altΚαμία «εθνική ομοψυχία» με εκείνους που σπρώχνουν το λαό στις «μυλόπετρες» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Εκδήλωση με μαζική παρουσία μελών, φίλων και οπαδών του κόμματος και  θέμα «Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα από το "φακό" των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων», διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 10/2 η  ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Αρχικά τιμήθηκαν οι τρεις πρώτες κομματικές οργανώσεις και οι τρεις πρωτοπόροι σύντροφοι που διακρίθηκαν στην οικονομική εξόρμηση.
 Η  Χριστίνα Μπεκιάρη μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ μίλησε για την σημασία αυτής της βράβευσης στην προσπάθεια που γίνεται για την στήριξη των οικομομικών του κόμματος σε δύσκολες για το λαό συνθήκες.
Στη συνέχεια μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Ο Ελ. Βαγενάς σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία «σπρώχθηκαν» μαζί στο ΝΑΤΟ στα 1952, με το πρόσχημα πως θα μπει τέλος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα οικοδομηθεί μια σχέση «συμμαχίας» των δύο χωρών. Ωστόσο, αυτή η ένταξη, αποδείχτηκε πως δεν σταμάτησε καθόλου την παραπέρα όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που εκδηλώθηκε ποικιλοτρόπως, φτάνοντας σήμερα μέχρι τη θεωρία της λεγόμενης "Γαλάζιας Πατρίδας", που προβάλει η αστική τάξη της Τουρκίας.

Οι κυρίαρχες αστικές τάξεις των δύο χωρών επιδιώκουν τη συνεργασία, για να αυξήσουν τα κέρδη των λίγων και ταυτόχρονα βρίσκονται σε συνθήκες σφοδρού ανταγωνισμού. Η αστική τάξη της Ελλάδας επιδιώκει να αναβαθμίσει τις θέσεις της στην περιοχή, επωφελούμενη και από την δυσχέρεια, που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι σχέσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Τουρκία, βαθαίνοντας τη συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος άλλων λαών, όπως π.χ. με την αποστολή της συστοιχίας “Πάτριοτ” στη Σαουδική Αραβία, ή πολεμικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ, κι από την άλλη βλέπουμε τις υπέρμετρες φιλοδοξίες που έχει η αστική τάξη της Τουρκίας, που επιδιώκει να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στις εξελίξεις, όχι μόνον περιφερειακό, αλλά ακόμη και παγκόσμιο. Επιπλέον, η αστική τάξη της Τουρκίας βρίσκεται σε ένα διαρκές «αλισβερίσι» με τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που επιδιώκουν να αποκόψουν και να αντιστρέψουν την προσέγγισή της με τη Ρωσία.

Ο Ελ. Βαγενάς σημείωσε πως «η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο ιμπεριαλιστικό ορμητήριο κατά άλλων λαών, εξέλιξη, που εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πολέμους και επεμβάσεις, που γίνονται και με τη συμβολή της χώρα μας. Η Σούδα κι άλλες στρατιωτικές υποδομές χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται γι’ αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που ήδη έχουν ξεσπιτώσει εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους. Πχ. Η ιμπεριαλιστική επέμβαση και κατοχή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν οδήγησε σε δεκαπλασιασμό των Αφγανών που εισέρχονται στη χώρα μας, σε σχέση με πριν την επέμβαση. Η επέμβαση και κατοχή του Ιράκ οδήγησε σε εικοσαπλασιασμό των Ιρακινών που έρχονται στην Ελλάδα, σε σχέση με πριν. Για να μην μιλήσουμε για τους Σύριους, που είναι φανερό πως ο πόλεμος, που εκτυλίσσεται εκεί εδώ και 10 χρόνια, είναι που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά. Επιπλέον, με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας η Ελλάδα έγινε η χώρα εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων που περνούν στη χώρα μας, επιδιώκοντας να φτάσουν στην Ευρώπη, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Έτσι, ένα φαινόμενο γνωστό και στον ελληνικό λαό, σε κάθε ελληνική οικογένεια που έχει συγγενείς μετανάστες στο εξωτερικό, δηλαδή η μετανάστευση για οικονομικούς λόγους, που κι αυτό συνδέεται με την φτώχεια κι ανεργία, που έχει την αιτία της στο καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, μπορεί να πάρει ακόμη μεγαλύτερες και τραγικές διαστάσεις, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι άνθρωποι ξεριζωμένοι, εξαιτίας των αδιεξόδων του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Βρέθηκαν στη χώρα μας, μα η πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από την Ελλάδα! Δεν είναι εισβολείς! Όπως ισχυρίζονται διάφορες ρατσιστικές δυνάμεις. Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση των απαράδεκτων συμφωνιών Δουβλίνου όσο και της Συμφωνίας της Τουρκίας με την ΕΕ, που εγκλωβίζουν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ζητά, μεταξύ άλλων, να κλείσουν όλα τα hotspots, να μεταφερθούν οι αιτούντες άσυλο σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και όχι σε “κέντρα φυλακές” και στη συνέχεια να τους δοθεί η ευκαιρία να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να παρθούν μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική ένταξη των προσφύγων που θα παραμείνουν στη χώρα μας».
Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία «εθνική ομοψυχία» με εκείνους που μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανο-νατοϊκό στρατόπεδο, που σπρώχνουν τη χώρα στις «μυλόπετρες» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, θέτοντας σε μεγάλους κινδύνους το λαό μας! Το πόσο επικίνδυνη γίνεται η κατάσταση φαίνεται και από την πρόσφατη εγκληματική ενέργεια των ΗΠΑ στο έδαφος του Ιράκ, με τη δολοφονία ιρανών και ιρακινών αξιωματούχων. Ενέργεια, που επιδεινώνει τις εξελίξεις, όπως φαίνεται κι από την απόφαση των ΗΠΑ να “θωρακίσουν” παραπέρα τη Σαουδική Αραβία, η οποία ήδη διεξάγει έναν εγκληματικό πόλεμο σε βάρος του λαού της Υεμένης, στέλνοντας επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις δικές τους και των συμμάχων τους. Και από αυτό το βήμα καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, για την πρόθεσή της να συμμετέχει σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, με συστοιχίες “Πάτριοτ” και πολεμικό πλοίο στα στενά του Ορμούζ. Απαράδεκτη είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που απλώς ζητά κάποια διεθνή κάλυψη, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΗΕ, για να συμμετάσχει η χώρα σ’ αυτό το “βούρκο” των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».
Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, νωρίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, γενικότερα η αστική τάξη της χώρας, δεν ακολουθεί από ενδοτισμό αυτή τη στρατηγική της εμβάθυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Αυτό το δόγμα της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» συμφέρει μια χούφτα επιχειρηματιών, που διεκδικούν μερίδιο στον ενεργειακό ανταγωνισμό στο πλευρό των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τα δικά τους συμφέροντα προσπαθούν να τα “μοσχοπουλήσουν” στο λαό, ισχυριζόμενοι πως δήθεν η εμπλοκή π.χ. στα σχέδια των ΗΠΑ κατά του Ιράν κι η αποστολή των “Πάτριοτ” στη Σαουδική Αραβία και πολεμικού πλοίου στα στενά του Ορμούζ, μας βοηθάει “να έχουμε λόγο” στα διεθνή πράγματα. Λένε ψέματα! Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο και κανένα απολύτως συμφέρον. Συμφέροντα από αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις έχει μόνον η αστική τάξη, που διαπραγματεύεται κομμάτι της “λείας” για να αυξήσει τα κέρδη της.
Η Τουρκία είναι μαζί με την Ελλάδα ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, οι αστικές τάξεις και των δύο συνεργάζονται και ανταγωνίζονται για τα δικά τους συμφέροντα, αλλά πάντα κατά των λαών. Στα πλαίσια αυτά εκδηλώνεται η επιθετικότητά τους σε σχεδιασμούς κατά άλλων λαών, όπως είναι τουρκική επιθετικότητα, που κλιμακώνεται σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Αιγαίο, σε βάρος, μεταξύ άλλων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου».
Ο Ελ. Βαγενάς σημείωσε πως ο καπιταλισμός, όχι μόνον έχει φάει τα ψωμιά του, δεν έχει τίποτα το θετικό να προσφέρει στους λαούς, αλλά είναι κι επικίνδυνος γιατί είναι νύχι – κρέας με τον πόλεμο. Απαιτείται σήμερα το εργατικό, λαϊκό κίνημα να δυναμώσει η πάλη για να βγει η χώρα μας από τα εγκληματικά ιμπεριαλιστικά σχέδια και οργανώσεις.
Μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.36
Δύση: 19.29
Τελευταίο Τέταρτο
838
Οι Άραβες καταλαμβάνουν με προδοσία το Αμόριο της Μικράς Ασίας.
1376
Ανέρχεται στον θρόνο της Ελληνικής Αυτοκρατορίας ο Ανδρόνικος Δ΄ Παλαιολόγος.
1821
Ήττα των Ελλήνων επαναστατών στον Μύλο Ευβοίας.
1825
Οι Αιγύπτιοι ηττώνται στα Τρίκορφα Αρκαδίας από τους Έλληνες.
1921
Η Χ Μεραρχία καταλαμβάνει μετά από διήμερο σκληρό αγώνα την οχυρή θέση Ιλίτζια.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».