Γιατί βλέπουν εφιάλτες τα παιδιά και πώς να τα ηρεμήσουμε

altΟι εφιάλτες φοβίζουν όλα τα παιδιά, είναι όμως ιδιαίτερα τρομακτικοί για τα μικρότερα, που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αυτά τα όνειρα από την πραγματικότητα - Τι προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπισή τους;
«Μαμά, φοβάμαι»
Συμβαίνει συχνά το τελευταίο διάστημα με την πρώτη «καλημέρα»: «Μαμά, είδα πάλι κακό όνειρο. Ότι είχαν μπει κλέφτες μέσα στο σπίτι… Και δεν έβρισκα κανέναν. Και οι κακοί φορούσαν κάτι μαύρες μάσκες. Και φοβόμουν. Και έτρεμα.
 Και φώναζα. Και… ξύπνησα. Όλο όνειρα βλέπω. Δεν θέλω να ξαναδώ όνειρο μαμά. Τί μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;». Του λέω πως δεν πρέπει ν’ ανησυχεί. Ότι τα όνειρα είναι οι «ξύπνιοι» φόβοι μας και πως κανείς δεν απειλήθηκε ποτέ από αυτά. Ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» όνειρα – δεν πρέπει να πιστεύει να σε τέτοιες ανοησίες και πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην βλέπει όνειρα. Τι λένε ωστόσο οι ειδικοί σχετικά μ’ αυτόν τον μεγάλο τρόμο των παιδιών;
Η άποψη των ειδικών
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εφιάλτες φοβίζουν όλα τα παιδιά, είναι όμως ιδιαίτερα τρομακτικοί για τα μικρότερα, που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αυτά τα όνειρα από την πραγματικότητα. Ένα παιδί μπορεί ονειρευτεί από την τρυφερή ηλικία των 18 μηνών. Τα όνειρά τους είναι συνήθως ήρεμα και γαλήνια ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως οι εφιάλτες αποτελούν ένα «φυσιολογικό κομμάτι του ύπνου κατά την παιδική ηλικία διότι όσο η φαντασία των παιδιών αυξάνει, τόσο πιο πιθανό είναι να δει ένα κακό όνειρο και όσο πιο πολλά ερεθίσματα δέχεται, τόσο πιο εύκολο είναι να τα αναβιώσει στον ύπνο του με έναν μπερδεμένο και ακανόνιστο τρόπο».

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.48
Δύση: 17.32
Νέα Σελήνη
1827
Έλληνες επαναστάτες πολιορκούν την τουρκική φρουρά στο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνος.
1913
Το υδροπλάνο "Ναυτίλος" ρίχνει 4 χειροβομβίδες σε τουρκικό ναύσταθμο.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»