Μοναξιά: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

altΜια στις τόσες κάθε άνθρωπος αισθάνεται μοναξιά. Όταν όμως το πρόβλημα γίνεται χρόνιο, τότε ενδέχεται να υπάρξουν σωματικές επιπτώσεις, ακόμα και ένας πρόωρος θάνατος, εκτιμούν γερμανοί και αμερικανοί επιστήμονες.Η έρευνα για την τρίτη ηλικία στη Γερμανία (Deutsche Alterssurvey) δείχνει ότι εδώ και 20 χρόνια το ποσοστό εκείνων που αισθάνονται μοναξιά μειώνεται.Σε παγκόσμιο επίπεδο ωστόσο, αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν για μια «επιδημία μοναξιάς», η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη σωματική υγεία.
 
Στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρίας παρουσιάστηκαν διάφορες σχετικές μελέτες. Μία, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι άνθρωποι με πολλές κοινωνικές σχέσεις κινδυνεύουν κατά 50% λιγότερο να πεθάνουν πρόωρα. Μια άλλη, η οποία αξιολόγησε αποτελέσματα 148 ερευνών από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία, έδειξε ότι η κοινωνική απομόνωση, η μοναξιά και η απουσία συντρόφου έχουν μετρήσιμες επιπτώσεις στην υγεία και ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, όπως ακριβώς και η παχυσαρκία ή το κάπνισμα.Σύμφωνα με την ψυχολόγο Γουλιάνε Χολτ-Λούντσταντ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών στην Ουάσιγκτον, «από τις έρευνες προκύπτουν βάσιμα στοιχεία που υπογραμμίζουν τη σχέση κοινωνικών σχέσεων με την σωματική υγεία αλλά και τον πρόωρο θάνατο».
H καλή παρέα είναι το παν, σύμφωνα με τους ερευνητές
Η Άνε Μπέγκερ από το Γερμανικό Κέντρο Ζητημάτων Ηλικιωμένων (DZA) σημειώνει ότι «άτομα χωρίς ουσιαστική επαφή με άλλους ανθρώπους καπνίζουν περισσότερο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας και κάνουν λιγότερη σωματική άσκηση. 

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.21
Δύση: 18.46
Σελήνη
18 ημερών
1821
Ο Παναγιώτης Καλογεράς και οι αδελφοί Δεσποτόπουλοι κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασίας.
1822
Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται στην περιοχή Ρεθύμνου εναντίον των Τούρκων, τους κατανικούν και τους καταδιώκουν.
1833
Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων, η Τουρκία αναγκάζεται να παραχωρήσει την Λαμία.
1957
Ο Μακάριος αναχωρεί από τις Σεϋχέλλες, όπου είχε εξορισθεί από τους Άγγλους.
Σε συμπλοκή με τους Άγγλους στο Παλέντρι τραυματίζεται θανάσιμα ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Λένος Στυλιανός.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"