altΜε συμμετοχή πολλών σωματείων, συλλόγων εργαζομένων και φορέων όλου του νομού, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που κάλεσαν το σωματείο Οικοδόμων και ο σύλλογος Τοπογράφων Καρδίτσας στην αίθουσα του εργατικού κέντρου την Παρασκευή 22 Μάη.

 

Την εισήγηση από μέρους των σωματείων που πήραν την πρωτοβουλία παρουσίασε ο Βασίλης Ελευθερίου πρόεδρος του Συλλόγου αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών Καρδίτσας (παράρτημα του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.) ο οποίος αναφέρθηκε στην αιτία που τους έκανε να πάρουν αυτή την πρωτοβουλία τα δύο σωματεία και δεν είναι άλλη από την καταστροφή των Αγράφων από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.«Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών-είπε-προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής».
Αναφέρθηκε στην «πράσινη» ανάπτυξη, που «προωθείται με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων και προωθείται από την Κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.»
«Στην επίμονη ερώτηση-συνέχισε- αν είμαστε υπέρ ή κατά στη χρήση αιολική ενέργειας, απαντάμε πως δεν θεωρούμε σωστή αυτή την αφηρημένη διατύπωση που εγκλωβίζει την απάντηση σε ένα γενικόλογο ναι η όχι. Για μας βαθμός αξιοποίησης κάθε Ενέργειας εξετάζεται με σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια. Εξετάζουμε την ορθότητα κάθε λύσης με γνώμονα ποιος κατέχει τα κλειδιά της οικονομίας, άρα και με βάση αυτό αν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες. Η απάντηση σε αυτά δεν μπορεί να δοθεί με μια τεχνοκρατική δήθεν ουδέτερη επιστημονική προσέγγιση. Είναι βαθύτατα πολιτικό αλλά και επιστημονικό ζήτημα που προϋποθέτει απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα τα οποία με τη σειρά μας θέτουμε:
1.Ποιος είναι ιδιοκτήτης του μέσου παραγωγής – μεταφοράς και διανομής Ενέργειας.
2.Με ποιο κριτήριο επιλέγεται η τεχνολογία, το μέγεθος, η χωροθέτηση κάθε λύσης, δηλαδή γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ή την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.»
Στη συνέχεια αφού παρουσίασε και απάντησε στα επιχειρήματα που θέτουν οι δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την μορφή ενέργειας και ανέλυσε τις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων για τα αιολικά πάρκα και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, έκανε αναφορά στον νόμο για το περιβάλλον που ψήφισε η κυβέρνηση και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει σ’ αυτό.
Τέλος παρουσίασε το πλαίσιο πάλης των σωματείων και φορέων που συμμετείχαν στην σύσκεψη και αποτελούν το «Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα», όπως συμφωνήθηκε από όλους.
Μετά τις τοποθετήσεις εκπροσώπων όσων ήταν παρόντες, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία την 5 Ιούνη που είναι και η παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη χαιρετισμό έστειλε Βασίλης Φυτσιλής, αγωνιστής της εθνικής αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, επιζών από τα δραματικά γεγονότα της Νιάλας του Απρίλη του 1947.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ
Μαζικός αγώνας ενάντια στη λεηλασία του περιβάλλοντος και των Αγράφων!
Οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι εργασίες αφορούν σε δυο αιολικά πάρκα σαράντα (40) ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση και των γραμμών μεταφοράς μέχρι Μοσχάτο με διέλευση και από την Τ.Κ. Λαμπερού αλλά και άλλων Τ.Κ. της Διοικητικής Περιφέρειας του Νομού Καρδίτσας.
Στον νομό Καρδίτσας, τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι (Καλλιφωνίου, Μενελαΐδας, Ρεντίνας, Ιτάμου) έχουν χαρακτηριστεί ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) με βάση το χωροταξικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η ‘’Φέρουσα Ικανότητά’’ τους εκτιμάται σε 1.619 τυπικές Α/Γ.
Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα. Τα δυο αιολικά πάρκα των 40 α/γ, που έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και μέσα στο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.
Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.
Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα, που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά την λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα. Επίσης ήδη τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται με το τέλος ΑΠΕ για την χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για το λαό.
Καταγγέλουμε την Κυβέρνηση που αντί να θωρακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, αντιθέτως με την συνδρομή δυνάμεων των ΜΑΤ σε μια σειρά περιοχές στην Ελλάδα, χτυπά διαδηλωτές που αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Λέμε πως:
1.Κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και φθηνή ενέργεια για το λαό δεν συμβιβάζονται.
2.Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, που σχεδιάζονται να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στηρίζουμε τη σημερινή ή προηγούμενη κρατική διαχείριση. Σταθερά ασκούμε κριτική στο ρόλο και λειτουργία του κρατικού τομέα ηλεκτροπαραγωγής. Η ΔΕΗ αξιοποιήθηκε σαν μοχλός για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων του κεφαλαίου.
