Γιατί κάποιος κακοποιεί ένα ζώο;

altΓιατί κάποιος να κακοποιήσει ένα ζώο; Τι κίνητρο μπορεί να έχει; Τι σκέφτεται; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που κακοποιεί τα ζώα;
Είναι θλιβερό. Οι πράξεις βίας των ανθρώπων με θύματα τα ζώα, ολοένα κι αυξάνονται. Διαβάζουμε, βλέπουμε στα social media, εικόνες με κρεμασμένα, πυροβολημένα, δηλητηριασμένα σκυλιά κι άλλα ψεκασμένα με σπρέι, αλυσοδεμένα πίσω από ένα αυτοκίνητο που τρέχει.
Τι άνθρωποι είναι αυτοί;
Η ψυχολόγος και γνωσιακή –συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια, Εύα Σταματοπούλου, μας σκιαγραφεί το προφίλ τους.
Κατά καιρούς έχουν γίνει έρευνες, ψυχολογικές και εγκληματολογικές, οι οποίες έχουν δείξει πως υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του ψυχολογικού προφίλ ενός ανθρώπου που μπορεί να βασανίσει ή να κακοποιήσει ζώα και αυτού που κακοποιεί ανθρώπους, ή έχει διαπράξει ένα έγκλημα.Μάλιστα, πιστεύεται πως η κακοποίηση ενός ζώου μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα στην εκδήλωση βίας προς άλλους ανθρώπους στο μέλλον. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι όποιος κακοποιεί ζώα μπορεί να γίνει και δολοφόνος, όμως έρευνες έχουν δείξει πως, συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν διαπράξει κατά συρροή εγκλήματα ή πράξεις βιαιότητας, έχουν ιστορικό κακοποίησης ζώων.
Τι λέει η ψυχολογία;
Πολλοί ψυχολόγοι συνδέουν την προσωπικότητα ενός ατόμου που κακοποιεί ζώα με τα βιώματα τα οποία ο ίδιος έχει από την παιδική του ηλικία. Για παράδειγμα, ένα κακοποιημένο παιδί, ή ένα παιδί που έχει υποστεί bullying, μπορεί να κακοποιήσει ένα ζώο. Ένα παραμελημένο παιδί μπορεί να παραμελήσει ένα ζώο (π.χ. να το αφήσει χωρίς τροφή, να το κλειδώσει ή να το δέσει για ώρες, χωρίς προσοχή και φροντίδα). 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.05
Δύση: 20.45
Τελευταίο Τέταρτο
1794
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στη Σμύρνη τον νεομάρτυρα Αλέξανδρο από τη Θεσσαλονίκη.
1821
Οι Υδραίοι διορίζουν τον Γιακουμάκη Τομπάζη Αρχιναύαρχο του Στόλου κατά τον αγώνα εναντίον των Τούρκων.
Σύσταση της Γερουσίας της Πελοποννήσου από την Συνέλευση των Καλτεζών.
1826
Οι υπερασπιζόμενοι την μονή Βαρνάκοβας Έλληνες πραγματοποιούν ηρωική έξοδο.
1919
Αρχίζει η αντικατάσταση των ελληνικών μονάδων του Εκστρατευτικού Σώματος στη Μεσημβρινή Ρωσία από ρουμανικά στρατεύματα.
1941
Ο στρατηγός Φρέιμπεργκ διατάζει την εκκένωση της Κρήτης.
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».