«Σύγκρουση νοοτροπιών»

altΓράφει ο Κώστας Τσιάρας

Έτσι όπως βλέπουμε να εξελίσσεται η προεκλογική διαδικασία, διαπιστώνουμε ότι αυτή δεν είναι, πλέον, απλώς μια αντιπαράθεση κομμάτων, θέσεων, προγραμμάτων ή προτάσεων διακυβέρνησης.
Εκτυλίσσεται μπροστά μας μια αναμέτρηση νοοτροπιών, με σαφή τον διαχωρισμό τους. Αφ’ ενός, της νοοτροπίας που υπαγορεύει να πραγματοποιείται η πολιτική πρωτίστως με αξιοπρέπεια, με σοβαρότητα, με ευθύνη.

Με εποπτεία των δυσκολιών αλλά και σοβαρότητα, ρεαλισμό στις προτάσεις διαχείρισής τους. Με επίγνωση του διακυβεύματος και συναίσθηση της ευθύνης. Με προοπτική που βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα, όχι σε ατομικές ή συλλογικές φαντασιώσεις και στην εκμετάλλευσή τους.

Και αφ’ ετέρου, της νοοτροπίας του λαϊκισμού, της νοοτροπίας που υπαγορεύει να πραγματοποιείται η πολιτική περισσότερο ως υπόσχεση και λιγότερο ως πράξη. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, φυσικά, οι υποσχέσεις είναι πληθωριστικές: μπερδεύουν τις φαντασιώσεις με την πραγματικότητα, βασίζονται σε προϋποθέσεις που απλώς δεν υπάρχουν, αντιπαραβάλλουν  μια μελλοντική εικόνα που δεν μπορεί να υπάρξει με το πραγματικό μέλλον για το οποίο δουλεύουν οι δυνάμεις της ευθύνης.
Από την μία, αυτή η αναμέτρηση νοοτροπιών αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Δεν καλούμαστε να διαλέξουμε ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές προτάσεις διαχείρισης του μέλλοντός μας, όλες τους στέρεα βασισμένες στον ρεαλισμό. Αντιθέτως, καλούμαστε να διαλέξουμε πρωτίστως ανάμεσα στην σοβαρότητα και στην ανευθυνότητα, «μηδενίζοντας» το ακριβές και συγκεκριμένο περιεχόμενο της πολιτικής για χάρη του τρόπου έκφρασής της.
Από την άλλη, αυτή η αναμέτρηση αποτελεί θετική εξέλιξη. Διότι δίνει την δυνατότητα να χωριστεί η ήρα από το σιτάρι, και όταν θα έχει πλέον γίνει αυτός ο διαχωρισμός να μπορέσουμε, επιτέλους, να συζητήσουμε όλοι μας—με συμφωνίες και με διαφωνίες—στα σοβαρά για τις πραγματικές εναλλακτικές, για τα ενδεχόμενα πολιτικών επιλογών που εκτυλίσσονται μπροστά μας. Κάτι που μπορεί να γίνει μόνο αφού θα έχουν πρώτα σιγήσει οι φωνές της ανευθυνότητας, οι φωνές του λαϊκισμού, οι φωνές της έκλειψης της πολιτικής για χάρη της φαντασίωσης.
Καλούμαστε να λάβουμε θέση σε μια αναμέτρηση νοοτροπιών. Στις 25 Ιανουαρίου, ο καθένας μας θα έχει την ευθύνη της επιλογής του.

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.43
Δύση: 16.58
Σελήνη
16 ημερών
627
Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος συντρίβει στη Νινευί Μεσοποταμίας τον περσικό στρατό του Χοσρόη.
1803
Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι όπου ο ιερομόναχος Σαμουήλ με 5 Σουλιώτες βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται στον αέρα.
1820
Οι Σουλιώτες επανέρχονται στην Πατρίδα τους, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά, και μετέχουν στον πόλεμο μαζί του εναντίον του σουλτάνου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»