Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του μαστού σώζει ζωές

altΣτην Ελλάδα αναφέρονται κάθε χρόνο περίπου 6.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωή της, όπως μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός Άγγελος Χρονάς MD, MSc, PhDc ,( Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ Ιπποκράτειο), με αφορμή το μήνα Οκτώβριο ο οποίος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού σύμφωνα με το γιατρό, αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Ενώ, επισημαίνει ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση καθώς όπως δείχνουν τα διεθνή στοιχεία, 1 άνδρας για κάθε 100 γυναίκες θα παρουσιάσει και αυτός καρκίνο του μαστού.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού σώζει ζωές
Οι γιατροί προτρέπουν όλες τις γυναίκες να υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο. Τι είναι όμως ο προσυμπτωματικός έλεγχος;
Όπως αναφέρει ο κ. Χρονάς, είναι η εφαρμογή ποικίλων εξετάσεων σε φαινομενικά υγιή άτομα για τον εντοπισμό εκείνων που πιθανώς υπόκεινται σε παράγοντες κινδύνου ή είναι στα πρώιμα στάδια από την προδιάθεση προς νόσηση.

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος αφορά:
1. Την αυτοεξέταση από την ηλικία των 20 ετών.
2. Τη μαστογραφία (ακτινογραφία του μαστού με ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται μαστογράφος) από τα 40 έτη και μετά. Η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς, δηλαδή η 1η μαστογραφία της γυναίκας συστήνεται συνήθως μεταξύ των 35 -40 ετών. Ωστόσο, μπορεί να γίνει μαστογραφία και σε ηλικίες γυναικών κάτω των 35 ετών αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον εξειδικευμένο ιατρό.
3. Το υπερηχογράφημα (απεικονιστική μέθοδος που συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού) και το οποίο γίνεται συμπληρωματικά της μαστογραφίας.
4. Την κλινική εξέταση η οποία είναι απαραίτητο να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό στις παθήσεις του μαστού. (Οι γυναίκες πρέπει να αναφέρουν στο γιατρό κάθε αλλαγή που παρατηρούν στον μαστό τους).
6. Ενώ, σε γυναίκες με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες ίσως χρειαστεί και μαγνητική μαστών. Η μαγνητική μαστογραφία είναι η νεότερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “naftemporiki.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.49
Δύση: 17.30
Σελήνη
16 ημερών
815
Σφαγή Ελλήνων στην Ανδριανούπολη από τους Βουλγάρους.
1842
Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της.
1848
Πεθαίνει ο αγωνιστής Πανούτσος Νοταράς, πρόεδρος πολλών Εθνικών Συνελεύσεων.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει το ύψωμα Σπι Καμαράτε.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι Ινδιάνοι και ο καιρός

Υπάρχει μια φυλή Ινδιάνων που κατασκηνώνει στις μεγάλες λίμνες κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, οι γηραιότεροι της φυλής ρώτησαν τον αρχηγό αν θα είναι κρύος ή όχι ο φετινός χειμώνας. Ο αρχηγός πήγε και ρώτησε το μάγο της φυλής, αλλά αυτός ήταν τύφλα στο μεθύσι και ήταν αδύνατον να συνεννοηθεί μαζί του.
Το παίρνει λοιπόν απόφαση και πηγαίνει στην γειτονική πόλη και από τον τηλεφωνικό θάλαμο καλεί τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και ρωτάει πώς θα είναι ο καιρός το χειμώνα.
Πολύ κρύος, του απαντά η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Επιστρέφει λοιπόν στον καταυλισμό και διατάζει τους άντρες του να συλλέξουν όσο περισσότερα ξύλα μπορούν. Δεν έκανε όμως και τόσο κρύο, περιμένει να περάσουν 10 μέρες και ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει στη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Πάρα πολύ μεγάλο κρύο έρχεται, τον πληροφορούν από εκεί. Επιστρέφει στη φυλή του και τους λέει να μαζέψουν και το παραμικρό ξυλαράκι γιατί έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας.
Βαρύς χειμώνας όμως δεν ήρθε κι ένα μήνα μετά ξαναπηγαίνει στην πόλη για να τηλεφωνήσει. «Είστε ακόμα σίγουροι ότι έρχεται βαρυχειμωνιά» ρωτάει τη Μετεωρολογική Υπηρεσία.
«Μα τι λέτε κύριε», του απαντούν, «να φανταστείτε ότι οι Ινδιάνοι που κατασκηνώνουν στις μεγάλες λίμνες, κοντά στα σύνορα του Καναδά, μαζεύουν ξύλα σαν τρελοί!».