altΈντρομη παρακαλουθώ, όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι συμπολίτες μου, τις τελευταίες ημέρες τις εικόνες από τις φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, που κάνουν το γύρο του κόσμου. Στιγμιότυπα που με την εκκωφαντική τους σιωπή από τις καταστροφές σε δάση, θαμνώδεις εκτάσεις, καλλιέργειες και σπίτια, μας φέρνουν στο μυαλό,δυστυχώς γνώριμες σε εμάς στιγμές, αλλά και νωπές μνήμες από το χαμό συνανθρώπων μας.

Αριθμοί που σοκάρουν: δεκάδες και εκεί οι νεκροί (γίνεται λόγος για 26 μέχρι στιγμής), 2.500 καμένα κτίρια, 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμμένης γης, χιλιάδες άνθρωποι που χρειάστηκε να εκκενώσουν τις εστίες τους … Πόση καταστροφή; Με κυρίεψε η θλίψη από τον αριθμό του  μισού δισεκατομμυρίου ψυχών άγριων ζώων  που χάθηκαν μέχρι τώρα στις φωτιές! Όλα αυτά σε μια χώρα που φημίζεται για την οργάνωση, τα συστήματα διοίκησης και τη μεθοδικότητα!
Ξύπνησαν μνήμες από τον άδικο χαμό των 100 συμπολιτών μας στο Μάτι και διαπιστώσαμε πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Τι συνέπεια είχε η ολιγωρία…  Αλλά σήμερα, με επιμονή της παρούσας κυβέρνησης εξοπλιστήκαμε με ένα σημαντικό σύστημα ασφαλείας ,τον αριθμό 112, για άμεση ενημέρωση, καθοδήγηση και εκκένωση. Ένα σύστημα που πιστεύουμε και ευχόμαστε στην πράξη να πετύχει στην αποστολή του.
Δεν μπορώ παρά να κάνω παραλληλισμό: τι θα συμβεί αν ζήσουμε μια αντίστοιχη πυρκαγιά στην περιοχή μας, στην Καρδίτσα, που είναι χέρσα και μακρυά από τη θάλασσα; Προσφέρονται μέτρα προστασίας; Τι θα συμβεί αν φωτιά ξεσπάσει στον ορεινό μας όγκο ή αν μας έρθει από όμορρους νομούς; Τι θα συμβεί στη χλωρίδα και στην άγρια πανίδα μας; Μπορούμε να προλάβουμε; Έχουμε επαρκή μέτρα, διαδικασίες και πόρους; Φτάνει η λίμνη μας για μια κατάσβεση μεγάλης έκτασης φωτιάς; Γνωρίζουμε, εκτός των δασών μας, πως συμπεριφέρονται οι επιμέρους καλλιέργειες της περιοχής μας στη φωτιά;
Χωρίς να ξεχωρίζω την Καρδίτσα από άλλες αντίστοιχες γωνιές της πατρίδας μας, νιώθω την ανάγκη και την υποχρέωση να ενημερωθώ για την κατάσταση που επικρατεί. Να ζητήσω στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πολύ περισσότερο σήμερα, που με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη επανασχεδιάζονται πολλά από τα δεδομένα.Οφείλουμε να δούμε τι προβλέπεται για το νομό μας, ιδιαίτερα σε εποχές με έντονη ξηρασία. Να φροντίσουμε από σήμερα να χαράξουμε στρατηγική και να σχεδιάσουμε μέτρα  για την προστασία της περιοχής μας. Τι είδους μέτρα; Για παράδειγμα τη στάθμευση πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Μυρίνη ή στη λίμνη μας,  τις περιόδους με υψηλή επικινδυνότητα. Την εκτίμηση και καταμέτρηση της βιοποικιλότητας στο νομό μας. Την εκπόνηση -αν δεν υπάρχουν- σχεδίων απόκρισης στην περιοχή μας στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, σε συνεργασία και με τους όμορρους νομούς. Την πρόβλεψη σχεδίων αντιμετώπισης πυρκαγιάς από τους Δήμους και τις κοινότητες,ακόμη και του κάμπου, συνδυαστικά με τα μέτρα για πλημμύρες και χιονοπτώσεις. Την εκπαίδευση των αγροτών και κτηνοτρόφων μας, όπου χρειάζεται. Σχέδια για την προστασία και των ζώων.
Λέξεις και έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή, η αειφορία και η αστική βιωσιμότητα έχουν κερδίσει χώρο στο δημόσιο διάλογο. Το θεματολόγιο του Ο.Η.Ε. για το 2030 και η εθνική μας στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετρούν μεγέθη και ενθαρρύνουν πολιτικές και μέτρα,  που συμβάλουν σε ένα ευοίωνο μέλλον, εφόσον όμως δράσουμε έγκαιρα. Σε αυτά τα μεγέθη πρέπει να προβλέψουμε την ανθεκτικότητα απέναντι στα έντονα φαινόμενα και τις καταστροφές, που δυστυχώς βλέπουμε να αυξάνονται.
Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα θα συναντηθώ με αρμόδιους φορείς, περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις, σε κεντρικό επίπεδο, για ουσιαστικό διάλογο, αλλά και  εκφράζοντας την ανησυχία μου για το μέλλον. Να δούμε με λεπτομέρεια τι επικρατεί στη χώρα μας και τι αλλαγές έχουν επέλθει, να μελετήσουμε με προσοχή τι συνέβη στην Αυστραλία, να σχεδιάσουμε τη μικρή μας γειτονιά. Οφείλουμε να το κάνουμε. Να μη φοβηθούμε, αλλά να προνοήσουμε.

