους ανθρώπους με φλεγμονές του εντέρου και καταδεικνύει ότι αυτή η δίαιτα αναστρέφει την παθολογία των ΙΦΝΕ στα ποντίκια.
Στα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) ανήκει η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος Crohn. Είναι χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος με παρόμοια συμπτώματα. Τουλάχιστον τέσσερις εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΙΦΝΕ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εν λόγω διατροφή προκάλεσε μείωση στην εντερική φλεγμονή κατά ένα μέρος μέσω της ενίσχυσης του ωφέλιμου εντερικού μικροβιώματος. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι η αντιστροφή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου δείχνει ότι η διατροφή με περιοδικά στοιχεία που προσομοιάζουν στην νηστεία (με την έννοια της αποχής από το φαγητό) έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τη νόσο.«Η έρευνα εστιάζει στη νηστεία (αποχή από το φαγητό) και τις επιδράσεις της στις φλεγμονές, την ανάπλαση και τη γήρανση», δήλωσε ο Valter Longo, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, εκ των συγγραφέων της έρευνας.
  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.13
Δύση: 20.55
Σελήνη
16 ημερών
1203
Οι Λατίνοι της Δ΄ Σταυροφορίας ανεβάζουν στον ελληνικό θρόνο τον Αλέξιο Δ΄ Άγγελο.
1826
Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας, 400 αιγύπτιοι αποκρούονται από τους επαναστατημένους Έλληνες.
1913
Ο Ελληνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει το Παντζάρεβο και φθάνει μέχρι την Τζουμαγιά.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός νικά και εκδιώκει από το Ντεμιρτζί της Μικράς Ασίας τους Τούρκους ατάκτους.
1951
Η Ελλάς γίνεται επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».