altΤο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού».
Καρδίτσα, Φάρσαλα, Φθιώτιδα, Αλμυρός, το διήμερο 18 - 19 Σεπτεμβρίου 2020, χτυπήθηκαν ανελέητα από ακραία καιρικά φαινόμενα και οι κάτοικοί τους βίωσαν έναν πρωτόγνωρο εφιάλτη.

Πόλεις, χωριά, καλλιέργειες, πλημμύρισαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, περιουσίες και επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ στα Άγραφα και στην Αργιθέα από τις εκτεταμένες διαβρώσεις και καταπτώσεις, άλλαξε η μορφολογία του εδάφους εντός και εκτός οικισμών, σε σημείο που οι λιγοστοί κάτοικοι να αγωνιούν για το χειμώνα που έρχεται!
Δυστυχώς είχαμε και θανάτους συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τον αναπάντεχο κυκλώνα που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.
Ειδικά οι κάτοικοι του Νομού Καρδίτσας, αυτές τις ημέρες βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία διότι για πρώτη φορά στα χρονικά του τόπου, χιλιάδες από αυτούς έχασαν τους κόπους μιας ζωής μέσα στη φονική καταιγίδα.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, απευθύνεται στην κεντρική εξουσία και ζητεί εδώ και τώρα γενναία οικονομική στήριξη των πληγέντων του κυκλώνα με καταβολή αποζημίωσης στον καθένα από αυτούς στο 100% των καταστροφών που υπέστησαν.
Δήμοι, σύλλογοι, σωματεία, κοινωνικές οργανώσεις, εθελοντές, απλοί πολίτες από όλη τη χώρα, εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πλημμυροπαθείς, στέλνοντας συνεχώς τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ άλλοι μαγειρεύουν καθημερινά ώστε κανένας να μην μείνει νηστικός στις πληγείσες περιοχές.Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε και πάλι την ανάγκη στοχευμένης βοήθειας, προς τους πληγέντες.
Η Ελληνική Πολιτεία όμως και πάλι καθυστερεί να ανταποκριθεί στην συνταγματική επιταγή της προστασίας των αδύναμων, της ζωής και της υγείας των Ελλήνων πολιτών!
Κοντεύει να κλείσει μήνας από την αποφράδα εκείνη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου και όπως πληροφορούμαστε, η πασίγνωστη - ιδιαίτερα σε εμάς τους δημοσιογράφους - λαίλαπα της γραφειοκρατίας καλά κρατεί στην κεντρική διοίκηση!
Οι πλημμυροπαθείς προσπαθούν να μαζέψουν τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο «Ιανός» και να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν μια καινούργια αρχή.  
Δεν είναι δυνατόν αυτή την πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, λόγω και της μένουσας πανδημίας του COVID-19, να υποχρεώνονται σε διάφορα διαδικαστικά «γυμνάσια» από τους κρατικούς μανδαρίνους για να αποδείξουν τι… Την προφανή δυστυχία τους;
Η καταστροφή είναι αυταπόδεικτη και μάλιστα μέσω των ΜΜΕ έκανε το γύρο της Ελλάδας και του κόσμου, έστω και τις πρώτες ημέρες. Γιατί όπως αποδεικνύεται καθημερινά οι καταστροφές ήταν ακόμη μεγαλύτερες σε έκταση.
Επιβάλλεται λοιπόν οι κρατικοί  αξιωματούχοι και πρωτίστως τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, Υπουργοί, Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς, να ενσκήψουν το γρηγορότερο στην ουσία του μείζονος κοινωνικού ζητήματος που έχει δημιουργηθεί.
Ο λόγος για την άμεση και χωρίς άλλες καθυστερήσεις παροχή στους πλημμυροπαθείς όλων των προνοιακών και οικονομικών εχεγγύων που δικαιούνται ως δοκιμαζόμενοι σήμερα και σκληρά μέχρι τώρα  φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες.
Αυτή εξάλλου είναι και η απαίτηση των ίδιων όπως εκφράστηκε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, δια μέσω του μεγάλου συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν πριν μερικές ημέρες στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.
Υπογραμμίζουμε ότι οι πλημμυροπαθείς μεταξύ άλλων ζητούν από την κεντρική εξουσία:
•Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσυσκευών, υπόγεια – βοηθητικοί χώροι και εξοπλισμοί, αυτοκινήτων, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου (μελισσοσμήνηκ.α), μηχανολογικού εξοπλισμού στο 100% χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.
•Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος των αναγκών, για την άμεση λειτουργία των επιχειρήσεων και καταστημάτων.
•Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες που έχουν τέτοιες απώλειες.
•Να αναλάβουν οι αρμόδιοι φορείς  την απομάκρυνση της λάσπης και άλλων υλικών από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και  τα χωράφια. Προϋπόθεση είναι να γίνουν προσλήψεις στις έτσι κι αλλιώς υποστελεχωμένες υπηρεσίες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
•Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.
•Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά – αποστραγγιστικά - αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.
•Να εξασφαλιστεί σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις, διαμονή και διατροφή για όσο διάστημα χρειαστεί.
•Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων σε Εφορία, Δήμους, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη σε όλους τους πληγέντες.
•Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή  πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
•Μαζικές προσλήψεις υγειονομικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.
•Να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστησαν από τον «Ιανό» αρχαία και νεότερα μνημεία, Μουσεία και Πολιτιστικές δομές, να διασωθούν έργα τέχνης, διότι είναι περιουσία του Ελληνικού λαού και ανήκουν στην πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας. Ταυτόχρονα να στηριχθούν και να ενισχυθούν οικονομικά οι πολιτιστικοί – μορφωτικοί, αθλητικοί, ερασιτεχνικοί σύλλογοι και σωματεία που επλήγησαν.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ θεωρεί οποιαδήποτε διαδικαστική κωλυσιεργία στην έμπρακτη έκφραση της πολιτειακής αρωγής, όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και ιδιαίτερα ανάλγητη μπροστά στο μεγάλο πόνο χιλιάδων πλημμυροπαθών συνανθρώπων μας, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την κρατική βοήθεια για να μπορέσουν να βγουν από το βούρκο του «Ιανού».
Καλούμε την Ελληνική πολιτεία να κάνει την υπέρβαση, να παραμερίσει την αρτηριοσκληρωτική νοοτροπία που διακατέχει συνήθως σε έκτακτες καταστάσεις τον κρατικό μηχανισμό και να προχωρήσει σε fasttrack υλοποίηση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων που ανέλαβε δημόσια για τους πληγέντες.
Θα είναι μια ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης και ανταπόδοσης των συντεταγμένων οργάνων του πολιτειακού μας συστήματος προς τον πολλάκις δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια εγγυάται την ύπαρξή του κάνοντας αιματηρές θυσίες χωρίς καμία έκπτωση!!!   
Tο Δ.Σ.
ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"