3.Για μας είναι αναγκαία και χρήσιμη η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, που μπορεί να γίνει μέσα από ένα κρατικό φορέα Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής που κουμάντο στα ζητήματα της οικονομίας θα κάνουν αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο και όχι τα παράσιτα της κοινωνίας. Αποτελεί για μας στόχο πάλης να πάρει ο λαός την τύχη στα χέρια του, να εμποδίσει, να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα.
4.Λέμε όχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.
5.Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων.
6.Είναι χρέος και καθήκον μας, από τις αποφάσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο. Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων.
7.Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
8.Διαχρονικά δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, τη μείωση – εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Διεκδικούμε
•Να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων με την άμεση ανάκληση των αδειών για τα 2 αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το ΒοΪδολίβαδο και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή.
•Την εκπόνηση συνολική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ) στην περιοχή των Αγράφων και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.
•Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλόντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
•Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις με κεντρικό σχεδιασμό.
•Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
•Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.
•Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
• Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου.
•Ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου με τα αντίστοιχα έργα υποδομής, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό.
•Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
•Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Χαιρετιστήρια επιστολή του Βασίλη Φυτσιλή στη σύσκεψη μαζικών φορέων για τα Άγραφα

«Η ΝΙΑΛΑ
Τόπος Ιερός και Άβατο, για τους επίδοξους χρυσοθήρες των Αιολικών Πάρκων

Τους είδα πάλι προχτές στον ύπνο μου τους επίδοξους χρυσοθήρες. Με τις μπουλντόζες και με τα κομπρεσέρ τους έτοιμους να αρχίσουν το μακάβριο έργο τους. Να σκάψουν και να θεμελιώσουν στον αυχένα της Νιάλας το «Αιολικό Πάρκο» τους. Δηλαδή, να μαζέψουν τον αέρα της ανεμοδαρμένης κορυφογραμμής με τις ανεμογεννήτριές τους, για να τον κάνουν ευρώ, λίρες και δολάρια.
Μια νεαρή γυναίκα, που έμοιαζε στη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, βγήκε μπροστά από το πλήθος των προσκυνητών, με το χέρι της σηκωμένο ψηλά και φώναξε δυνατά προς τους επίδοξους δημιουργούς του «Πάρκου», με φωνή που δεν σήκωνε αντίρρηση:
«Σταματήστε!»
Ένας εργολάβος, βγήκε κι αυτός λίγο πιο μπροστά από τους δικούς του, και ρώτησε, τάχα από περιέργεια:
«Τι συμβαίνει κυρία μου?»
«Σταματήστε!», ξαναφώναξε πιο δυνατά η γυναίκα, με φωνή που έτρεμε από οργή και συγκίνηση. «Εδώ που πάτε να ανασκάψετε με τις μπουλντόζες και τα γεωτρύπανά σας, υπάρχουν θαμμένοι άνθρωποι, θύματα της φοβερής χιονοθύελλας που χτύπησε τη Νιάλα, στις Απρίλη του 1947, τότε με τον Εμφύλιο».
«Άντε, κυρά μου, κάνε καμιά άλλη δουλειά και άσε μας ήσυχους…», απάντησε ψυχρά ο εργολάβος. «Υπάρχουν θαμμένοι άνθρωποι και πράσινα άλογα… Πού τους είδες εσύ? Για πες μας κι εμάς μερικά ονόματα, για να μάθουμε κι εμείς λίγη ιστορία».
Η οργή και ο θυμός, μου ανέβασαν το αίμα στο κεφάλι. Έκανα μερικά βήματα μπροστά από το πλήθος των προσκυνητών, και στάθηκα δίπλα στη γυναίκα.
«Να σου πω εγώ μερικά ονόματα, αγενή και ανάγωγε χρυσοθήρα!» είπα, απευθυνόμενος στον εργολάβο, που με κοίταζε βλοσυρός και ανέκφραστός. «Εγώ που εκείνη τη φοβερή νύχτα της συντέλειας του κόσμου βρέθηκα δίπλα τους. Που του είδα να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου, χωρίς να μπορώ να τους προσφέρω την παραμικρή βοήθεια.
Άκου λοιπόν: Βαγγέλης Ταγκούλης, Σούλας Τσιαμάνης, Ελένη Μπουλτζή, Κωστάκης Πατρίκης, Θωμάς Παπαδημητρίου, θέλεις κι άλλα ονόματα; Βάγια Ράγια. Η τραγική μάνα, από τον Παλαμά της Καρδίτσας, με τα δυο της παιδιά, ένα κοριτσάκι 15 περίπου χρονών και ένα αγοράκι, ακόμα πιο μικρό.
Ένας δικός του, τον πλησίασε από πίσω και του είπε ψιθυριστά:
«Πάμε να φύγουμε. Δεν γίνεται τίποτα σήμερα, με όλους αυτούς εδώ, πάνω απ΄τα κεφάλια μας…»
Ξύπνησα κι έπιασα τον εαυτό μου να τρέμει ακόμα, από την οργή και από την αναστάτωση που του προκάλεσε ο ανάγωγος χρυσοθήρας.
