“Η ΔΕΘ στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας”

altτου Κώστα Τσιάρα, Βουλευτή Καρδίτσας και Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας

Τα τελευταία 82 χρόνια, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει αναδειχτεί σε σημείο αναφοράς για το πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι. Τα εγκαίνιά της καθιερώθηκαν άλλωστε ως το κομβικότερο γεγονός στο οποίο σκιαγραφούνται οι πολιτικές γραμμές πάνω στις οποίες αποτυπώνονται οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, η οικονομική και κοινωνική  πολιτική και βεβαίως, ο επόμενος κρατικός προϋπολογισμός.

Το πολιτικό σκέλος της ιστορικής Έκθεσης, δυστυχώς, βρίθει από λόγια του αέρα. Από αυταπάτες που καλλιεργήθηκαν. Από δεσμεύσεις που διαψεύστηκαν στο πρώτο φως της επόμενης μέρας.
Στη χώρα που παραδοσιακά, άλλωστε, ευδοκιμεί η «φαιδρά πορτοκαλέα», η «νύφη του Βορρά» έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η «γενέτειρα» του ομώνυμου “προγράμματος της Θεσσαλονίκης” των 12 δις παροχών. Και το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης είναι το βήμα από το οποίο ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε το αλήστου πολιτικής μνήμης «παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.
Ένα αντίστοιχο σκηνικό ανέξοδης παροχολογίας στήνεται ήδη από τον πρωθυπουργό στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ. Με φόντο έναν επικείμενο ανασχηματισμό, τα κυβερνητικά στελέχη διαγωνίζονται ήδη σε κομματική νομιμοφροσύνη στο πρόσωπο και τις ικανότητες του κ. Τσίπρα. Και ανεβάζουν από τώρα πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις επικείμενες κυβερνητικές εξαγγελίες. Προσδοκίες που με βεβαιότητα θα προσκρούσουν στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των  δανειστών με το 4ο Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε τις 13 κυβερνητικές δεσμεύσεις της προηγούμενης ΔΕΘ που ανερυθρίαστα αθέτησε ο κ. Τσίπρας. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά το περυσινό Βατερλό, η φετινή εικόνα του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερους συνειρμούς και αναπόφευκτες συγκρίσεις.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φιλοδοξεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ούτε θα μετατρέψει την ΔΕΘ σε μια αρένα φθηνών πολιτικών εντυπώσεων, σε έναν εύκολο ανταγωνισμό της ατάκας, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει την πολιτική υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.
Γιατί εδώ και πολύ καιρό, η Νέα Δημοκρατία δίνει μια διαφορετική μάχη,  τη μάχη της ουσίας, της αλήθειας και της συνέπειας.
Γι’ αυτό στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει την ευκαιρία ενός ειλικρινούς και αδιαμεσολάβητου διαλόγου με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας, δημιουργώντας από κοινού με τους παράγοντες της αγοράς τη δέσμη εκείνων των πολιτικών που θα επανεντάξουν την Ελλάδα στον αναπτυξιακό χάρτη της Ευρώπης. Και ταυτόχρονα θα απευθυνθεί στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας, αναλαμβάνοντας μόνο εκείνες τις δεσμεύσεις που μπορεί με βεβαιότητα να υλοποιήσει ως πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών.
Άλλωστε, στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, οι πολίτες, δεν είναι πια ανυποψίαστοι. Και μετά από τόσα πολλά και τόσο τερατώδη ψέματα που έχουν ειπωθεί στη ΔΕΘ, το πιο εντυπωσιακό που θα μπορούσε να ακουστεί είναι η πλήρης, η ατόφια αλήθεια για τις πραγματικές ευκαιρίες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.15
Δύση: 17.09
Σελήνη
18 ημερών
1821
Ψήφισμα για την σύσταση του Αρείου Πάγου από την συνέλευση της ανατολικής Χέρσου Ελλάδος.
1826
Νικηφόρος μάχη στον Ελικώνα.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»