«Κυβερνητική φερεγγυότητα, στοιχειώδη διαφάνεια»

alt
Γράφει ο Κώστας Τσιάρας
 
Ήδη σε προηγούμενο σημείωμα, μιλήσαμε για την απίστευτη δημοσιότητα που δικαίως έλαβε το γεγονός, ότι ο πρώην υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης είχε ετοιμάσει ένα κρυφό εναλλακτικό σχέδιο (Plan B) για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Ένα απολύτως μυστικό σχέδιο, κατά τρόπο απόλυτα αδιαφανή. Χωρίς να έχει ενημερώσει το κοινοβούλιο ή οποιονδήποτε άλλο πέραν του εαυτού του.Η κριτική μέχρι σήμερα επικεντρωνόταν στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη.Όμως κάτι άλλαξε έκτοτε. 
Η μεγάλη διαφορά συνίσταται στο γεγονός ότι, όπως μαθαίνουμε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή γι' αυτό το μυστικό εναλλακτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο, που κινήθηκε στα όρια του Συντάγματος, αγγίζοντας επικίνδυνα θεμελιώδεις ατομικές ελευθερίες, όπως της προστασίας της περιουσίας των πολιτών, της οικονομικής και προσωπικής ελευθερίας, αλλά και της προσωπικότητας. Ένα σχέδιο, το οποίο ποτέ δεν πέρασε από το κοινοβούλιο ή οποιοδήποτε άλλο θεσμικό όργανο, ώστε να αποκτήσει πολιτική νομιμοποίηση, και μάλλον δεν θα περνούσε και ποτέ πριν από την πραγματοποίηση του. Πριν δηλαδή βρεθεί η χώρα προ τετελεσμένων γεγονότων. Πλέον μιλάμε δηλαδή το Plan B του πρωθυπουργού, όχι μόνο του υπουργού οικονομικών.

Η ομολογία του πρωθυπουργού από του βήματος της Βουλής εγείρει ερωτηματικά. Και δημιουργεί προβλήματα!
Δημιουργεί πολλά προβλήματα στην κρίσιμη στήριξη, που του παρέχουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να περάσει νομοσχέδια, αφού δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του και συνεπώς δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος.
Μία βασική προϋπόθεση γι' αυτήν τη στήριξη που παρέχεται είναι η στοιχειώδης εμπιστοσύνη. Η στοιχειώδης φερεγγυότητα. Πώς μπορούμε όμως να την παράσχουμε σε συνθήκες μυστικοπάθειας και συνωμοσίας. Πώς μπορούμε να πετύχουμε μια πολύτιμη εθνική συνεννόηση, που είναι το σημαντικότερο και αυτό που έχει ανάγκη η χώρα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αυτή την στιγμή, όταν μαθαίνουμε κατόπιν εορτής ένα τόσο σημαντικό γεγονός.
Ότι, δηλαδή, ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να δημιουργήσει «παράλληλα τραπεζικά συστήματα με το πάτημα ενός κουμπιού» και άλλα ηχηρά παρόμοια του διαβόητου Plan B, με την βοήθεια του κυρίου Βαρουφάκη.
Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν. Δεν μπορούν να μείνουν μετέωρα.
Παρά την ραστώνη του Αυγούστου και τα «μπάνια του λαού» (όπου κάποτε «δεν υπήρχαν ειδήσεις»), δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε την ταχύτατη απάντηση και διαλεύκανσή τους.

 

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.21
Δύση: 18.46
Σελήνη
19 ημερών
1821
Ο Παναγιώτης Καλογεράς και οι αδελφοί Δεσποτόπουλοι κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασίας.
1822
Κρήτες επαναστάτες επιτίθενται στην περιοχή Ρεθύμνου εναντίον των Τούρκων, τους κατανικούν και τους καταδιώκουν.
1833
Μετά από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων, η Τουρκία αναγκάζεται να παραχωρήσει την Λαμία.
1957
Ο Μακάριος αναχωρεί από τις Σεϋχέλλες, όπου είχε εξορισθεί από τους Άγγλους.
Σε συμπλοκή με τους Άγγλους στο Παλέντρι τραυματίζεται θανάσιμα ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Λένος Στυλιανός.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"