Γιατί κάποιος κακοποιεί ένα ζώο;

altΓιατί κάποιος να κακοποιήσει ένα ζώο; Τι κίνητρο μπορεί να έχει; Τι σκέφτεται; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου που κακοποιεί τα ζώα;
Είναι θλιβερό. Οι πράξεις βίας των ανθρώπων με θύματα τα ζώα, ολοένα κι αυξάνονται. Διαβάζουμε, βλέπουμε στα social media, εικόνες με κρεμασμένα, πυροβολημένα, δηλητηριασμένα σκυλιά κι άλλα ψεκασμένα με σπρέι, αλυσοδεμένα πίσω από ένα αυτοκίνητο που τρέχει.
Τι άνθρωποι είναι αυτοί;
Η ψυχολόγος και γνωσιακή –συμπεριφορική ψυχοθεραπεύτρια, Εύα Σταματοπούλου, μας σκιαγραφεί το προφίλ τους.
Κατά καιρούς έχουν γίνει έρευνες, ψυχολογικές και εγκληματολογικές, οι οποίες έχουν δείξει πως υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του ψυχολογικού προφίλ ενός ανθρώπου που μπορεί να βασανίσει ή να κακοποιήσει ζώα και αυτού που κακοποιεί ανθρώπους, ή έχει διαπράξει ένα έγκλημα.Μάλιστα, πιστεύεται πως η κακοποίηση ενός ζώου μπορεί να αποτελεί το πρώτο βήμα στην εκδήλωση βίας προς άλλους ανθρώπους στο μέλλον. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι όποιος κακοποιεί ζώα μπορεί να γίνει και δολοφόνος, όμως έρευνες έχουν δείξει πως, συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν διαπράξει κατά συρροή εγκλήματα ή πράξεις βιαιότητας, έχουν ιστορικό κακοποίησης ζώων.
Τι λέει η ψυχολογία;
Πολλοί ψυχολόγοι συνδέουν την προσωπικότητα ενός ατόμου που κακοποιεί ζώα με τα βιώματα τα οποία ο ίδιος έχει από την παιδική του ηλικία. Για παράδειγμα, ένα κακοποιημένο παιδί, ή ένα παιδί που έχει υποστεί bullying, μπορεί να κακοποιήσει ένα ζώο. Ένα παραμελημένο παιδί μπορεί να παραμελήσει ένα ζώο (π.χ. να το αφήσει χωρίς τροφή, να το κλειδώσει ή να το δέσει για ώρες, χωρίς προσοχή και φροντίδα). 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.32
Δύση: 18.39
Σελήνη
16 ημερών
1821
Οι Δεληγιανναίοι κηρύσσουν την Επανάσταση στα Λαγκάδια Αρκαδίας.
1829
Υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου, με το οποίο προτείνεται η ίδρυσις Ελληνικού Κράτους.
1919
Το 3ο και 5/42 Ελληνικά ΣΠ συνάπτουν σκληρή μάχη στην Κουμπάνκα - Μαλ Μπουγιαλίκ βόρεια της Οδησσού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».