Φτιάχνουμε νόστιμες και θρεπτικές διαυγείς σούπες

altΕλάχιστα φαγητά μπορούν να μάς χαρίσουν την αξεπέραστη αίσθηση ευχαρίστησης που προσφέρει ένα πιάτο καλοφτιαγμένης σούπας. O αγγλικός όρος «soul food», δηλαδή «φαγητό της ψυχής», είναι ο καταλληλότερος για την περιγραφή της.
Οι σούπες γιατί, εκτός από τη βαθιά ικανοποίηση που προσφέρει η κατανάλωσή τους, αποτελούν την απόλυτη έκφραση της ουσίας της τέχνης της μαγειρικής.

Με απλά και ταπεινά υλικά -σχεδόν απεριόριστης ποικιλίας- καθώς και απλές διαδικασίες καταλήγουμε σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Με λίγα λόγια, απλό και καλό! Ένας άλλος λόγος που λατρεύω τις σούπες είναι η πολλαπλότητα της χρησιμότητας και των εφαρμογών τους. Μπορεί μια σούπα να μαγειρευτεί σε κατσαρόλα και, εφόσον το επιθυμούμε, να αποτελέσει ακόμα και ένα πλήρες γεύμα. Από την άλλη, μπορεί μια πιο σύνθετη εκτέλεση να αποτελέσει ένα ντελικάτο ορεκτικό υψηλής γαστρονομίας. Όποια περίσταση κι αν εξυπηρετούν, οι σούπες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαστρονομίας. Για να μπορέσουμε όμως να ταξινομήσουμε τις τεχνικές παρασκευής τους, θα χωρίσουμε τις σούπες σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Διαυγείς - Πηχτές

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο κατηγοριών είναι ότι οι διαυγείς σούπες αποτελούνται κατά βάση από έναν εύγευστο ζωμό, ο οποίος μπορεί να είναι εμπλουτισμένος με διάφορα στερεά τρόφιμα όπως κρεατικά, λαχανικά και ο οποίος έχει τη φυσική πυκνότητά του, δηλαδή δεν έχει πήξει με κάποιο τρόπο. Οι πηχτές σούπες είναι κυρίως παρασκευές κατά τις οποίες τα στερεά και τα υγρά αλέθονται και δημιουργούν ένα σώμα με πιο πυκνή σύσταση και, κατά δεύτερο λόγο, παρασκευές κατά τις οποίες το υγρό της σούπας «δένει» ή πήζει κάπως.

Οι διαυγείς σούπες χωρίζονται περαιτέρω σε τέσσερις κύριες υποκατηγορίες:
* Κονσομέ
* Ζωμοί (κρέατος, ψαριού και πρωτεΐνης γενικότερα)
* Ζωμοί λαχανικών
* Συνδυασμός των παραπάνω

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "olivemagazine.gr " (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.49
Δύση: 20.07
Πανσέληνος
1453
Αποκρούεται νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως.
1821
Νίκες των Ελλήνων στους Μόλους και στην Σέλιμνα Μαντινείας.
Το φρούριο της Μανδενίτσης Φθιώτιδος παραδίδεται στον Διοβουνιώτη.
1829
Παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της η Ελληνική Σημαία.
1878
Υπογράφεται στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων.
1914
Επίθεση κατά βορειοηπειρωτικού σώματος στο Τεπελένι.
1922
Απελευθέρωση της Νέας Εφέσου.
1941
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τα Σέρβια Κοζάνης και την Καλαμπάκα.
Αυτοκτονεί στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».