Εγκυμοσύνη: Λίγο αλκοόλ δεν κάνει κακό

Σε αντίθεση με ότι πιστεύανε οι γιατροί μέχρι τώρα ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Κοπεγχάγης και του Ααρχους στη Δανία αποφαίνονται ότι ένα έως οκτώ ποτά την εβδομάδα δεν έχουν αρνητική επίδραση. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να μην πίνουν αλκοόλ αλλά υπάρχουν και επιστήμονες που πιστεύουν ότι ένα με δύο ποτά μια ή δυο φορές την εβδομάδα δεν κάνουν κακό. Φυσικά η υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά την διάρκεια της κύησης έχει σχετιστεί με αποβολές, εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο και χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης. Οι Δρ Ουλρικ Σιολερ Κεσμοντελ από το Πανεπιστήμιο Ααρχους και Ερικ Λυκκε από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης επανεξέτασαν πέντε δημοσιευμένες μελέτες για την επίπτωση του αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, προκειμένου να αποσαφηνίσουν το ζήτημα.

Συνολικά στις μελέτες είχαν λάβει μέρος περισσότερες από 1.600 έγκυες γυναίκες, που είχαν επιλεχθεί μετά την πρώτη τους επίσκεψη σε γυναικολογική μονάδα. Οι μισές γίνονταν μητέρες για πρώτη φορά και λιγότερες από το ένα τρίτο ήταν καπνίστρια ακόμη και κατά την διάρκεια της κύησης. Όλες ερωτήθηκαν για την κατανάλωση αλκοόλ. Ως χαμηλή κατανάλωση ορίστηκε το ένα έως τέσσερα ποτά ανά εβδομάδα, ως μέτρια τα πέντε ή περισσότερα ανά περίπτωση. Οι έγκυες που δεν έπιναν καθόλου κατά την κύηση επίσης συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση του αλκοόλ στον δείκτη νοημοσύνης, την προσοχή, τις εκτελεστικές λειτουργίες (σχεδιασμός, οργάνωση και αυτό-έλεγχο) των απογόνων των μητέρων, όταν εκείνα ήταν πέντε ετών. Διαπίστωσαν ότι η χαμηλή και μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση στα πρώιμα στάδια της κύησης δεν είχε σημαντική επίδραση στην νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών σε ηλικία πέντε ετών, όπως επίσης και η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ. Δεν καταγράφηκαν διαφορές στα τεστ νοημοσύνης στα παιδιά των μητέρων που έπιναν μία έως τέσσερις μονάδες αλκοόλ ανά εβδομάδα ή πέντε έως οκτώ μονάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συγκριτικά με τα παιδιά των μητέρων που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Ωστόσο, η κατανάλωση περισσοτέρων από εννέα μονάδων ανά εβδομάδων σχετίστηκε με χαμηλότερη ικανότητα επικέντρωσης της προσοχής στα παιδιά.

«Η υψηλή προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ έχει σχετιστεί με ανεπιθύμητες ενέργειες στην νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού. Τομείς όπως η νοημοσύνη, η προσοχή και οι εκτελεστικές δεξιότητες έχει παρατηρηθεί ότι είναι πολύ ευάλωτες. Η μελέτη μας δείχνει ότι η χαμηλή και η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ δεν προκαλεί παρενέργειες στα 5χρονα παιδιά», σημειώνουν οι ερευνητές.

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.16
Δύση: 18.49
Πρώτο Τέταρτο
1821
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν και πυρπολούν το Σάλεσι.
Στην Σμύρνη ο τουρκικός όχλος προβαίνει σε άγριες σφαγές Ελλήνων.
1943
Το ελληνικό υποβρύχιο "Κατσώνης" βυθίζει εχθρικά πλοία, χρησιμοποιώντας τορπίλες, στο λιμάνι του Γυθείου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!