Safe στρες: Φτιάξτε το δικό σας πρόγραμμα χαλάρωσης

altΠαγιδευτήκατε σε μποτιλιάρισμα; Πήρατε προαγωγή; Χωρίσατε; Εμεινε το αυτοκίνητό σας στη μέση της κίνησης; Οι καταστάσεις που δημιουργούν στρες είναι πολλές και έχουν άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό χαρακτήρα. Ολες οι πτυχές της σύγχρονης ζωής φαίνεται ότι «συνωμοτούν» υπέρ του, ξεκινώντας από τις δεκάδες καθημερινές υποχρεώσεις και τα προβλήματα που ο καθένας πρέπει να αντιμετωπίσει στην εργασία και την οικογένειά του και φτάνοντας μέχρι και τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Το στρες είναι μια φυσιολογική κατάσταση που «υπαγορεύεται» από τα γονίδιά μας. Δεν υπάρχει λοιπόν άνθρωπος που να μην έχει στρες. 
 
Απλά διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η καθημερινή μας πραγματικότητα απέχει έτσι κι αλλιώς από την έννοια της χαλαρότητας και της ηρεμίας. Οι περισσότεροι όμως δεν μπορούμε να φανταστούμε τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στη ζωή μας γιατί δεν είναι μετρήσιμο. Δεν το μετράμε, δηλαδή, όπως μετράμε τη χοληστερίνη ή το σάκχαρο για να δούμε πόσο κινδυνεύουμε. Παρ’ όλα αυτά, είναι ανώφελο να μας συστήσει κάποιος να μην έχουμε άγχος, άλλωστε όλοι το κουβαλάμε στα γονίδιά μας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Αυτό όμως που σίγουρα  έχει σημασία είναι να μπορείτε να το ελέγχετε αντί να ελέγχει αυτό τη ζωή σας. 
Τι είναι το στρες
Ο όρος «στρες» προέρχεται από το λατινικό ρήμα «stringere» που σημαίνει «συμπιέζω, σφίγγω». Τον 15ο αιώνα ο όρος χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει προβλήματα ή πόνο. Στην αρχή του 20ού αιώνα ο όρος απέκτησε ευρύτερο και λίγο διαφορετικό περιεχόμενο. Ετσι σήμερα, λέγοντας στρες, αναφερόμαστε σε διάφορες καταστάσεις ή γεγονότα που μπορεί να μας προκαλέσουν αγωνία, θυμό, ένταση, ανησυχία, έντονο προβληματισμό και που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας.
  • image
  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 19.26
Σελήνη
12 ημερών
586
Ανεπιτυχής σλαβική επιδρομή στη Θεσσαλονίκη.
597
Η πρώτη οργανωμένη πολιορκία της Θεσσαλονίκης από τους Σλάβους αποτυγχάνει.
1659
Οι Ενετοί καταλαμβάνουν από τους Τούρκους το Καστελλόριζο.
1818
Οι αρχηγοί της Φιλικής Εταιρείας αναθέτουν την ηγεσία της Εταιρείας στον Ιωάννη Καποδίστρια.
1827
Οι Αιγύπτιοι ερημώνουν την Μεσσηνία και αρχίζουν συστηματική γενοκτονία του πληθυσμού της Πελοποννήσου.
1912
Υπογράφεται στη Σόφια στρατιωτική σύμβαση μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας.
1915
Αρχίζει η αποβίβαση των δυνάμεων της Αντάντ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Στο ίδιο βαγόνι

Στο ίδιο κουπέ ενός τρένου βρίσκονταν ένας Έλληνας και ένας Γερμανός. Απέναντι τους κάθονταν μια γριά 80 χρόνων και μια γκομενάρα 20. Την λιγουρεύονταν ο Έλληνας με τον Γερμανό αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ήταν η γριά μπροστά. Κάποια στιγμή το τρένο περνάει μέσα από ένα σκοτεινό τούνελ και ξαφνικά ΣΠΛΑΑΑΤΣ!! Ακούγεται μια σφαλιάρα που έπεσε. Σκέφτεται ο Έλληνας:
- "Ατιμος ο Γερμανός πήγε να βάλει χέρι στην κοπέλα και αυτή τον χαστούκισε."
Σκέφτεται ο Γερμανός:
- "Εγώ την σφαλιάρα κατά λάθος."
Σκέφτεται η κοπέλα:
- "Αυτοί οι δυο μαλάκες πήγαν να μου βάλουν χέρι αλλά κατά λάθος το έβαλαν στη γριά."
Σκέφτεται η γριά:
- Γερμανέ απ' την Κατοχή στη χρωστούσα!"