Θ.Τσούχλος*: «Διαρροές…με νόημα»

Η τακτική του νεομνημονιακού και πλήρως υποταγμένου στους «θεσμούς» ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πλέον γνωστή. Διαρρέει αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες, διαθέτει πολυγλωσσία και εφευρίσκει δυσνόητους-μεταμοντέρνους όρους για να «εκφράσει» αυτό που επιθυμεί. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής στον Εθνικά ευαίσθητο χώρο της Παιδείας πειραματίζεται, αλληλοαναιρείται και με βάση τις πεπερασμένες ιδεοληψίες του επιχειρεί να επιβάλει μια άκρως επικίνδυνη αντιμεταρρύθμιση.

Προ δύο ετών με τυμπανοκρουσίες άλλαξε το σύστημα επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων. Μετά την απόφαση του Σ.Τ.Ε. αναδιπλώνεται και φαίνεται να προκρίνει την επαναφορά της συνέντευξης σε ένα διευρυμένο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Η διαδικασία αυτή τον ευνοεί , καθώς διαχρονικά τα συμβούλια επιλογής έχουν κατηγορηθεί ότι πρόσκεινται στις κυβερνητικές βουλήσεις. Εξαίρεση αποτελούν οι αιρετοί του κλάδου, των οποίων η συμμετοχή απομειώνεται με τη διεύρυνση του οργάνου. Η πρόταση για την ύπαρξη και τρίτου αιρετού εξαφανίστηκε από όσους παλαιότερα την υποστήριζαν. Τώρα πλέον κυβερνούν έχοντας εξαπατήσει τον λαό με συνθήματα όπως «ανατροπή», «παράλληλο πρόγραμμα» ή «αντίμετρα».
Η σχετική προοπτική καθιστά το σύλλογο των διδασκόντων ένα απλό συμβουλευτικό όργανο. Ποιο μέλος του θα εκφέρει αρνητική κρίση, όταν αυτή θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, αιτιολογημένη και δημόσια; Ο κίνδυνος μηνύσεων και αγωγών είναι ορατός και οι συνάδελφοι δεν είναι δυνατόν να συνοδεύονται από τους νομικούς τους παραστάτες στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Το σχέδιο για την «άλωση του δημοσίου» είναι σε εξέλιξη και θα επιχειρηθεί να προβληθεί ως μία ακόμη δημοκρατική και ανοικτή διαδικασία. Οδηγούμαστε σε μια νέα πραγματικότητα όπου ο κομματισμός, η ευνοιοκρατία και η υποταγή στην επαχθή αξιολόγηση θα είναι κυρίαρχες συνιστώσες. Ας μην επιχαίρουν ορισμένες και ορισμένοι, η όλη αυτή διαδικασία ευνοεί την κυβερνητική παράταξη και τις επιδιώξεις της. Στο υπάρχον σύστημα υπάρχουν ατέλειες με κυριότερη αυτή της μίας ουσιαστικά επιλογής και όχι ενός μεγαλύτερου αριθμού σχολείων. Δεν είναι όμως λύση η επιστροφή στο παρελθόν και στα «περίκλειστα συμβούλια επιλογής».
Η Ομοσπονδία οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες και να μην αρκεστεί σε λεκτικές διαμάχες ή «κροκοδείλια δάκρυα». Η μεγάλη παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε. έχει το καθήκον να υπερασπιστεί την έκφραση της συλλογικότητας βασικό στοιχείο στην ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία που οραματιζόμαστε. Πρωτοπόρες και πρωτοπόροι οι λειτουργοί της Εκπαίδευσης, που αγωνίζονται και μοχθούν για ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο.
Θ.Τσούχλος, μέλος Δ.Σ. Ο.Λ.Μ.Ε., Ε.Ε. Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.00
Δύση: 19.53
Πανσέληνος
1191
Επανάσταση των Κυπρίων κατά των Άγγλων.
1801
Ο νεομάρτυρας Μάρκος από τη Σμύρνη αποκεφαλίζεται στη Χίο από τους Τούρκους.
1822
Ο Δράμαλης, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση του Πηλίου, φτάνει στην Κόρινθο.
1825
Ο ήρωας της Γραβιάς, Οδυσσέας Ανδρούτσος, δολοφονείται διά στραγγαλισμού από τους Μαμούρη, Παπακώστα και Τριανταφυλλίνα.
1827
Ο Θ. Κολοκοτρώνης διατάσσει επιστράτευση στις περιοχές Μυστρά, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λεονταρίου, Καρύταινας και Φαναρίου.
1833
Ο Βασιλεύς Όθων φθάνει απρόοπτα στην Σμύρνη της σκλαβωμένης Ιωνίας, με την αγγλική φρεγάτα Μαδαγασκάρη.
1896
Ο Μακεδόνας οπλαρχηγός Αθανάσιος Μπρούφας αποβιβάζεται με 86 άνδρες στην Σκάλα Ελευθεροχωρίου.
1941
Οι Γερμανοί φονεύουν τον αρχιμανδρίτη Φώτιο Θεοδοσάκη και δύο άλλους Κρήτες στο Σκαλάνι μπροστά στους κατοίκους του χωριού.
1944
Ελληνικός στολίσκος συμμετέχει στις αποβατικές επιχειρήσεις των συμμάχων στη Νορμανδία.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».