Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του μαστού σώζει ζωές

altΣτην Ελλάδα αναφέρονται κάθε χρόνο περίπου 6.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωή της, όπως μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός Άγγελος Χρονάς MD, MSc, PhDc ,( Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ Ιπποκράτειο), με αφορμή το μήνα Οκτώβριο ο οποίος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού σύμφωνα με το γιατρό, αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Ενώ, επισημαίνει ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση καθώς όπως δείχνουν τα διεθνή στοιχεία, 1 άνδρας για κάθε 100 γυναίκες θα παρουσιάσει και αυτός καρκίνο του μαστού.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού σώζει ζωές
Οι γιατροί προτρέπουν όλες τις γυναίκες να υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο. Τι είναι όμως ο προσυμπτωματικός έλεγχος;
Όπως αναφέρει ο κ. Χρονάς, είναι η εφαρμογή ποικίλων εξετάσεων σε φαινομενικά υγιή άτομα για τον εντοπισμό εκείνων που πιθανώς υπόκεινται σε παράγοντες κινδύνου ή είναι στα πρώιμα στάδια από την προδιάθεση προς νόσηση.

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος αφορά:
1. Την αυτοεξέταση από την ηλικία των 20 ετών.
2. Τη μαστογραφία (ακτινογραφία του μαστού με ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται μαστογράφος) από τα 40 έτη και μετά. Η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς, δηλαδή η 1η μαστογραφία της γυναίκας συστήνεται συνήθως μεταξύ των 35 -40 ετών. Ωστόσο, μπορεί να γίνει μαστογραφία και σε ηλικίες γυναικών κάτω των 35 ετών αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον εξειδικευμένο ιατρό.
3. Το υπερηχογράφημα (απεικονιστική μέθοδος που συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού) και το οποίο γίνεται συμπληρωματικά της μαστογραφίας.
4. Την κλινική εξέταση η οποία είναι απαραίτητο να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό στις παθήσεις του μαστού. (Οι γυναίκες πρέπει να αναφέρουν στο γιατρό κάθε αλλαγή που παρατηρούν στον μαστό τους).
6. Ενώ, σε γυναίκες με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες ίσως χρειαστεί και μαγνητική μαστών. Η μαγνητική μαστογραφία είναι η νεότερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “naftemporiki.gr” (εδώ)

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 17.09
Πρώτο Τέταρτο
1821
Ψήφισμα για την σύσταση του Αρείου Πάγου από την συνέλευση της ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.
1826
Νικηφόρος μάχη στον Ελικώνα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Οι ναυαγοί

«Τέσσερις ναυαγοί ηλικίας 20, 40, 50 και 70 ετών βρίσκονται σε ένα νησί και σε απόσταση αναπνοής σε ένα άλλο νησί βρίσκονται ισάριθμα πανέμορφα μοντέλα.
Ο 20άρης λέει: -Γρήγορα να κολυμπήσουμε να πάμε απέναντι στα κορίτσια!
Ο 40άρης του απαντά: -Καλά μην βιάζεσαι και τόσο.
Ο 50άρης προτείνει: -Εγώ λέω να κατασκευάσουμε μία σχεδία
O 70άρης: - Για σταθείτε ρε παιδιά. Γιατί να τα κάνουμε όλα αυτά; Αφού κι από εδώ βλέπουμε!!!»