Γιατί κάποιος κακοποιεί ένα ζώο;

altΓιατί κάποιος να κακοποιήσει ένα ζώο; Τι κίνητρο μπορεί να έχει; Τι σκέφτεται; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που κακοποιεί τα ζώα;
Είναι θλιβερό. Οι πράξεις βίας των ανθρώπων με θύματα τα ζώα, ολοένα κι αυξάνονται. Διαβάζουμε, βλέπουμε στα social media, εικόνες με κρεμασμένα, πυροβολημένα, δηλητηριασμένα σκυλιά κι άλλα ψεκασμένα με σπρέι, αλυσοδεμένα πίσω από ένα αυτοκίνητο που τρέχει.
Τι άνθρωποι είναι αυτοί;
Η ψυχολόγος και γνωσιακή –συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια, Εύα Σταματοπούλου, μας σκιαγραφεί το προφίλ τους.
Κατά καιρούς έχουν γίνει έρευνες, ψυχολογικές και εγκληματολογικές, οι οποίες έχουν δείξει πως υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του ψυχολογικού προφίλ ενός ανθρώπου που μπορεί να βασανίσει ή να κακοποιήσει ζώα και αυτού που κακοποιεί ανθρώπους, ή έχει διαπράξει ένα έγκλημα.Μάλιστα, πιστεύεται πως η κακοποίηση ενός ζώου μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα στην εκδήλωση βίας προς άλλους ανθρώπους στο μέλλον. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι όποιος κακοποιεί ζώα μπορεί να γίνει και δολοφόνος, όμως έρευνες έχουν δείξει πως, συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν διαπράξει κατά συρροή εγκλήματα ή πράξεις βιαιότητας, έχουν ιστορικό κακοποίησης ζώων.
Τι λέει η ψυχολογία;
Πολλοί ψυχολόγοι συνδέουν την προσωπικότητα ενός ατόμου που κακοποιεί ζώα με τα βιώματα τα οποία ο ίδιος έχει από την παιδική του ηλικία. Για παράδειγμα, ένα κακοποιημένο παιδί, ή ένα παιδί που έχει υποστεί bullying, μπορεί να κακοποιήσει ένα ζώο. Ένα παραμελημένο παιδί μπορεί να παραμελήσει ένα ζώο (π.χ. να το αφήσει χωρίς τροφή, να το κλειδώσει ή να το δέσει για ώρες, χωρίς προσοχή και φροντίδα). 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.44
Δύση: 16.59
Σελήνη
16 ημερών
1943
Τα χιτλερικά στρατεύματα εκτελούν 1.048 κατοίκους των Καλαβρύτων και των γειτονικών χωριών, πολλά από τα οποία πυρπολούν.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»