altΛίμνη Πλαστήρα και Αχελώος, δύο έργα με απόλυτες ομοιότητες, με τον ίδιο χαρακτήρα, με τα ίδια πολλαπλά οφέλη, που βρίσκονται και τα δύο στη Θεσσαλία και ειδικότερα στον ίδιο Νομό της Καρδίτσας.
Το πρώτο, μόνο με θαυμαστές και υπερασπιστές, από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδος, που αν η κατασκευή του ξεκινούσε σήμερα, αμφιβάλω αν θα ολοκληρωνόταν ποτέ.

Κατασκευάστηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, 30 χρόνια περίπου μετά την σύλληψη της ιδέας από τον Νικόλαο Πλαστήρα. Δημιουργήθηκε το φράγμα από τα νερά του Μέγδοβα, παραποτάμου του Αχελώου, και στη συνέχεια η τεχνητή πανέμορφή λίμνη.
Εκτός όμως της απαράμιλλης ομορφιάς, που έχει πυροδοτήσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, παράγει ηλεκτρική ενέργεια για τη ΔΕΗ, αρδεύει χιλιάδες στρέμματα της Καρδίτσας και της Λάρισας και υδρεύει την πόλη της Καρδίτσας και όχι μόνο.
Το δεύτερο, το έργο του Αχελώου, έχει και αυτό 30 χρόνια από τη σύλληψη και την έναρξη της κατασκευής του, αλλά αυτό εκτός από υπέρμαχους, έχει δυστυχώς και πολέμιους και κατήγορους.
«Οικολογούντες», ΜΚΟ, «ευαίσθητοι αριστεροί», εκ πεποιθήσεως αρνητές, συνασπίστηκαν με κοινό γνώρισμα την ανευθυνότητα και την υποκρισία. Χωρίς επιχειρήματα, και μακριά από την κοινή λογική, λένε «όχι» στην μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Αγνοούν ακόμα και την αξία τωνυδροηλεκτρικών Μεσοχώρας και Συκιάς. Δεν θα αναφερθώ στα 600 εκ. από εθνικούς πόρους, δηλαδή χρήματα του ελληνικού λαού, που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα, ούτε και ότι τα έργα είναι λίγο πριν την αποπεράτωση. Θα τονίσω όμως, ότι είναι η μόνη λύση για να αποφύγει ο θεσσαλικός κάμπος, το περιβόλι της Ελλάδας, την «Σαχαροποίηση».
Οι χιλιάδες γεωτρήσεις, έχουν φέρει δραματικά αποτελέσματα στη στάθμη του υπογείου νερού, που έχει υποχωρήσει πάνω από 80 μέτρα. Ο κίνδυνος της υφαλμύρωσης ελλοχεύει και τα υδατορεύματα και οι υγρότοποι στέγνωσαν. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι τεράστιο. Τα πρώτα στάδια της ερημοποίησης είναι ορατά. Η μεταφορά νερού λοιπόν,από τον Αχελώο προς τη Θεσσαλία είναι πρωτίστως θέμα περιβαλλοντικής προστασίας. Η παραγωγή «καθαρής» πράσινης ενέργειας είναι επίσης περιβαλλοντικό, αλλά και εθνικό και οικονομικό ζήτημα.
Κανείς όμως δεν δικαιούται να παραβλέψει και τον πρωτογενή τομέα. Τον βιοπορισμό χιλιάδων αγροτικών οικογενειών, αλλά και την παραγωγή, που συνεισφέρει άμεσα στην τοπική και εθνική οικονομία, στην επάρκεια εγχώριων προϊόντων και στο εμπορικό ισοζύγιο. Ο πρωτογενής τομέας είναι ο πυλώνας, που μπορεί να στηριχθεί μία νέα και αναγκαία εκβιομηχάνιση της χώρας.  Γιατί είναι η προϋπόθεση για τον μεταποιητικό εμπορικό και εξαγωγικό κλάδο.
Η ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου θα επιφέρουν τουριστική ανάπτυξη, καθώς και σημαντική αντιπλημμυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή. Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή είναι προ των πυλών  και η προνοητικότητα είναι αρετή. Έφτασε η ώρα λοιπόν οι ιδεοληπτικές εμμονές και οι εγωιστικές συμπεριφορές να εκλείψουν.
Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με καταγεγραμμένη την αυξημένη περιβαλλοντική του συνείδηση, όπως και την κάθετη απόφαση του, για εθνική στροφή στη πράσινη ενέργεια και με επίσης καταγεγραμμένη την σταθερότητα των θέσεων του, είναι βέβαιο, ότι τον Αχελώο θα τον αποπερατώσει. Θα πραγματοποιήσει το «μεγαλύτερο» από τα μεγάλα έργα, που στερείται 30 χρόνια η Θεσσαλία και η Χώρα.
Όποιος όμως δεν πείθεται από λόγια και επιχειρήματα, όποιος δεν αντιλαμβάνεται, ότι η σύγχρονή λογική επιβάλλει στον άνθρωπό, να παρεμβαίνει θετικά και να μετατρέπει ευεργετικά, τα στοιχεία της φύσης, ας επισκεφτεί τη Λίμνη Πλαστήρα. Εκεί θα διαπιστώσει, πως το ευλογημένο νερό μπορεί να ανήκει σε όλους, να δροσίζει, να ενεργοποιεί, να παράγει και να φροντίζει το περιβάλλον.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.11
Δύση: 18.52
Σελήνη
10 ημερών
1770
Γεννάται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
1821
Οι οπλαρχηγοί Βασ. Μπούσδος και Ι. Λάππας εισέρχονται στην Θήβα, εκδιώκουν τους Τούρκους και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως.
Τουρκικές δυνάμεις εισέρχονται στην Πάτρα, πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε βιασμούς και άγριες σφαγές Ελλήνων.
Η Σημαία της Επαναστάσεως υψώνεται στα νησιά Σπέτσες, Πόρο, Αίγινα και Σαλαμίνα.
1822
Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά του χωριού Άγιος Γεώργιος και σφάζουν 2.300 Χιώτες και Σαμιώτες.
1897
Ελληνική δύναμη εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη.
1944
Τμήμα 30 Ιερολοχιτών απελευθερώνει από τους Γερμανούς τους Έλληνες ομήρους που εκρατούντο στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!