Με μεγάλη συγκίνηση λοιπόν χαιρετίζω την πρωτοβουλία που παίρνεται σήμερα για τον συντονισμό της δράσης των μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος. Έχω βαθιά πίστη όπως και εσείς πως με τον μαζικό μας αγώνα μπορούμε να βάλουμε σφραγίδα στις εξελίξεις.
Σταματήστε τους λοιπόν, Αγραφιώτες και Αγραφιώτισσες και φίλοι των Αγράφων, όπου γης.
Θα είμαι κι εγώ πάντα μαζί σας. Με τα 94 χρόνια μου, σήμερα, και με τα 95 μου, του χρόνου. Και..
Όσο θα χω χέρι και φωνή
Κι ανάσα μες στα στήθια
Το δίκιο μας για τα ΄Αγραφα
Θα γράφω, θα φωνάζω
Προς τους ανόσιους καταπατητές αυτής της ανεπανάληπτης ομορφιά των βουνών μας, που έπλασε η μάνα φύση.
Κάτω τα χέρια από τα ΄Αγραφα!

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Βασίλης Φυτσιλής
επιζών από τα δραματικά γεγονότα
της Νιάλας του Απρίλη του 1947
22 Μαΐου 2020»

ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
1.Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Καρδίτσας (παράρτημα του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.)
2.Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων
3.Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων
4.Ε.Ο.Α.Σ.Κ.
5.Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας
6.Ομάδα Γυναικών Σέκλιζας «Αγγελική Φυτσιλή»
7.Ομάδα Γυναικών Ταμασίου
8.Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Καρδίτσας
9.Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας
10.Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Θεσσαλίας)
11.Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Αθηνά»
12.Τοπικό Συμβούλιο Σέκλιζας
13.Πολιτιστικός Σύλλογος «ο Απόλλων»
14.Φοιτητικός Σύλλογος Κτηνιατρικής
15.Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων
16.Μορφωτικός Σύλλογος Μοσχάτου
17.Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α.
18.Μορφωτικός Σύλλογος Κρανιάς
19.Κέντρο Υγείας Καρδίτσας
20.Ν.Τ. Καρδίτσας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.
21.Μορφωτικός Σύλλογος Σέκλιζας
22.Νομαρχιακό Σωματείο Α.Μ.Ε.Α.
23.Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Αγράφων
24.Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου

Χαιρετισμό απέστειλαν ο Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιωτών «ο Αναστάσιος Γόρδιος» και η επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών.

Εισήγηση Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα
Συνάδελφοι και συναγωνιστές
Οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι εργασίες αφορούν σε δυο αιολικά πάρκα σαράντα (40) ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση και των γραμμών μεταφοράς μέχρι Μοσχάτο, στον Η/Υ Σταθμό με διέλευση και από την Τ.Κ. Λαμπερού αλλά και άλλων Τ.Κ. της Διοικητικής Περιφέρειας του Νομού Καρδίτσας.
Στο νομό Καρδίτσας, τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι (Καλλιφωνίου, Μενελαΐδας, Ρεντίνας, Ιτάμου) έχουν χαρακτηριστεί ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) με βάση το χωροταξικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η ‘’Φέρουσα Ικανότητά’’ τους εκτιμάται σε 1.619 τυπικές Α/Γ.
Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα. Τα δυο αιολικά πάρκα των 40 α/γ, που έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και μέσα στο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.
Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια ανεμογεννήτριες σε όλη την χώρα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Σε αυτό το σχεδιασμό του κεφαλαίου είναι ενταγμένη και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στις βουνοκορφές των Αγράφων, Αργιθέας, Μουζακίου.
Η «πράσινη» ανάπτυξη, προωθείται με στόχο να διαμορφωθούν νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια ομίλων, προωθείται από την Κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ η στρατηγική της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.
Σε ολόκληρο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Γερμανία και την Γαλλία, ένα μεγάλο κομμάτι του κεφαλαίου υποστηρίζει την λύση αυτή, που θέλουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις: Το περιβόητο Green New Deal, το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τις παλαιές υποδομές με καινούργιες. «πράσινες» υποδομές, οι οποίες στην πραγματικότητα όμως δεν είναι παρά παλιά κουφάρια τα οποία «περίσσεψαν» από το Γερμανικό κεφάλαιο και τους εκεί μεγαλοεπενδυτές και μεγαλοεργολάβους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το τελευταίο νομοσχέδιο επιταχύνει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων, να κάμψει γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος όπως λέει για να προχωρήσουν ταχύτατα οι επενδύσεις. Να κάμψει στην πραγματικότητα τα εμπόδια τα οποία δεν μπόρεσε να κάμψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πλάι πλάι με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ, έργο της συγκυβέρνησης των οποίων ήταν η αδειοδότηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αιολικών «Πάρκων» που σχεδιάζονται ή ακόμη και κατασκευάζονται ήδη σε κάθε γωνιά της επικράτειας. Ο σχεδιασμός του κεφαλαίου για την «απολογνιτοποίηση» με το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα», όπως παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ, προβλέπει το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έως το 2023.
