Σίλφιο: Το εξαφανισμένο μπαχαρικό

altΜέχρι τώρα, όλες οι αναφορές που έχουμε κάνει σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας στην κουζίνα τους, επικεντρώνονταν στο τι δεν είχαν, από αυτά που έχουμε και χρησιμοποιούμε εμείς. Είναι όμως και ένα βασικό υλικό, που αγαπήθηκε με πάθος από τους αρχαίους, το οποίο δεν υπάρχει στις μέρες μας. 
 
Πρόκειται για το σίλφιο, ένα φυτό που έμοιαζε με γιγάντιο μάραθο, η ταυτότητα του οποίου είναι αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης. Το σίλφιο ήταν ήδη γνωστό στους Αιγύπτιους και τους Μινωίτες, αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες και λατρεύτηκε από τους Ρωμαίους.
Ήταν φυτό ενδημικό της Κυρηναϊκής χερσονήσου (σημερινή Λιβύη) και φύτρωνε μόνο σε μια στενή λωρίδα ακτής, περίπου 200 επί 50 χιλιόμετρα. Παρά τις πολλές και επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν σε όλη την αρχαιότητα, δεν μπόρεσε ποτέ να ευδοκιμήσει σε άλλον τόπο, κάτι αντίστοιχο με τη μαστίχα Χίου. Έτσι, αποτέλεσε το βασικό στοιχείο του εμπορίου της Κυρήνης, που ιδρύθηκε από τους κατοίκους της Θήρας το 630 π.Χ. Τα περισσότερα νομίσματα της πόλης, απεικόνιζαν βλαστούς από το φυτό, που αποτελούσε την κύρια πηγή του πλούτου της. Στην κλασική και, κυρίως, στη ρωμαϊκή εποχή, το σίλφιο άξιζε το βάρος του σε χρυσό. Το χρησιμοποιούσαν ως καρύκευμα και ως φάρμακο.
Στα φαγητά έδινε μια έντονη, πικάντικη γεύση, αντίστοιχη με το σκόρδο, χωρίς να αφήνει τη βαριά μυρωδιά του. Οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε μορφή σκόνης, που έπαιρναν από τον αποξηραμένο χυμό των βλαστών. Οι Ρωμαίοι, πάντα υπερβολικοί, έτρωγαν ολόκληρο το φυτό, ακόμα και τις ρίζες, διατηρημένες σε ξίδι. Επίσης, μια εποχή έγινε μόδα να καταναλώνουν ζώα που βοσκούσαν σίλφιο, γιατί πίστευαν πως έδινε καλύτερη γεύση στο κρέας τους. 

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"