altΑντίτυπα του βιβλίου του αποβιώσαντος πατέρα της, με τίτλο «Ο Τύπος της Εθνικής Αντίστασης 1941-44» σε μια βελτιωμένη έκδοση που τυπώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και επιμελήθηκε ο συνάδελφος δημοσιογράφος Σωτήρης Ζαχαριάς, παρέδωσε για λογαριασμό όλων των δημοσιογράφων – μελών της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε την Τρίτη 6 Απριλίου 2021, η κ. Μαρία Αρσενίου – Γεωργιάδου, κόρη του αείμνηστου δημοσιογράφου Λάζαρου Αρσενίου.

Την κ. Μαρία Αρσενίου όπως και τον κ. Σωτήρη Ζαχαριά, υποδέχθηκαν στα γραφεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στη Λάρισα, τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε και του Μορφωτικού Ιδρύματος Δημήτρης Χορταργιάς, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Πέτρου, ο Γραμματέας Γιάννης Γιαννακόπουλος, ο ταμίας Κώστας Γκιάστας και ο αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε Γιάννης Σιούλας.
«Είμαι πολύ περήφανη για το έργο του πατέρα μου και ταυτόχρονα πολύ συγκινημένη που μπόρεσα να πραγματοποιήσω αυτό που επιθυμούσε και είχε προγραμματίσει ο ίδιος, δηλαδή την δεύτερη έκδοση του βιβλίου αυτού» τόνισε η κ. Μαρία Αρσενίου απευθυνόμενη στα μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε και συνέχισε «Όλα αυτά που έγιναν εκείνη την εποχή έχουν ένα χαρακτήρα ηρωισμού. Όλοι όσοι πήραν μέρος σε αυτή την επιχείρηση και μπόρεσαν να κρατήσουν τον τύπο ζωντανό και ενεργό από το 1941 έως το 1944 λειτούργησαν με αυταπάρνηση και έβαλαν το εμείς πάνω από το εγώ. Ο πατέρας μου Λάζαρος Αρσενίου ήθελε να μην χαθεί τίποτε από αυτά που έγιναν και κατέγραψε όσα κατάφερε να συγκεντρώσει μέσα στα χρόνια που πέρασαν. Περιγράφει αυτά που έζησε ο ίδιος, αυτά που μπόρεσαν να του διηγηθούν όσοι επέζησαν, αυτά που βρήκε στα αρχεία των αντιστασιακών εφημερίδων και της μεταπελευθερωτικής περιόδου. Δεν σταμάτησε να συγκεντρώνει στοιχεία, δηλαδή περιγραφές, μαρτυρίες, φωτογραφίες. Όπως έχει πει και ο ίδιος δεν ήταν ιστορικός ήταν δημοσιογράφος».
Εν κατακλείδι η κ. Αρσενίου στάθηκε στην επιθυμία του πατέρα της που ήταν «να παραμείνει ζωντανή η πτυχή αυτή της ιστορίας. Η ματιά του ήταν του δημοσιογράφου και το κίνητρο του η αντικειμενική αποτύπωση της αλήθειας. Αυτό που είναι και η βάση στην αναζήτηση για κάθε ρεπορτάζ».
 Ο Λάζαρος Αρσ. Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα το 1915. Στον πόλεμο του 1940-41 έλαβε μέρος ως εφ. ανθυπολοχαγός στην Μάχη της Πίνδου και τραυματίσθηκε στην Αλβανία. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση από το 1941 και εκλέχθηκε μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής του ΕΑΜ. Στον Εμφύλιο Πόλεμο διετέλεσε υπεύθυνος του εκδοτικού μηχανισμού "Παρτιζάνος" του Δημοκρατικού Στρατού. Με την αποφυλάκιση του εγκαταστάθηκε στην Λάρισα. Εργάσθηκε στην προοδευτική τοπική εφημερίδα "Θεσσαλικά Νέα" με διευθυντή τον κατοπινό βουλευτή και υπουργό Τύπου φίλου του Τάκη Γεωργίου ως συντάκτης και κατόπιν αρθρογράφος και διευθυντής. Διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού "Συνεταιριστικά Νέα" της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης επί 30 χρόνια (1968-1999) του περιοδικού "Οικονομικός Ταχυδρόμος" Αθηνών. Στο περιοδικό Αθηνών "Γυναίκα" δημοσιεύθηκαν λογοτεχνικά και λαογραφικά άρθρα. Διετέλεσε ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων και συνεργάτης του Πρακτορείου "Ρόιτερ".
Έγραψε τα βιβλία:
- "Τα τσιλιγκάτα",
- "Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη"
- "Το έπος των Θεσσαλών αγροτών και οι εξεγέρσεις τους, 1881-1993"
- "Η ανατομία του έπους 1941-44"
- "Η Θεσσαλία στην αντίσταση"
- «Η Θεσσαλία στην τουρκοκρατία»
-«Ο Αντιστασιακός Τύπος στη Θεσσαλία»
-«Γένεση του Εμφυλίου και συνέπειες αυτού 1946-50»
Την 14η Μαΐου 2009 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας του απένειμε το Βραβείο του Ιδρύματος Αθανασίου Μπότση για την «Προσφορά του στην Πρόοδο της Δημοσιογραφίας και την συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση».
Τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας του απένειμε την 15η Ιανουαρίου 2015 το Παράσημο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος Τιμής ως Δημοσιογράφο και Συγγραφέα.
Το 2016 η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας τον τίμησε για τη συνολική προσφορά του. Με διπλώματα τιμήθηκε και από άλλες οργανώσεις.
* Ο Λάζαρος Αρσενίου απεβίωσε σε ηλικία 104 ετών στις 8 Νοεμβρίου 2018.
 