Το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων θα συνοδευτεί, εκτός των άλλων, με «απλοποίηση της αδειοδότησης για τις ΑΠΕ», προκειμένου να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα «αρπακτικά» της «πράσινης» ενέργειας. Σύμφωνα με το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή προβλέπεται, ο «εκσυγχρονισμός» και η απλοποίηση του πλαισίου για την αδειοδότηση των ΑΠΕ βασίζεται «στην κατάργηση της υποχρέωσης λήψης άδειας παραγωγής, η οποία θα επιφέρει μείωση σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας από 29 σε 13. Και μόνο το γεγονός που η κυβέρνηση απομακρύνει και τους παραμικρούς περιορισμούς που υπήρχαν, επισπεύδοντας την τοποθέτηση τεράστιων ανεμογεννητριών σε περιοχές που θα έπρεπε να προστατευτούν, δείχνει πόσο υποκριτική είναι η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.
•Πως αυτό εκφράζεται στην περιοχή μας.
Έχει προχωρήσει η αδειοδότηση αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων, με 40 συνολικά ανεμογεννήτριες, αλλά ο σχεδιασμός είναι για συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών, καθώς η περιοχή χαρακτηρίζεται υψηλής αιολικής δύναμης. Αυτή η τεράστια εγκατάσταση προμηνύει σοβαρές επιπτώσεις και καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.
Η συγκεκριμένη επένδυση είναι πολλών εκατομμυρίων, η μεγαλύτερη αυτή την στιγμή στην περιοχή μας με αποτέλεσμα να πατάει πάνω σε μια γενική τάση που υπάρχει στο κόσμο που λέει να έρθουν δουλειές για να μειωθεί η ανεργία, που στο νομό μας είναι υψηλή με πολύ συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες και επιλογές. Σε συνδυασμό και με την νέα κρίση του καπιταλισμού με αφορμή την πανδημία δυναμώνει η συζήτηση γύρω από την αύξηση της ανεργίας άρα και η παρέμβαση της αστικής προπαγάνδας και της κυβέρνησης που θα λέει, πως μόνο με την προσέλκυση επενδύσεων θα λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας.
Στην επίμονη ερώτηση αν είμαστε υπέρ ή κατά στη χρήση αιολική ενέργειας, απαντάμε πως δεν θεωρούμε σωστή αυτή την αφηρημένη διατύπωση που εγκλωβίζει την απάντηση σε ένα γενικόλογο ναι η όχι. Για μας βαθμός αξιοποίησης κάθε Ενέργειας εξετάζεται με σαφή και συγκεκριμένα κριτήρια. Εξετάζουμε την ορθότητα κάθε λύσης με γνώμονα ποιος κατέχει τα κλειδιά της οικονομίας, άρα και με βάση αυτό αν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες. Η απάντηση σε αυτά δεν μπορεί να δοθεί με μια τεχνοκρατική δήθεν ουδέτερη επιστημονική προσέγγιση. Είναι βαθύτατα πολιτικό αλλά και επιστημονικό ζήτημα που προϋποθέτει απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα τα οποία με τη σειρά μας θέτουμε:
3.Ποιος είναι ιδιοκτήτης του μέσου παραγωγής – μεταφοράς και διανομής Ενέργειας.
4.Με ποιο κριτήριο επιλέγεται η τεχνολογία, το μέγεθος, η χωροθέτηση κάθε λύσης, δηλαδή γίνεται με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων ή την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Σε κάποια βασικά ερωτήματα λοιπόν απαντάμε το εξής:
1.    Ο μπαμπούλας της κλιματικής αλλαγής είναι το βασικό τους επιχείρημα. Η επιστημονική κοινότητα ακόμα δεν έχει καταλήξει για το εύρος, την εξέλιξη, τις επιπτώσεις του φαινομένου στην Ελλάδα όμως το έχουν κάνει καραμέλα. Μεταξύ των μελών της ΕΕ που διαθέτουν απόθεμα στερεών καυσίμων, υπάρχει διαπάλη ενώ προβάλλεται ότι η πολιτική αυτή αποτελεί διεθνώς τον σύγχρονο μονόδρομο. Το επιχείρημα να μειωθούν οι εκπομπές CO2 από την καύση του λιγνίτη είναι ένα προοδευτικό μέτρο. Απαντάμε λοιπόν πως για να μειωθούν οι εκπομπές co2 θα μπορούσε να γίνει με νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με μεγάλους καινούργιους σταθμούς καύσης λιγνίτη, που θα αντικαταστήσουν τους παλαιούς και παράγουν το μισό περίπου CO2 αλλά και θα λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αυτών. Γιατί όμως δεν τα κάνουν αυτά? Γιατί ο καπιταλισμός απαιτεί τεράστια καταστροφή κεφαλαίου για να ξαναβρεί κέρδη, γιατί οι επενδυτές θέλουν μεγάλα κέρδη, γρήγορη απόσβεση, πολλές επενδύσεις για να διευκολύνονται οι μεταξύ τους αντιθέσεις.
