Τα σπίτια του μέλλοντος

Η υπέρβαση είναι η λέξη που όπως όλα δείχνουν θα ανανεώσει το προφίλ της κατοικίας.

Final Wooden House, Ιαπωνία, 2008 Sou Fujimoto Architects
Το μέλλον της αρχιτεκτονικής είναι η υπέρβασή της —αν τουλάχιστον το έργο του Sou Fujimoto αποτελεί ασφαλές κριτήριο. Με το Final Wooden House, ένα μπανγκαλόου εξ ολοκλήρου από δοµική ξυλεία στο Κουµαµότο της Ιαπωνίας, ο 39χρονος αρχιτέκτονας δημιουργεί έναν αδιαίρετο χώρο, όπου τα δωμάτια, οι εσωτερικοί τοίχοι, το πάτωµα και η στέγη δεν έχουν διακριτούς ρόλους. Παραπέµποντας στην «πρωτόγονη κατάσταση πριν από την αρχιτεκτονική», ο Fujimoto δηλώνει ότι αφήνει τους ενοίκους να «ανακαλύψουν µόνοι τους τις χρήσεις του χώρου». Θα µμπορούσε να τους ευχηθεί και καλή τύχη επίσης.

Boxhome, Νορβηγία, 2007 Sami Rintala

Το Boxhome βρίσκεται στο Όσλο και διαθέτει τέσσερα δωµάτια µμοιρασμένα σε επίπεδα µε όλα όσα πρέπει να περιλαμβάνει ένας βιώσιμος χώρος. Και αν πιστεύετε ότι ζώντας σε ένα σπίτι µόλις 19 τ.µ. εξισώνεστε µε σαρδέλες, ο Φινλανδός Sami Rintala αντιτείνει ότι µπορείτε να ικανοποιήσετε όλες τις βασικές ανάγκες σας και να αισθάνεστε παράλληλα τµήµα ενός πρωτοποριακού ντιζάιν. Η ιδέα του project Προορίζεται για εργένηδες ή νεαρά ζευγάρια και µε την επιδέξια χρήση του χώρου και των υλικών εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, ενώ η κατασκευή του αγγίζει µόλις το 1/4 της τιµής των αντίστοιχων διαµερισµάτων της περιοχής.

Casa Bierings, Ολλανδία, 2009 Rocha Tombal Architecten

Με τις έντονες γραµµές και τις χαρακτηριστικές ακµές του, το σχέδιο των Ολλανδών Ana Rocha και Michel Tombal θυµίζει ως έναν βαθµό κατασκευή από παιδικά τουβλάκια. Η ξύλινη επένδυση ωστόσο αποτελεί µια πρώτη διαφοροποίηση από τα χρώµατα του αστικού τοπίου της Ουτρέχτης. Έπεται ο χειρισµός των ανοιγµάτων: Εκείνα της οροφής λειτουργούν, κατά τους αρχιτέκτονες, µε γνώµονα την εισαγωγή «δακτύλων φωτός» στο εσωτερικό, ενώ τα υπόλοιπα, σε διαφορετικές γωνίες το καθένα, προσανατολίζονται στον ανοιχτό ορίζοντα αποφεύγοντας την οπτική επαφή µε γειτονικά κτίσµατα.

Shell House, Ιαπωνία, 2008 Studio Artechnic

Στο παρελθόν το διακριτικό του µέλλοντος ήταν η καµπύλη —σκεφτείτε τους ιπτάµενους δίσκους. Με αυτήν τη λογική, το έργο του ιάπωνα αρχιτέκτονα Kotaro Ide στο δάσος Καρουιζάβα έξω από το Τόκιο µοιάζει ιδιαίτερα φουτουριστικό. Σχεδιασµένο ως εξοχικό, µε εξωτερική χρήση οπλισµένου σκυροδέµατος για να ανθίσταται στις καιρικές συνθήκες, αφήνοντας το γυαλί και το ξύλο στους εσωτερικούς χώρους, το οικοδόµηµα διακρίνεται για την απλή αισθητική του αλλά και για την έξυπνη ενσωµάτωσή του στον περιβάλλοντα χώρο. Από ψηλά µάλιστα δεν διαφέρει και πολύ από ιπτάµενο δίσκο που µόλις προσγειώθηκε...

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.49
Δύση: 18.35
Σελήνη
25 ημερών
1071
Αρχίζει η βασιλεία του αυτοκράτορα Μιχαήλ Ζ΄ Δούκα Παραπινάκιου.
1822
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης πηγαίνουν στην Ιταλία για να ζητήσουν την υποστήριξη του Πάπα.
1955
Οι τουρκικές αρχές της Σμύρνης αποδίδουν τιμές στην Γαλανόλευκη μετά από έκτροπα που σημειώθηκαν σε βάρος Ελλήνων αξιωματικών.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ποιος κάνει κουμάντο στο σπίτι

Μια επιτροπή πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και έκανε γκάλοπ για το ποιος κάνει κουμάντο στην κάθε οικογένεια.
Με την απάντηση που θα έπαιρναν, θα έδιναν και το ανάλογο δώρο.
Αν για παράδειγμα έκανε κουμάντο ο άντρας του έδιναν έναν σκύλο ενώ αν έκανε η γυναίκα έδιναν μια κότα.
Μπήκαν στο πρώτο σπίτι και ρώτησαν:
- «Ποιος έχει το πάνω χέρι εδώ μέσα;»
Το σκέφτηκαν για λίγο και απάντησε ο άντρας:
- «Συνήθως παίρνει τις αποφάσεις η γυναίκα μου!»
- «Μάλιστα, πάρε μια κότα!» του είπαν.
Μπήκαν στο επόμενο και ρώτησαν πάλι:
- «Ποιος έχει το πάνω χέρι εδώ μέσα;»
- «Μα φυσικά εγώ!» απάντησε η γυναίκα.
- «Ωραία, πάρε μια κότα!»
Σε όσα σπίτια είχαν μπει μέχρι εκείνη την ώρα, έδιναν μόνο κότες.
Πήγαν στο τελευταίο σπίτι και είδαν έναν ψηλό, γεροδεμένο άντρα και τον ρώτησαν:
- «Ποιος κάνει κουμάντο εδώ πέρα;»
- «Ποιος άλλος; Εγώ βέβαια, ό,τι αποφασίσω εγώ γίνεται!»
- «Μπράβο σας, κερδίσατε έναν σκύλο! Τι ράτσα τον θέλετε;»
Και λέει εκείνος:
- «Γυναίκα, τι ράτσα να πάρουμε τον σκύλο;»