altΤην Κυριακή 23 φλεβάρη , ώρα 11η π.μ. στην αίθουσα της ΤΕΔΚ και την οργανώνει το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Στις 23 Φλεβάρη 1943, ιδρύθηκε η ηρωική ΕΠΟΝ , η θρυλική οργάνωση του ΕΑΜ, που τροφοδότησε με εκατοντάδες χιλιάδες νέους τον αγώνα ενάντια στους ναζί και φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους

, που γαλούχησε χιλιάδες μαχητές του ΕΛΑΣ και κατοπινά του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, δίνοντας ξανά με το όπλο στο χέρι τον αγώνα για μια νέα Ελλάδα, κόντρα στην αστική τάξη της χώρας μας και τους συμμάχους της , τη Μ. Βρετανία αρχικά και τις ΗΠΑ στην συνέχεια
Η ΕΠΟΝ προέκυψε από την συγχώνευση δέκα οργανώσεων της νέας γενιάς . Σε αυτήν την ιδρυτική πράξη της ΕΠΟΝ καθοριστική ήταν η βοήθεια και η συμπαράσταση του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ ( Οργάνωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας)
Η αριθμητική ανάπτυξη και η αγωνιστική εξέλιξη της ΕΠΟΝ ήταν πρωτοφανής . Από δέκα χιλιάδες που ήταν τα μέλη της , με την αρχική συγχώνευση, έφτασε μέσα σε ένα χρόνο να συγκαταλέγει στις γραμμές της περισσότερους από 600.000 νέους και νέες της πατρίδας μας . Οι Επονίτες και οι Επονίτισες, πολέμησαν στα βουνά και στις πόλεις, παλληκαρήσια , δίπλα στους μαχητές του ΕΛΑΣ. Αλλά το έργο της ΕΠΟΝ δεν ήταν καθαρά πολεμικό και αγωνιστικό, από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Η ΕΠΟΝ έχει να επιδείξει και τεράστιο έργο μορφωτικό , παιδαγωγικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, ένα έργο που άφησε εποχή .
Για το έργο της η ΕΠΟΝ αγκαλιάστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας εκείνης της εποχής , γνώρισε δε η ΕΠΟΝ την γενική εκτίμηση και καταξίωση μέσα στο λαό
Στο ιδρυτικό κείμενο της ΕΠΟΝ αναφέρονται οι βασικοί σκοποί της ιδρυσής της . Να πως περιγράφονται οι βασικοί αυτοί σκοποί:
«α. Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας β. Η εξόντωση του φασισμού τώρα και στο μέλλον και με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί . Αποκατάσταση της Λαϊκής Κυριαρχίας έτσι που όλες οι εξουσίες να απορρέουν από την κυρίαρχη θέληση του λαού και της νέας γενιάς . γ. Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και της αδελφικής συνεργασίας όλων των λαών και νεολαιών και ειδικά της Βαλκανικής . δ. Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς (…) 8. Η πανελλαδική σύσκεψη αποφασίζει την προσχώρηση της ΕΠΟΝ στο ΕΑΜ σαν εκπρόσωπος της νέας γενιάς, με συμμετοχή του αντιπροσώπου της στην Κ.Ε του ΕΑΜ >>
Από το πρώτο αυτό ιδρυτικό κείμενο γίνεται φανερό πως η ΕΠΟΝ δεν ήταν κάποια οργάνωση με «ουδέτερα» ή « αταξικά « χαρακτηριστικά , όπως όχι λίγοι καλοθελητές θέλησαν να την παρουσιάσουν . Αντιθέτως , με σαφήνεια, προσχωρούσε στο ΕΑΜ , ζητώντας συμμετοχή στην Κ Ε του ΕΑΜ – του οποίου βασικός αιμοδότης και τροφοδότης ήταν το ΚΚΕ .
Χρωστάμε τιμή και ευγνωμοσύνη στους Επονίτες και Επονίτισες, αλλά και σε όλους εκείνους τους ήρωες των λαϊκών μας αγώνων που κράτησαν ψηλά την τιμή και την υπόληψη της πατρίδας μας , που υπερασπίστηκαν με το αίμα τους , την τιμή και το δίκιο του λαού μας , Συνεχίζουμε τον αγώνα αυτόν στις σημερινές συνθήκες για τον ίδιο σκοπό και για τα ίδια ιδανικά για τα οποία εκείνοι έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια της ζωή.
Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Παραρτήματος να τμήσουν με την παρουσία τους την φετινή εκδήλωση για την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνουμε στη νεολαία της περιοχής μας.
Στην εκδήλωση θα γίνει και κοπή της χρονιάτικης πίτας για ευχές με υγεία και αγώνες.

Ζήτω η θρυλική ΕΠΟΝ!

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.11
Δύση: 18.52
Σελήνη
10 ημερών
1770
Γεννάται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
1821
Οι οπλαρχηγοί Βασ. Μπούσδος και Ι. Λάππας εισέρχονται στην Θήβα, εκδιώκουν τους Τούρκους και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως.
Τουρκικές δυνάμεις εισέρχονται στην Πάτρα, πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε βιασμούς και άγριες σφαγές Ελλήνων.
Η Σημαία της Επαναστάσεως υψώνεται στα νησιά Σπέτσες, Πόρο, Αίγινα και Σαλαμίνα.
1822
Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά του χωριού Άγιος Γεώργιος και σφάζουν 2.300 Χιώτες και Σαμιώτες.
1897
Ελληνική δύναμη εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη.
1944
Τμήμα 30 Ιερολοχιτών απελευθερώνει από τους Γερμανούς τους Έλληνες ομήρους που εκρατούντο στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!