Το σχέδιο για τέλη κυκλοφορίας του 2018

altΥπουργείο Οικονομικών: Δημοσιονομικά ουδέτερες οι αλλαγές - Μικρές οι αυξομειώσεις, που θα κυμαίνονται περίπου στο 10%

Μικρές αυξομειώσεις, που θα κυμαίνονται περίπου στο 10% των σημερινών τελών, «κρύβουν» τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2018 που θα κληθούν να πληρώσουν στο τέλος του τρέχοντος έτους οι κάτοχοι επιβατικών Ι.Χ. και μοτοσικλετών.

Το νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας βρίσκεται στην τελική ευθεία επεξεργασίας του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που έχουν στόχο να καταστεί αναλογικότερο και γι’ αυτό οι επικείμενες αλλαγές αναμένεται να είναι περιορισμένης κλίμακας.

Για τον λόγο άλλωστε αυτό, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στη «Ν», δεν πρόκειται να θεσπιστεί κριτήριο εμπορικής αξίας του οχήματος για τον υπολογισμό των τελών, αφού προς το παρόν θεωρούν ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη βάση δεδομένων για τις αξίες των Ι.Χ.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι παράγοντες του υπουργείου στέλνουν μήνυμα ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός της αγοράς αυτοκινήτου», αφενός για να μην πληγεί περαιτέρω ο κλάδος, αφετέρου για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων οι φορολογούμενοι που έχουν προχωρήσει στην αγορά Ι.Χ. με βάση τα όσα προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο για τέλη κυκλοφορίας του 2018, που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται το επόμενο διάστημα να λάβει την τελική του μορφή, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει τα εξής:

* Αύξηση των κλιμακίων που με βάση τον κυβισμό υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα, σήμερα υπάρχουν 11 κλιμάκια που διαφοροποιούνται ανά 200 ή ακόμη και 330 κ. εκ. Στο υπουργείο πιστεύουν ότι τα κλιμάκια πρέπει να γίνουν περισσότερα, «να έρθουν πιο κοντά» και οι όποιες αλλαγές να γίνονται ακόμη και ανά 100 κ. εκ.
Μόνο με τον τρόπο αυτό άλλωστε μπορούν να διορθωθούν αδικίες που προκύπτουν από τις απότομες αυξήσεις τελών για διαφορά μερικών κυβικών, όπως για παράδειγμα ένα Ι.Χ. 1.357 κυβικών μοντέλο του 2008 βαρύνεται με τέλη ύψους 135 ευρώ και ένα Ι.Χ. της ίδιας χρονιάς με 1.359 κυβικά βαρύνει τον κάτοχό του με τέλη ύψος 255 ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη “naftemporiki.gr” (εδώ)

Από την έντυπη έκδοση του Γιώργου Κούρου

  • image

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.09
Δύση: 19.57
Τελευταίο Τέταρτο
1470
Οι Τούρκοι πραγματοποιούν έφοδο, εισχωρούν στη Χαλκίδα και την κυριεύουν από τους Βενετούς.
1715
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Άργος από τους Βενετούς.
1913
Αγήματα του Ελληνικού Στόλου απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη.
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Ξάνθη.
1920
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει την Αδριανούπολη, φθάνοντας έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».