2.Στο επιχείρημα που λέει πως από αυτές τις επενδύσεις και θα μειωθεί η ανεργία και θα υπάρχουν «αντισταθμιστικά οφέλη». Παρά το γεγονός πως πρόκειται για επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, στους εργαζόμενους κυριαρχούν η εργασία ήλιο με ήλιο, ως επτά μέρες την εβδομάδα, χωρίς ΣΣΕ, σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας που ευνοούν τα εργατικά ατυχήματα, για αυτό δεν είναι λίγα αυτά που έχουν συμβεί. Ακόμα και στα εξειδικευμένα συνεργεία που δουλεύουν στα αιολικά πάρκα και θεωρούνταν καλοπληρωμένοι οι όροι δουλειάς χειροτερεύουν ραγδαία. Επίσης ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν σε τέτοιες επενδύσεις είναι τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη». Αυτά είναι το τυρί στη φάκα για να εξαγοράσουν ένα κόσμο που αντιδρά, αλλά και για να υφαρπάξουν την ανοχή του ντόπιου πληθυσμού, μέσα από την παρέμβαση τοπικών παραγόντων με την κατασκευή διαφόρων έργων από την ανάδοχο εταιρία με την μορφή χορηγίας, πχ κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων, ανακαινίσεων σχολείων κ.α. Τέτοια παραδείγματα ήταν έντονα στην Κάρυστο όπου υπάρχει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην χώρα, ενώ και στην περιοχή μας το μεγάλο «μπάσιμο» του επενδυτή έγινε με τάξιμο αλλά και απόδοση ποσών σε Τοπικές Κοινότητες κομβικές για το ρόλο των οποίο θα παίξουν τόσο στη διέλευση του εξοπλισμού για την εγκατάσταση όσο και στη διέλευση του δικτύου μεταφοράς της Ενέργειας, όπως της Τ.Κ Καστανιάς ενώ τεράστιες ήταν και είναι και οι ευθύνες των Δημοτικών Αρχών τις οποίες επηρέαζε και αφορούσε η συγκεκριμένη εξέλιξη. Τα δήθεν λοιπόν «αντισταθμιστικά οφέλη» που θα τάζουν οι εταιρίες και αποδέχονται οι ντόπιοι παράγοντες- μεσάζοντες τους δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια και καθρεφτάκια για ιθαγενείς, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι περιορισμένες, για λίγο χρονικό διάστημα, και με μεγάλο βαθμό εξειδίκευσης, ενώ αντίθετα η συγκεκριμένη επένδυση θα πλήξει τους κτηνοτρόφους της περιοχής, το φυσικό πλούτο της αλλά και άλλους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, ενώ αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς πόλους έλξης, λόγω ακριβώς της φυσικής ομορφιάς του, από φυσιολατρικές και ορειβατικές ομάδες. Ενώ αυτές οι τεράστιες κατασκευές που συνοδεύονται από ένα δαιδαλώδες οδικό δίκτυο, στην πορεία θα γίνουν κουφάρια χωρίς καμία μελέτη αποκατάστασής της περιοχής μετά από μικρό χρονικό διάστημα λίγων ετών και με «ελεγχόμενη» ποσότητα παραγόμενης ενέργειας η οποία κάθε χρόνο θα βαίνει μειούμενη.

•Οι ευθύνες των άλλων δυνάμεων .
Η ΝΔ ως κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει όπως αναφέραμε και παραπάνω τον προσανατολισμό της στην απολιγνιτοποίηση της χωράς και την στροφή προς στις ΑΠΕ. Δηλώσεις για τα Άγραφά έχει κάνει και ο Γεωργιάδης λέγοντάς πως όποιος δημόσιος υπάλληλός βάζει εμπόδια στην συγκεκριμένη επένδυση θα λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη. Όμως η ΝΔ τοπικά προσπαθεί λόγο τον αντιδράσεων να θολώσει τα νερά. Οι εκλεγμένοι βουλευτές της τοποθετούνται με προσοχή, δεν λένε πως είναι ανοιχτά υπέρ των αιολικών στα Άγραφα, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε επίσκεψη του στην Καρδίτσα δήλωσε πως «δεν θα προχωρήσει καμιά επένδυση χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας», προσπαθώντας να θολώσει περαιτέρω την κατάσταση. Όμως η ΝΔ έχει μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή και μηχανισμούς για να κάμψει αντιδράσεις που υπάρχουν. Μέσα από τους εκλεγμένους Δημάρχους, αλλά και την περιφέρεια θα επιδιώξει να πει πως ήταν μια επένδυση που την βρήκαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, το γνωστό μοιρολατρικό σενάριο. Ήδη τα στελέχη της στην τοπική διοίκηση λένε πως δεν έχουμε πολλά περιθώρια ελιγμών μέσα από την νομική οδό. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση στη βουλή του νέου αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου που δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που είναι στην αντιπολίτευση καμώνεται τη μωρά παρθένα την ίδια ώρα που ως κυβέρνηση έκανε ότι περνούσε από το χέρι του να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση, ενώ τοπικά στελέχη του βρίσκουν στέγη σε συγκεντρώσεις επίσης ενάντια στην εγκατάσταση στα Άγραφα αποτελώντας για αυτούς την καλύτερη, σε αυτή τη φάση, κολυμβήθρα. Βγαίνει στα κάγκελα γιατί η ΝΔ ξεπουλά την ΔΕΗ, ενώ αυτός είναι αθώος του εγκλήματος. Μιλούσε ευθαρσώς για την ανάγκη επιπλέον 2 γιγαβάτ ανεμογεννήτριες, έμμεσα έλεγε πως δεν θέλει τη λιγνιτική παραγωγή. Επί ημερών του ως Κυβέρνηση εγκαταστάθηκαν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες σε όλη τη χώρα, ενώ στη βουλή, μόλις λίγες ημέρες πριν στην ψήφιση του Περιβαλλοντοκτόνου Νόμου, αποχώρησε από την ονομαστική ψηφοφορία για να μην έρθει σε δύσκολη θέση με άρθρα που αυτός είχε στρώσει το έδαφος.
Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το μόνο κόμμα που έχει πάρει ξεκάθαρή θέση υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα, θέση για την οποία και αυτό θα πρέπει να λογοδοτήσει τόσο απέναντι στην τοπική κοινωνία όσο και συνολικότερα.
Το προηγούμενο διάστημα, η ψήφιση του Περιβαλλοντοκτόνου Νομοσχεδίου επιταχύνει τη διαδικασία χωροθέτησης αδειοδοτημένων εγκαταστάσεων, ενώ ανοίγει ταυτόχρονα την όρεξη σε νέους, επίδοξους επενδυτές. Κάποια από τα δηλητηριώδη άρθρα του συγκεκριμένου Νόμου είναι τα εξής:
«Δηλητηριώδη» άρθρα του νομοσχεδίου
 
-- Τα άρθρα 2, 3, 4 και 7 για την «απλοποίηση» της περιβαλλοντικής άδειας, βγάζουν από τη μέση κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο για την αδειοδότηση των ΑΠΕ και έργων, ενώ οι αξιολογητές της άδειας θα είναι και ιδιώτες, που μπορεί να έχουν συμφέροντα.
-- Το άρθρο 11 προβλέπει ότι αντικαθίσταται η άδεια παραγωγής για επιχειρηματική δραστηριότητα σε ΑΠΕ, από μια απλή βεβαίωση παραγωγού, υποβαθμίζοντας έτσι περιοχές Natura, καταστρέφοντας περιβαλλοντικά ορεινούς όγκους για την «πράσινη» ανάπτυξη, δηλαδή για την κερδοφορία των ομίλων, τους οποίους βεβαίως ενισχύει η ΕΕ με επιδοτήσεις - τσάμπα χρήμα, χρήματα των εργαζομένων.
-- Το άρθρο 116 προβλέπει ειδικό εκκαθαριστή στο ΙΓΜΕ, που η διάλυσή του ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ολοκληρώσει το έργο αυτό της διάλυσης του μοναδικού ερευνητικού ινστιτούτου της χώρας, με στόχο το ξεπούλημα της μεταλλευτικής έρευνας και γενικότερα του ορυκτού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους.
-- Με το άρθρο 110 ευνοούνται προκλητικά οι πολυεθνικές εξόρυξης υδρογονανθράκων που μπορούν να χρησιμοποιούν εκτάσεις του Δημοσίου, εκτάσεις Natura, εκτάσεις των ΟΤΑ, για σεισμικές και άλλες γεωφυσικές έρευνες, χωρίς να απαιτείται η λήψη οποιασδήποτε άδειας ή συναίνεσης των φορέων.
-- Με το άρθρο 115 προωθείται ακόμα περισσότερο η πολιτική «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
-- Με το άρθρο 44 διευκολύνεται η επιχειρηματική δράση στην τουριστική βιομηχανία ακόμα και σε εθνικούς δρυμούς που μετονομάζονται πλέον σε «εθνικά πάρκα», ευνοώντας και το κατασκευαστικό κεφάλαιο
-- Με το άρθρο 48 ακυρώνονται οι δασικοί χάρτες για να νομιμοποιηθεί κάθε παράνομη χρήση και καταπάτηση των δασικών εκτάσεων. Ειδικά για το δεύτερο, τη σφραγίδα του έχει βάλει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.
-- Με το άρθρο 83 και επειδή «τα σκουπίδια είναι χρυσός» για το κεφάλαιο, απαλλάσσεται η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης από ενοχλητικές και χρονοβόρες γνωμοδοτήσεις για να περνάνε οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί. -- Με το άρθρο 92 νομιμοποιείται η παράνομη λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε χώρους ακόμα και εντός οικιστικού ιστού, όπως στο δήμο Περάματος όπου οι κάτοικοι βρίσκονται στο πόδι. Τι μέγεθος της υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται κι από το γεγονός ότι ο δήμαρχος Περάματος (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ), συνεργάζεται με την κυβέρνηση για τη δημιουργία του ΣΜΑ, για την εφαρμογή δηλαδή του άρθρου 92, το οποίο στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει (και σωστά) ως αντισυνταγματικό.