ΛΕΖΑΝΤΑ: Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε Γιώργος Πέτρου, ο επιμελητής του βιβλίου Σωτήρης Ζαχαριάς, η κόρη του αείμνηστου συναδέλφου Λάζαρου Αρσενίου, Μαρία Αρσενίου – Γεωργιάδου, ο πρόεδρος της Ένωσης και του Μορφωτικού Ιδρύματος Δημήτρης Χορταργιάς, ο ταμίας Κώστας Γκιάστας και ο αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε Γιάννης Σιούλας

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.56
Δύση: 19.02
Σελήνη
1 ημέρας
814
Εξόντωση μεγάλου μέρους του βουλγαρικού στρατού στην Μεσημβρία από τον αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄.
1204
Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους.
1821
Οι Τούρκοι κατεβάζουν από την αγχόνη και σέρνουν διαπομπευόμενο από τον όχλο το πτώμα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄.
1822
Ο Εμπού Λουμπούτ αλώνει την Νάουσα και κατασφάζει τους αμάχους.
1827
Οι Έλληνες επιτίθενται κατά των Τούρκων της Μονής Αγ. Σπυρίδωνος Πειραιά.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός εκκενώνει την Μοσχόπολη και αρχίζει την σύμπτυξη με άξονα την κοιλάδα του Δρίνου.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Κυριακάτικο πρωινό

Κυριακάτικο πρωινό στην κουζίνα και η σύζυγος τηγανίζει αυγά.
Σύζυγος, αγουροξυπνημένος, ετοιμάζει τον καφέ, πίνει μια γουλιά και μετά πάει και στέκεται ακριβώς δίπλα από την σύζυγο, παρατηρώντας προσεκτικά τα αυγά. Πίνει άλλη μια γουλιά καφέ... Και αρχίζει να φωνάζει πανικόβλητος:
- Πρόσεχε...ΠΡΟΣΕΧΕ! Βάλε κι άλλο βούτυρο! Θεούλη μου! Έχεις βάλει μαζί στο τηγάνι! ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ Γύρνα τα. Γύρνα τα ΤΩΡΑ! Χρειάζονται κι άλλο βούτυρο. Μα που θα βρούμε κι άλλο ΒΟΥΤΥΡΟ; Ωραία... ΠΡΟΣΕΧΕ, θα σου ΚΟΛΛΗΣΟΥΝ! Προσεχτικά... ΠΡΟΣΕΧΤΙΚΑ! Σου είπα ΠΡΟΣΕΧΕ! Ποτέ δεν με ακούς εμένα... ΠΟΤΕ! Γρήγορα! Γύρνα τα ΓΡΗΓΟΡΑ! Είσαι τρελή; Τα έχεις παίξει; ξεχάσεις να τα αλατίσεις, όλο το ξεχνάς το αλάτι. Βάλε αλάτι. ΑΛΑΤΙ! ΒΑΛΕ ΑΛΑΤΙ ΣΟΥ ΕΙΠΑ!  
Η γυναίκα έχει μείνει αποσβολωμένη.
- Τι έπαθες άνθρωπε μου; Τι φωνάζεις μέσα στο αυτί μου;
Ο σύζυγος ξαφνικά ηρεμεί τελείως και απαντάει...
- Ήθελα να σου δείξω πως είναι να σε έχω συνοδηγό όταν οδηγάω.