Γιατί βλέπουν εφιάλτες τα παιδιά και πώς να τα ηρεμήσουμε

altΟι εφιάλτες φοβίζουν όλα τα παιδιά, είναι όμως ιδιαίτερα τρομακτικοί για τα μικρότερα, που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αυτά τα όνειρα από την πραγματικότητα - Τι προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπισή τους;
«Μαμά, φοβάμαι»
Συμβαίνει συχνά το τελευταίο διάστημα με την πρώτη «καλημέρα»: «Μαμά, είδα πάλι κακό όνειρο. Ότι είχαν μπει κλέφτες μέσα στο σπίτι… Και δεν έβρισκα κανέναν. Και οι κακοί φορούσαν κάτι μαύρες μάσκες. Και φοβόμουν. Και έτρεμα.
 Και φώναζα. Και… ξύπνησα. Όλο όνειρα βλέπω. Δεν θέλω να ξαναδώ όνειρο μαμά. Τί μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;». Του λέω πως δεν πρέπει ν’ ανησυχεί. Ότι τα όνειρα είναι οι «ξύπνιοι» φόβοι μας και πως κανείς δεν απειλήθηκε ποτέ από αυτά. Ότι δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» όνειρα – δεν πρέπει να πιστεύει να σε τέτοιες ανοησίες και πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην βλέπει όνειρα. Τι λένε ωστόσο οι ειδικοί σχετικά μ’ αυτόν τον μεγάλο τρόμο των παιδιών;
Η άποψη των ειδικών
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εφιάλτες φοβίζουν όλα τα παιδιά, είναι όμως ιδιαίτερα τρομακτικοί για τα μικρότερα, που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν αυτά τα όνειρα από την πραγματικότητα. Ένα παιδί μπορεί ονειρευτεί από την τρυφερή ηλικία των 18 μηνών. Τα όνειρά τους είναι συνήθως ήρεμα και γαλήνια ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως οι εφιάλτες αποτελούν ένα «φυσιολογικό κομμάτι του ύπνου κατά την παιδική ηλικία διότι όσο η φαντασία των παιδιών αυξάνει, τόσο πιο πιθανό είναι να δει ένα κακό όνειρο και όσο πιο πολλά ερεθίσματα δέχεται, τόσο πιο εύκολο είναι να τα αναβιώσει στον ύπνο του με έναν μπερδεμένο και ακανόνιστο τρόπο».
  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.11
Δύση: 19.56
Σελήνη
25 ημερών
301 π.Χ.
Ήττα του Αντιγόνου από τον Σέλευκο, τον Πτολεμαίο, τον Κάσσανδρο και τον Λυσίμαχο στην Ιψό της Φρυγίας.
280 π.Χ.
Οι Έλληνες, υπό τον Βασιλέα της Ηπείρου Πύρρο, νικούν τους Ρωμαίους στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας.
668
Δολοφονείται ο Αυτοκράτορας Κώνστας Β΄ στις Συρακούσες της Σικελίας. Τον διαδέχεται ο υιός του Κωνσταντίνος Δ΄ ο Πωγωνάτος.
1821
Δύναμη 5.000 Τούρκων συγκρούεται στους Λάκκους Χανίων με τους Έλληνες επαναστάτες.
1906
Οι οπλαρχηγοί Ιω. Καραβίτη και Ευαγγ. Νικολούδη προσβάλλουν στην Κέλλη (Γκορνίτσοβο) Φλωρίνης τη συμμορία του αρχικομιτατζή Τάνε.
1913
Έναρξη της τριημέρου μάχης της Τζουμαγιάς.
1921
Αποφασίζεται η ανάληψη επιχειρήσεων προς την Άγκυρα, για την καταστροφή του κεμαλικού στρατού.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».