Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας

Υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας 1ου Τριμήνου Εγκυμοσύνης

Στον 3ο μήνα και συγκεκριμένα μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας κυήσεως πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας, στο οποίο μετράται το πάχος του υγρού που βρίσκεται κάτω από το δέρμα στον αυχένα του εμβρύου. Αν αυτό βρεθεί αυξημένο, τότε υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το έμβρυο να πάσχη από σύνδρομο Down. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Η ευαισθησία του υπερηχογραφήματος για την ανίχνευση του συνδρόμου Down είναι περίπου 80%. Σε συνδυασμό ,τώρα, με τον προσδιορισμό στο αίμα της εγκύου γυναίκας δυό πρωτεϊνών, του PAPP-Α και της ελεύθερης β χοριακής γοναδοτροπίνης καταφέρνουμε να ανεβάσουμε την ευαισθησία της μεθόδου ανιχνεύσεως εμβρύων με Σ.Down στο 90% (κατά τον Κύπρο Νικολαϊδη, τον πρωτοπόρο ερευνητή που ανακάλυψε την μέθοδο, το ποσοστό ανίχνευσης μπορεί καi να φθάνει το 94-97%, όταν η εξέταση γίνεται σε κέντρα πιστοποιημένα από το Fetal Medicine Foundation.
(ένα προς τόσο). Σαν όριο, αυθαίρετα, ως ΄κατώφλι΄, έχουμε ορίσει το 1/300, οπότε εάν η πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου Down είναι μεγαλύτερη (πχ 1/100 ή 1/200), τότε προτείνεται στη γυναίκα να σκεφθεί εάν θα ήθελε να υποβληθεί σε μια επεμβατική εξέταση που παρέχει με ακρίβεια τη διάγνωση της ύπαρξης ή όχι χρωμοσωμικών ανωμαλιών (συμπεριλαμβανομένου και του Σ.Down). Οι εξετάσεις αυτές είναι η βιοψία χοριακής λάχνης (λήψη τροφοβλάστης) και η αμνιοπαρακέντηση.
Η κάθε γυναίκα, τέλος, θα πρέπει να θυμάται πως, η Αυχενική Διαφάνεια είναι μια μέθοδος πληθυσμιακού ελέγχου (screening test) και ΟΧΙ μέθοδος διάγνωσης! Μιά μέθοδος που μας βοηθάει, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δίνοντάς μας εγκαίρως αξιόπιστες πληροφορίες και απαντήσεις στους μέλλοντες γονείς όσον αφορά την ανάπτυξη και την υγεία του εμβρύου που κυοφορούν. Σκέψη και προσδοκία όλων μας, και του γυναικολόγου και των γονιών, είναι να καταφέρη η έγκυος μητέρα να γεννήσει ένα υγιές μωράκι! Αρωγός μας σε αυτήν την προσπάθεια και σκέψη έρχεται το υπερηχογράφημα της Αυχενικής Διαφάνειας που μας δίνει πολλές πληροφορίες για την αίσια κατάληξη της εγκυμοσύνης’ για ένα υγιές και χαρούμενο μωράκι! Ευχόμαστε σε όλες τις εγκύους- τις μέλλουσες μαμάδες, καλή επιτυχία!

Πηγή “iator.gr”
Γράφει ο  Βασίλειος Μπαγιώκος
Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.16
Δύση: 18.49
Πρώτο Τέταρτο
1821
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν και πυρπολούν το Σάλεσι.
Στην Σμύρνη ο τουρκικός όχλος προβαίνει σε άγριες σφαγές Ελλήνων.
1943
Το ελληνικό υποβρύχιο "Κατσώνης" βυθίζει εχθρικά πλοία, χρησιμοποιώντας τορπίλες, στο λιμάνι του Γυθείου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!