«Όχι στο φόβο. Ναι στην ελπίδα που έρχεται»

alt

Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα*

Όσο πλησιάζει η 25η Ιανουαρίου, ημέρα εθνικών εκλογών στην πατρίδα μας, τόσο πληθαίνουν οι φωνές από διάφορα σημεία του πλανήτη, που εκφράζουν ποικίλες απόψεις για την επόμενη ημέρα και τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν, για να σταθεί η Ελλάδα όρθια.

 

Οι εν λόγω απόψεις, όσο και αν διαφέρουν στην αφετηρία της, καταλήγουν όλες στο ίδιο συμπέρασμα. Η επόμενη Κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει, αφενός να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του Ευρώ και αφετέρου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους εταίρους και πιστωτές της.

Χαρακτηριστική είναι η φράση, που χρησιμοποιούν ακόμα και αριστεροί ηγέτες από διαφορετικές χώρες του πλανήτη. Εν ολίγοις λένε: «Βεβαίως είναι ελεύθεροι οι Έλληνες να επιλέξουν την επόμενη Κυβέρνηση. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Όμως , ταυτόχρονα, υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα, και τις οποίες η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει απαραιτήτως να σεβαστεί.»  
Κοινό συμπέρασμα όλων επίσης είναι, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να συνεχίσει να ταυτίζεται με τη λιτότητα, καθώς αυτό θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη μελλοντική οικονομική πορεία ολόκληρης της Ένωσης. Πιο σκληρά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, έχουν πληγεί τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει πληρώσει ιδιαίτερα βαρύ τίμημα για να μείνει όρθια, μέσα στο Ευρώ. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα, να ισχυροποιηθούν ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις, όπως και κόμματα της άκρας δεξιάς. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως μιλούμε για πολιτικά μορφώματα, που δεν αντιπροσωπεύουν το όραμα και τα ιδανικά μίας ενωμένης ευρωπαϊκής οικογένειας, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής.
Για την πατρίδα μας, το διακύβευμα στις προσεχείς εκλογές είναι δεδομένο. Επιζητούμε την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη, την μείωση της μάστιγας της ανεργίας και την συνέχιση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Η λύση είναι σύνθετη, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να βασιστεί στη περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων. Αυτές οι πολιτικές εξάλλου ευθύνονται για την απογοήτευση, που αισθάνονται οι συμπολίτες μας.
Ας αναλογιστούμε όμως τα επακόλουθα από ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. Η ρήξη της Ελλάδας με τους εταίρους της και η μονομερή ακύρωση όλων των εφαρμοστικών νόμων από το κόμμα της Αντιπολίτευσης, όπως προεκλογικά δεσμεύεται ότι θα πράξει, ακριβώς εκεί θα οδηγήσουν: Στην δραστική μείωση δαπανών και στην αύξηση των φόρων. Διότι, πως αλλιώς θα αντιμετωπίσουν την παντελή έλλειψη ρευστότητας για κάλυψη μισθών και συντάξεων, όταν οι χρηματοδοτικές στρόφιγγες κλείσουν οριστικά;
Αυτά τα σενάρια, για τα οποία σε λίγες μόνο ημέρες καλούμαστε να αποφασίσουμε, κρίνονται από την επιλογή του Ελληνικού Λαού. Οι πολίτες κρατάνε την τύχη στα χέρια τους. Η ψήφος τους, κατά την άποψη μου, δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα οργής και απογοήτευσης. Αυτή θα ήταν μία επιπόλαια επιλογή, αφού αυτό που θα ακολουθήσει, θα έχει – για όλους μας – πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις, από την απλή τιμωρία ενός κόμματος. Ελπίζω να επικρατήσει στο μυαλό και στη καρδιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων μία υπεύθυνη και συνετή απόφαση.

Ασημίνα Σκόνδρα
Υπ. Βουλευτής Ν.Δ. Καρδίτσας

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.34
Δύση: 19.32
Σελήνη
20 ημερών
803
Πεθαίνει άδοξα στη Λέσβο η πρώην αυτοκράτειρα Ειρήνη η Αθηναία, τελευταία απόγονος της δυναστείας των Ισαύρων.
1466
Οι Ενετοί κυριεύουν την Πάτρα.
1500
Η Μεθώνη κυριεύεται από τους Τούρκους, υπό τον Βαγιαζήτ.
1571
Ο Μουσταφά πασάς καταλαμβάνει την Αμμόχωστο.
1825
Εκστρατευτικό σώμα 2.400 ανδρών από την Μονεμβασία αποβιβάζεται στην Κίσσαμο Κρήτης.
Οι Έλληνες καταλαμβάνουν το κάστρο της Γραμβούσας και εκδιώκουν τους 2.000 Τούρκους του Μουσταφάμπεη.
1828
Ο Ιμπραήμ υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την Πελοπόννησο.
1956
Οι Άγγλοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τους νεαρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Ιωάννη Πατάτσο, Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».