“Η ΔΕΘ στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας”

altτου Κώστα Τσιάρα, Βουλευτή Καρδίτσας και Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Τα τελευταία 82 χρόνια, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει αναδειχτεί σε σημείο αναφοράς για το πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι. Τα εγκαίνιά της καθιερώθηκαν άλλωστε ως το κομβικότερο γεγονός στο οποίο σκιαγραφούνται οι πολιτικές γραμμές πάνω στις οποίες αποτυπώνονται οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, η οικονομική και κοινωνική  πολιτική και βεβαίως, ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός.

Το πολιτικό σκέλος της ιστορικής Έκθεσης, δυστυχώς, βρίθει από λόγια του αέρα. Από αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν. Από δεσμεύσεις που διαψεύστηκαν στο πρώτο φως της επόμενης μέρας.
Στη χώρα που παραδοσιακά, άλλωστε, ευδοκιμεί η «φαιδρά πορτοκαλέα», η «νύφη του Βορρά» έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η «γενέτειρα» του ομώνυμου “προγράμματος της Θεσσαλονίκης” των 12 δις παροχών. Και το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης είναι το βήμα από το οποίο ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε το αλήστου πολιτικής μνήμης «παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.
Ένα αντίστοιχο σκηνικό ανέξοδης παροχολογίας στήνεται ήδη από τον πρωθυπουργό στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ. Με φόντο έναν επικείμενο ανασχηματισμό, τα κυβερνητικά στελέχη διαγωνίζονται ήδη σε κομματική νομιμοφροσύνη στο πρόσωπο και τις ικανότητες του κ. Τσίπρα. Και ανεβάζουν από τώρα πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις επικείμενες κυβερνητικές εξαγγελίες. Προσδοκίες που με βεβαιότητα θα προσκρούσουν στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των  δανειστών με το 4ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε τις 13 κυβερνητικές δεσμεύσεις της προηγούμενης ΔΕΘ που ανερυθρίαστα αθέτησε ο κ. Τσίπρας. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά το περυσινό Βατερλό, η φετινή εικόνα του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερους συνειρμούς και αναπόφευκτες συγκρίσεις.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φιλοδοξεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ούτε θα μετατρέψει την ΔΕΘ σε μια αρένα φθηνών πολιτικών εντυπώσεων, σε έναν εύκολο ανταγωνισμό της ατάκας, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει την πολιτική υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.
Γιατί εδώ και πολύ καιρό, η Νέα Δημοκρατία δίνει μια διαφορετική μάχη,  τη μάχη της ουσίας, της αλήθειας και της συνέπειας.
Γι’ αυτό στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει την ευκαιρία ενός ειλικρινούς και αδιαμεσολάβητου διαλόγου με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας, δημιουργώντας από κοινού με τους παράγοντες της αγοράς τη δέσμη εκείνων των πολιτικών που θα επανεντάξουν την Ελλάδα στον αναπτυξιακό χάρτη της Ευρώπης. Και ταυτόχρονα θα απευθυνθεί στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας, αναλαμβάνοντας μόνο εκείνες τις δεσμεύσεις που μπορεί με βεβαιότητα να υλοποιήσει ως πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών.
Άλλωστε, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, οι πολίτες, δεν είναι πια ανυποψίαστοι. Και μετά από τόσα πολλά και τόσο τερατώδη ψέματα που έχουν ειπωθεί στη ΔΕΘ, το πιο εντυπωσιακό που θα μπορούσε να ακουστεί είναι η πλήρης, η ατόφια αλήθεια για τις πραγματικές ευκαιρίες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.00
Δύση: 19.52
Σελήνη
13 ημερών
713
Ο Αναστάσιος Β΄ Αρτέμιος ανέρχεται στον θρόνο της Αυτοκρατορίας στη θέση του Φιλιππικού Βαρδάνη.
1823
Μάχες στην Κάνδανο και τον Σέλινο Χανίων, όπου σκοτώνεται ο οπλαρχηγός Γ. Ζερβουδάκης από τα Σφακιά.
1827
Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί στο λιμάνι της Αλεξανδρείας την προφυλακίδα του αιγυπτιακού στόλου.
1897
Υπογράφεται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας οριστική ανακωχή, η οποία σήμανε την λήξη του ατυχούς Ελληνοτουρκικού Πολέμου.
1941
Οι Γερμανοί εκτελούν τους πρώτους Έλληνες πατριώτες στην Αθήνα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».