-- Με το άρθρο 93, δημιουργούνται ανώνυμες εταιρείες για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στα νησιά.
Η παρέμβαση των δικών μας δυνάμεων:
Σήμερα, όλοι όσοι συμμετέχουμε εδώ, είτε ατομικά είτε συλλογικά έχουμε συμμετάσχει σε δεκάδες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις οι οποίες λήφθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στην επιχειρούμενη εγκατάσταση στην περιοχή των Αγράφων, ενώ συναγωνιστές μας συμμετέχουν σε αντίστοιχες, με τη δική μας πρωτοβουλία, σήμερα σε όλη την επικράτεια στην οποία υπάρχουν αντίστοιχες εξελίξεις. ‘Ήμασταν λοιπόν εκεί, μέσα και έξω από τα όργανα όταν αυτά έπαιρναν θέση για την επιχειρούμενη επένδυση. Ήμασταν εκεί έξω από το Δημαρχείο όταν δύο φορές η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας επιχείρησε να συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή και να επικυρώσει τις «στημένες» αποφάσεις παραχώρησης τεράστιων εκτάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, στην περιοχή η οποία διοικητικά βρίσκεται εντός των ορίων της Π.Ε. Καρδίτσας. Την ίδια ώρα για 0,16 τ.μ. (0,40x0,40) η Δημοτική Αρχή Παλαμά επικαλείται ζητήματα καταπάτησης Κοινόχρηστης Έκτασης για την πλακέτα που στήθηκε προς τιμήν μίας εκ των εκτελεσθεισών αγωνιστών οι οποίοι συνελλήφθησαν τον Απρίλη του 1947 στο περιστατικό της Νιάλας, για το οποίο μας μίλησε αρχικά στην επιστολή του και ο σύντροφος Βασίλης Φυτσιλής, της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα.
Ήμασταν εκεί στην απεργιακή συγκέντρωση της 2ας Οκτώβρη όταν σε όλες τις συγκεντρώσεις στην Ελλάδα βάζαμε ανοιχτά πλέον το ζήτημα των Αιολικών Πάρκων σε Άγραφα αλλά και παντού. Ήμασταν εκεί όταν ο εργολάβος φώναζε «παρών» και έδειχνε τις προθέσεις του πριν από λίγους μήνες με έντονη την Αστυνομική παρουσία στην περιοχή, απέναντι στους διαδηλωτές οι οποίοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου. Ήμασταν και είμαστε εκεί όμως για να καταγγείλουμε το γεγονός πως το έργο του Αχελώου με ολοκληρωμένο το φυσικό αντικείμενο του έργου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% και παρ’ όλα αυτά δεν παραδίδεται προς χρήση λύνοντας τόσο ζητήματα ύδρευσης όλου του Θεσσαλικού κάμπου όσο και παραγωγής ενέργειας με την αξιοποίηση υδροηλεκτρικών πάρκων. Ήμασταν και είμαστε τέλος, εδώ για να αποκαλύψουμε το σκανδαλώδες «ενδιαφέρον» κυβέρνησης- κεφαλαίου για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος η οποία προκαλείται από την παραγωγή ενέργειας, την ίδια ώρα που δίνει τη δυνατότητα καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ στο Βόλο, με τεράστιες ποσότητες τοξικών ρύπων να διοχετεύονται στον αέρα της περιοχής, ενώ αντίστοιχα τα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελλάδα να είναι ακόμη τεράστια, αλλά ασύμφορα για το μεγάλο κεφάλαιο και τα σχέδιά του τόσο για την εξόρυξή του όσο και για τον περιορισμό των εναέριων ρύπων, ο οποίος τεχνολογικά και επιστημονικά είναι εκτός από εφικτός και πολύ απλός απαιτεί όμως μεγάλο κόστος το οποίο το μεγάλο κεφάλαιο δεν προτίθεται να δώσει. Είμαστε όμως εδώ για να στείλουμε και την αλληλεγγύη μας και να καταγγείλουμε την καταστολή απέναντι στους εργαζόμενους της Τήνου, οι οποίοι μόλις προχθές δέχθηκαν ωμή και απρόκλυτη επίθεση από μεταφερόμενες αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες λειτούργησαν, όπως πολύ πιθανόν να κάνουν και στην περιοχή μας αλλά ας μη γίνουμε μάντεις κακών, ως ξεκάθαροι υπερασπιστές των εργολάβων και του κεφαλαίου, στέλνοντας διαδηλωτές στο Νοσοκομείο αλλά προχωρώντας και σε συλλήψεις, γιατί είχαν το σθένος να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στο ξεπούλημα της ενέργειας, της δημόσιας περιουσίας αλλά και στη λεηλασία της φύσης. Αλλά και απέναντι στην πολιτική που αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό και καταστρέφει το περιβάλλον. Την ίδια ακριβώς ώρα κατά την οποία τα Νοσοκομεία κλείνουν, οι κλινικές στο Νοσοκομείο της περιοχής μας κλείνουν η μία μετά την άλλη και ότι καταφέρνει να επιβιώσει γίνεται χάρη στην αυταπάρνηση γιατρών και εργαζομένων στο χώρο αυτό, τους οποίους ειλικρινά και με απόλυτο σεβασμό τους ευχαριστούμε και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους διαχρονικά και απέναντι σε υποκριτικά και καιροσκοπικά και τυχοδιωκτικά χειροκροτήματα, την ώρα που οι ελλείψεις συνολικά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι τεράστιες και το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή και τον COVID-19 βγήκανε όλες στην επιφάνεια, η κυβέρνηση βρίσκει μια χαρά πόρους για να καταστείλει όποιον σηκώνει τη φωνή του και το ανάστημά του απέναντι σε αυτά που του ανήκουν.
