Ο κακός ο οίκος και η Κοκκινοσκουφίτσα. Ηθικών διδαγμάτων συνέχεια

alt

Γράφει ο Στέφανος Κατσάρας*

Ο κακός ο λύκος (που, όπως και στα τρία γουρουνάκια- PIGS, γίνεται “κακός οίκος” αξιολόγησης) παραμόνευε  για να επιτεθεί και να κατασπαράξει όποια κοπελίτσα έβγαινε στο δάσος μόνη της. Αυτή που πρώτη βγήκε στο δάσος  ήταν η Κοκκινοσκουφίτσα (και εν προκειμένω η Ελλάδα που μόλις είχε ενδυθεί μετά από εκλογές το κόκκινο παλτό της) που αποφάσισε να ζήσει ελεύθερη και να πάει να δει από κοντά πώς ζει η γηραιά (ήπειρος) γιαγιά της.

Η κοκκινοσκουφίτσα ήθελε, και καλά έκανε, να ζήσει ελεύθερη και να πηγαίνει όποτε θέλει να δει την γιαγιά της και να της πάει φαγητό. Όμως δεν άκουσε την μαμά (ιστορία) της που της είχε πει να είναι πολύ προσεκτική στο δάσος και έπεσε πάνω στον κακό λύκο, ο οποίος την είχε στοχοποιήσει και της την είχε στημένη πολύ καιρό πριν. Αθώα όπως ήταν η Κοκκινοσκουφίτσα δεν έδωσε σημασία και πήγε στην γιαγιά της να ζήσουν μαζί. Όμως ο λύκος είχε ήδη καταπιεί ζωντανή την γιαγιά και είχε πάρει τη θέση της. Μόνο όταν  η έρημη η Κοκκινοσκουφίτσα παρατήρησε τα “μεγάλα αυτιά”, τα “μεγάλα μάτια”  και κυρίως το “μεγάλο στόμα” της γιαγιάς κατάλαβε την παγίδα.  

Ηθικό δίδαγμα:
1.Η Κοκκινοσκουφίτσα έχει δικαίωμα να ζει ελεύθερη και να επισκέπτεται την γιαγιά Ευρώπη όσο συχνά θέλει μιας και είναι στενοί συγγενείς.
2.Ο κακός ο ...οίκος δεν καταλαβαίνει από συγγένειες και φυσικά ποσώς τον ενδιαφέρει να τις σεβαστεί.
3.Ο κακός ο οίκος είναι πάντα κακός από τη φύση του και οφείλουμε να το ξέρουμε.
4.Η γιαγιά ήταν ακόμα πιο αφελής από την Κοκκινοσκουφίτσα τόσο που ούτε κατάλαβε πώς την έκανε ο λύκος μια χαψιά.
5.Η Κοκκινοσκουφίτσα έσωσε τελικά και την γιαγιά Ευρώπη που αποδείχτηκε ακόμα πιο αφελής από την ίδια.
6.Αν η Κοκκινοσκουφίτσα άκουγε εγκαίρως την μαμά - ιστορία της και ήταν πολύ προσεκτική από χρόνια στις παρτίδες της με τους λύκους, πιθανότατα θα είχε αποφύγει την δυσάρεστη εμπειρία.
7.Η τύχη της Κοκκινοσκουφίτσας ήταν ότι η μαμά – ιστορία της ήταν η πιο σοφή γυναίκα του κόσμου και την προειδοποιούσε πάντα.
8.Η ατυχία της πάντα ανέμελης Κοκκινοσκουφίτσας ήταν ότι πάντα έκανε του κεφαλιού της και ποτέ δεν άκουγε την μαμά της προσεκτικά.
9.Το σίγουρο είναι ότι αν η Κοκκινοσκουφίτσα ζούσε κλεισμένη στο σπίτι θα ήταν μεν ασφαλής, αλλά δυστυχισμένη και μίζερη.
10.Την ουσιαστική διαφορά την έκανε ο κυνηγός που ΕΤΥΧΕ να περνάει από εκεί τριγύρω.
11.Η Κοκκινοσκουφίτσα καλό θα ήταν να είχε κανονίσει εκ των προτέρων την συνάντηση με τον κυνηγό γιατί θα μπορούσε να μην είχε περάσει και τότε κλάφ’ τα...
12.Η καλύτερη ιδέα απ’ όλες θα ήταν σιγά σιγά τόσο η Κοκκινοσκουφίτσα όσο και η γιαγιά Ευρώπη να πάρουν τα μέτρα τους απέναντι στους κακούς λύκους, διότι αυτοί δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουν να τριγυρνούν στο δάσος.

ΥΓ1. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του παραμυθιού από τον Σαρλ Περό, αυτό ολοκληρώνεται όταν ο λύκος φάει την Κοκκινοσκουφίτσα και δεν έχει ευτυχισμένο τέλος. Επίσης, συμπληρώνεται με το ηθικό δίδαγμα ότι τα νέα και όμορφα κορίτσια δεν πρέπει να μιλούν σε ξένους, ώστε να αποφεύγουν τους κακόβουλους ανθρώπους.

Στέφανος Κατσάρας
Ψυχολόγος MSc

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.44
Δύση: 16.59
Σελήνη
17 ημερών
1943
Τα χιτλερικά στρατεύματα εκτελούν 1.048 κατοίκους των Καλαβρύτων και των γειτονικών χωριών, πολλά από τα οποία πυρπολούν.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»