Ασημίνα Σκόνδρα
Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας

 

 

 

 

 

 

 

 

.

  • image

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.11
Δύση: 18.52
Σελήνη
10 ημερών
1770
Γεννάται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
1821
Οι οπλαρχηγοί Βασ. Μπούσδος και Ι. Λάππας εισέρχονται στην Θήβα, εκδιώκουν τους Τούρκους και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως.
Τουρκικές δυνάμεις εισέρχονται στην Πάτρα, πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε βιασμούς και άγριες σφαγές Ελλήνων.
Η Σημαία της Επαναστάσεως υψώνεται στα νησιά Σπέτσες, Πόρο, Αίγινα και Σαλαμίνα.
1822
Οι Τούρκοι επιτίθενται κατά του χωριού Άγιος Γεώργιος και σφάζουν 2.300 Χιώτες και Σαμιώτες.
1897
Ελληνική δύναμη εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη.
1944
Τμήμα 30 Ιερολοχιτών απελευθερώνει από τους Γερμανούς τους Έλληνες ομήρους που εκρατούντο στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ήξερε πότε θα αρχίσει

Ένας άντρας γυρνάει από τη δουλειά κουρασμένος, κάθεται στην πολυθρόνα, ανοίγει την τηλεόραση παίρνει το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, και λέει στη γυναίκα του: αγάπη μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Εκείνη του φέρνει μια μπύρα και δέκα λεπτά αργότερα, αυτός λέει πάλι: μωρό μου πιάσε μια μπύρα πριν αρχίσει.
Η γυναίκα του φέρνει άλλη μια μπύρα.
Μερικά λεπτά αργότερα, ο άντρας της λέει να φέρει άλλη μια μπύρα.
Η γυναίκα, τότε του λέει: Δεν νομίζεις ότι πίνεις πολύ μπύρα; Δεν είναι ούτε μίση ώρα που γύρισες και ήπιες δύο μπύρες και δεν έβγαλες τα σκουπίδια, δεν άλλαξες τη λάμπα στη κουζίνα, το γκαράζ είναι άνω κάτω. Ποτέ θα τα κάνεις όλα αυτά;
Ο άντρας τότε μουρμουρίζει: Τώρα αρχίζει!