Συγκροτούμε λοιπόν σήμερα συνάδελφοι και συναγωνιστές, όλοι όσοι καλέσαμε στη σημερινή σύσκεψη, το Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα, το οποίο για όλο το επόμενο διάστημα θα συντονίζει τη δράση σωματείων και φορέων οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό, οι οποίοι διατηρούν, φυσικά, την αυτοτέλειά τους, απέναντι στο επιχειρούμενο ενεργειακό, αλλά και περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο επίκειται το επόμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων. Ενός Συντονιστικού όχι «γενικού και αόριστου» μέσα από το οποίο θα μπορούνε να εκφράζονται σωματεία και φορείς, όπως και το κάνουν και σήμερα, απέναντι στο ξεπούλημα της ενέργειας και του φυσικού πλούτου και του περιβάλλοντος αλλά και απέναντι σε κάθε ξεπούλημα Δημόσιας Περιουσίας, όπως ακριβώς κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα είτε μεμονωμένα είτε συνολικά, μέσα από τους Μαζικούς φορείς αλλά και τα όργανα στα οποία συμμετέχουμε καθένας ξεχωριστά. Να μην ξεχνάμε άλλωστε πως ήμασταν οι πρώτοι οι οποίοι αποκαλύψαμε τους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση στην περιοχή, όταν με πραξικοπηματικό τρόπο το Δ.Σ. του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα πρώτο, σε ρόλο λαγού, τον Ιούλη του 2016 έφερε ως θέμα ως «τυπικό» ζήτημα, το αίτημα της επιχείρησης για παραχώρηση Δημόσιας γης για τη διέλευση του Δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από Δημόσια γη η οποία βρίσκεται εντός των διοικητικών του ορίων, απόφαση την οποία και η σημερινή Δημοτική Αρχή αρνείται να ανακαλέσει παρά τη συνεχή και επίμονη απαίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Είναι ένα αίτημα το οποίο τόσο για την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα όσο και για αυτή της Καρδίτσας (άλλωστε το Συνοτνιστικό μας δεν έχει περιορισμούς Διοικητικής Περιφέρειας, απόδειξη είναι και η συμμετοχή σήμερα εδώ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αγράφων) θα πρέπει το Συντονιστικό να πιέσει όλο το επόμενο διάστημα, παράλληλα με τις αγωνιστικές του πρωτοβουλίες, για να μην ξεκινήσει καν, η επιχειρούμενη εγκατάσταση στην περιοχή.
Καλή μας δύναμη λοιπόν και σας ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.04
Δύση: 19.45
Σελήνη
4 ημερών
1794
Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στη Σμύρνη τον νεομάρτυρα Αλέξανδρο από τη Θεσσαλονίκη.
1821
Οι Υδραίοι διορίζουν τον Γιακουμάκη Τομπάζη Αρχιναύαρχο του Στόλου κατά τον αγώνα εναντίον των Τούρκων.
Σύσταση της Γερουσίας της Πελοποννήσου από την Συνέλευση των Καλτεζών.
1826
Οι υπερασπιζόμενοι την μονή Βαρνάκοβας Έλληνες πραγματοποιούν ηρωική έξοδο.
1919
Αρχίζει η αντικατάσταση των ελληνικών μονάδων του Εκστρατευτικού Σώματος στη Μεσημβρινή Ρωσία από ρουμανικά στρατεύματα.
1941
Ο στρατηγός Φρέιμπεργκ διατάζει την εκκένωση της Κρήτης.
Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Το παιδί και ο κουρέας

Ένα νεαρό αγόρι μπαίνει σε ένα κουρείο και ο κουρέας ψιθυρίζει στον πελάτη: «Αυτό είναι το πιο χαζό παιδί στον κόσμο. Δες». Ο κουρέας τότε βάζει ένα δολάριο στο ένα χέρι και κάτι ψιλά στο άλλο. «Διάλεξε όποιο θες», λέει στο παιδί. Το παιδί παίρνει τα ψιλά και φεύγει. «Τι σου είπα;», λέει ο κουρέας, «το παιδί δεν θα μάθει ποτέ». Αργότερα, ο πελάτης συναντά το παιδί στον δρόμο, να τρώει παγωτό. «Να σε ρωτήσω, νεαρέ, γιατί δεν πήρες το δολάριο;», ρώτησε ο πελάτης. «Τη μέρα που θα πάρω το δολάριο, το παιχνίδι θα τελειώσει», λέει το παιδί.