altΚ. Αγοραστός: «Θετικό το  ενεργειακό αποτύπωμα των δημοσίων κτιρίων στην Περιφέρεια  Θεσσαλίας»

Στην ενεργειακή αναβάθμιση  συνολικά 54  δημοσίων κτιρίων, με χρηματοδότηση  45,4 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ  Θεσσαλίας 2014-2020 οδηγεί το στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας

για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος παλιών και ενεργοβόρων κτιρίων και την απόδοση σύγχρονων, λειτουργικών και φιλικών και περιβάλλον δημόσιων υποδομών.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020,  26 νέων έργων ενίσχυσης της ενεργειακής απόδοσης  δημοσίων κτιρίων στη Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 21,8 εκατομμυρίων ευρώ. Ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 28 ενεργειακές αναβαθμίσεις, συνολικού προϋπολογισμού 23,6 εκατομμύριων ευρώ.
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας φροντίζει  το ενεργειακό αποτύπωμα των δημοσίων κτιρίων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Έχουμε σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων και με στρατηγικό σχεδιασμό, συνεργασίες, συνέργειες  και προγραμματισμό αξιοποιούμε τους πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για τον εκσυγχρονισμό ακόμη 26 δημοσίων και δημοτικών κτιρίων. Επενδύουμε στις υποδομές του δημοσίου τομέα και αναβαθμίζουμε σχολεία κάθε  βαθμίδας, Νοσοκομεία,  Δημαρχεία, κτίρια Επιμελητηρίων και Δικαστικά Μέγαρα.  Αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, μειώνουμε τους ρύπους, περιορίζουμε την κατανάλωση ενέργειας. Τα «πράσινα» κτίρια είναι  έργα ουσίας,  με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία. Η σωστή διαχείριση του  ΕΣΠΑ, μας επιτρέπει, σε μια περίοδο που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία, να κάνουμε έργα ώστε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να τονώνουμε την τοπική, πραγματική οικονομία. Αυτό οφείλεται στους εργαζόμενους της προσφοράς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» προσθέτει ο  Κ. Αγοραστός.
Τα 26 νέα έργα
Συγκεκριμένα, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης των δημοσίων κτιρίων στη Θεσσαλία», 26 έργα συνολικού προϋπολογισμού 21.782.200 ευρώ.
Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, με σκοπό την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Επιπλέον, στοχεύουν στην αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του Δημόσιου Τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας. 
Η συγκεκριμένη Πρόσκληση είναι η 3η κατά σειρά Πρόσκληση του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, με αντικείμενο την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων. Στο πλαίσιο των δύο προηγουμένων Προσκλήσεων, εντάχθηκαν ήδη στο 28 έργα συνολικού προϋπολογισμού 23.657.200 ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης. Επομένως,  με τις νέες  εντάξεις ο συνολικός αριθμός των έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 - 2020 ανέρχεται σε 54 και ο προϋπολογισμός τους σε 45.439.400 ευρώ, προσδίδοντας σημαντικά οφέλη στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας στη Θεσσαλία. Το ενδιαφέρον όλων των φορέων και η συμμετοχή στις σχετικές Προσκλήσεις είναι ιδιαιτέρως αυξημένα, ειδικά στην 3η Πρόσκληση όπου καταγράφεται υπέρβαση του αρχικά διαθέσιμου προϋπολογισμού  16 εκ. ευρώ.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την υλοποίηση τους, αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της  χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας.

Πίνακας των 26 νέων έργων -κλικ εδώ-

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"