altΣεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή της Αργιθέας.
Η περιοχή «χτυπήθηκε» για δεύτερη φορά από σεισμό αφού και το καλοκαίρι του 2018 είχαμε έντονη σεισμική διέγερση με καταγεγραμμένες τότε αρκετές ζημιές σε υποδομές και κατοικίες.
Σήμερα, δεν υπάρχουν νέα εμφανή προβλήματα σε δημόσια κτήρια ή κατοικίες, αλλά τα ήδη υπάρχοντα από τον προηγούμενο σεισμό, διευρύνθηκαν και μεγιστοποιήθηκαν.

Η αιτία είναι ότι ακόμη δεν αποκατασταθήκαν οι βλάβες από τον προηγούμενο σεισμό, ούτε βέβαια δρομολογήθηκαν αναγκαία έργα αντισεισμικής προστασίας.
Επομένως η περιοχή πέρα από τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και την ουσιαστική ανυπαρξία όρων επιβίωσης των κατοίκων από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, η οποία οδηγεί στην εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση του πληθυσμού, αντιμετωπίζει επιπλέον δυσκολίες εξαιτίας της διαπιστωμένης σεισμικότητας.
Θεωρούμε ότι η αντισεισμική θωράκιση της χώρας συνολικά, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς είναι σημαντικό έργο υποδομής και άμεσης προτεραιότητας. Δεν είναι πρόβλημα τεχνοκρατικό, ούτε ζήτημα κακής διαχείρισης. Η έλλειψη σήμερα ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας είναι πολιτικό ζήτημα, που έχει αναδείξει το ΚΚΕ πολλές φορές με όλα τα δυνατά μέσα. Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ είναι μεγάλες. Η συνεχής μείωση των κρατικών δαπανών για έργα αντισεισμικής προστασίας, για προσλήψεις προσωπικού, η μεταφορά της κρατικής ευθύνης σε περιφερειακό επίπεδο, η κατάργηση σχετικών υπηρεσιών για προληπτικούς ελέγχους, η έρευνα και αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών θεωρούνται "κόστος". Έτσι η προστασία και η ασφάλεια της ζωής των λαϊκών οικογενειών, με την κατασκευή των αναγκαίων έργων (αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας, προστασία από πυρκαγιές κλπ.), θυσιάζονται για τα κέρδη και τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Η γη και οι κατασκευές αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των κατασκευαστικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι ως κοινωνικό αγαθό.
Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ εκτιμά πως απαιτείται εγρήγορση του κρατικού μηχανισμού, για να ξεπεράσει τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προέκυψαν, εντείνοντας τους ελέγχους και καταγράφοντας τις ζημιές.
Καλεί το λαό να διεκδικήσει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της ζωής και τη ασφάλειας του.
Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να προχωρήσουν άμεσα στην Αργιθέα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και ο ουσιαστικός έλεγχος όλων των κτιρίων, με ευθύνη του κράτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού, με προτεραιότητα σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα Πρόνοιας, δημόσια και δημοτικά κτίρια, μεγάλους εργασιακούς χώρους και χώρους συνάθροισης και διασκέδασης.
Να οργανωθεί τακτική και ουσιαστική ενημέρωση και προετοιμασία του κόσμου για την αντιμετώπιση κάθε είδους φυσικού φαινομένου (σχέδιο εκκένωσης, κατάλληλοι χώροι, προσωπικό για βοήθεια κ.λπ.).
Το ΚΚΕ εκτιμά πως η αντισεισμική, αλλά και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές, η ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, είναι υπόθεση λαϊκής πάλης. Είναι προφανές ότι μόνο η εξουσία που δεν θα αντιμετωπίζει τη γη ως εμπόρευμα, αλλά ως κοινωνικό αγαθό που ανήκει σε όλο το λαό, που θα υλοποιεί προγράμματα λαϊκής στέγης, παρέχοντας στους εργάτες και τις οικογένειές τους ασφαλείς χώρους κατοικίας, εργασίας, άθλησης, ψυχαγωγίας, με κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Υποδομές, δηλαδή, στηριγμένες στην κοινωνική ιδιοκτησία και ενταγμένες στον Κεντρικό Σχεδιασμό. Μια πολιτική εξουσία και οικονομία που θα λειτουργούν με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των αναγκών και την προστασία όλης της κοινωνίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.20
Δύση: 18.04
Σελήνη
26 ημερών
1822
Στον Μητροπολιτικό ναό της Νάουσας ο Ζαφειράκης υψώνει την Σημαία της Επαναστάσεως.
1878
Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
1941
Ο Ελληνικός Στρατός ολοκληρώνει την κατάληψη του χωριού Πέστανι.
1959
Υπογράφεται στο Λονδίνο η τελική συνθήκη ιδρύσεως ανεξαρτήτου Κυπριακού Κράτους.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»