Έξυπνη δίαιτα καταπολεμά τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

altΜια μορφή δίαιτας που προβλέπει την περιοδική αποχή από το φαγητό υπό προϋποθέσεις, μπορεί να δώσει λύση στους πάσχοντες από ΙΦΝΕ.Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC) έφεραν στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι η διατροφή που μοιάζει με νηστεία (δηλαδή η διατροφή με περιοδικές φάσεις υποθερμιδικής χορτοφαγικής δίαιτας) έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει το πεπτικό σύστημα από τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ).Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports εστιάζει στα ευεργετικά οφέλη αυτού του τύπου διατροφής για τους ανθρώπους με φλεγμονές του εντέρου και καταδεικνύει ότι αυτή η δίαιτα αναστρέφει την παθολογία των ΙΦΝΕ στα ποντίκια.
Στα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) ανήκει η Ελκώδης Κολίτιδα και η Νόσος Crohn. Είναι χρόνιες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος με παρόμοια συμπτώματα. Τουλάχιστον τέσσερις εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΙΦΝΕ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εν λόγω διατροφή προκάλεσε μείωση στην εντερική φλεγμονή κατά ένα μέρος μέσω της ενίσχυσης του ωφέλιμου εντερικού μικροβιώματος. Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι η αντιστροφή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου δείχνει ότι η διατροφή με περιοδικά στοιχεία που προσομοιάζουν στην νηστεία (με την έννοια της αποχής από το φαγητό) έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τη νόσο.«Η έρευνα εστιάζει στη νηστεία (αποχή από το φαγητό) και τις επιδράσεις της στις φλεγμονές, την ανάπλαση και τη γήρανση», δήλωσε ο Valter Longo, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.22
Δύση: 17.05
Σελήνη
24 ημερών
1915
Ισχυρή αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο.
1940
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει το Λεσκοβίκι και την Κορυτσά και καταλαμβάνει τους ορεινούς όγκους Μόροβα και Ιβάν.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»