altΓια το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα erasmus+ “VALUES EDUCATION IN ACTION”

Μια από τις ωραιότερες εκπαιδευτικές εμπειρίες περίμενε τους 6 μαθητές και τις καθηγήτριες του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας, την κ. Παππά Ελευθερία και Σπαή Μαρία κατά την επίσκεψή τους στην πόλη Skövde της Σουηδίας ως φιλοξενούμενοι από το σχολείο Gymnasium Skövde Västerhöjd στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος erasmus+ “Values education in action”.

Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Λιθουανία και Σουηδία συναντήθηκαν σε αυτήν την υπέροχη χώρα για να υλοποιήσουν μια σειρά από δραστηριότητες σχετικές με το θέμα του προγράμματος.
Το ταξίδι ξεκίνησε με πρώτη στάση στην παγωμένη αλλά ρομαντική Στοκχόλμη, η οποία ήδη είχε στολιστεί για να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα! Περιηγηθήκαμε στην Gamla Stan, την παλιά μεσαιωνική πόλη, είδαμε τη Σουηδική Ακαδημία, όπου απονέμονται τα βραβεία Νόμπελ, επισκεφθήκαμε το Παλάτι της Στοκχόλμης και τα βασιλικά διαμερίσματα και τέλος απολαύσαμε την πανοραμική θέα που προσφέρουν οι γέφυρες που συνδέουν τα νησάκια με τα μεσαιωνικά κτίσματα.
Επόμενος προορισμός το Skövde και το Gymnasium Skövde Västerhöjd, ένα εντυπωσιακό και μεγάλο κτηριακό συγκρότημα που διέθετε όλους τους αναγκαίους χώρους τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σχολείο πρωτοπόρο και καινοτόμο που στόχο έχει να βοηθήσει τους μαθητές του να αναπτύξουν ποικίλες ικανότητες για τη μετέπειτα ζωή τους.
Τις μέρες της παραμονής μας εκεί ξεναγηθήκαμε στην πόλη, επισκεφθήκαμε το Monastery of Varnhem, το Πολιτιστικό κέντρο της πόλης, ενώ οι μαθητές πραγματοποίησαν πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως το παιχνίδι ρόλων, η δημιουργία αφισσών, παρουσιάσεις, όλες αναφορικά με τις βασικές ηθικές αξίες που πρέπει να διέπουν τη ζωή μας.
Εντυπωσιακή ήταν και η μονοήμερη εκδρομή μας στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, το Γκέντεμποργκ. Βρεθήκαμε στο Museum of World Culture, στο μεγαλύτερο επιστημονικό κέντρο της Σκανδιναβίας, το Universeum και τέλος διασκεδάσαμε στο υπέροχο χριστουγεννιάτικο πάρκο Christmas at Liseberg.
Οι Σουηδοί εκπαιδευτικοί, οι μαθητές αλλά και οι γονείς τους άνοιξαν μια ζεστή αγκαλιά για όλους τους επισκέπτες τους, προσφέροντας μια πολύ όμορφη φιλοξενία γεμάτη συγκινήσεις και νέες εμπειρίες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό, τις συνήθειές τους, το μοναδικό εκπαιδευτικό τους σύστημα και κυρίως να δημιουργήσουμε νέους φίλους που περιμένουν να μας ξαναδούν σύντομα!

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 07.51
Δύση: 17.25
Τελευταίο Τέταρτο
976
Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής.
1823
Το Ναύπλιο ορίζεται έδρα της Κυβερνήσεως.
1833
Ο Βασιλεύς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φθάνουν στο Ναύπλιο.
1854
Επαναστατικά τμήματα της Ηπείρου πολιορκούν το Κομπότι της Άρτας.
1956
Στο αγγλικό στρατηγείο Λευκωσίας εκρήγνυται βόμβα που είχαν τοποθετήσει άνδρες της ΕΟΚΑ.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο ηλεκτρολόγος, ο μηχανικός και ο κομπιουτεράς

Τρεις φίλοι στο αυτοκίνητο

Τρεις φίλοι, ένας ηλεκτρολόγος, ένας μηχανικός κι ένας κομπιουτεράς πάνε μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή το αυτοκίνητο κάνει έναν περίεργο θόρυβο και σταματάει.
Αρχίζουν να αναρωτιούνται τι συμβαίνει και να προσπαθούν να βρουν μια λύση, οπότε λέει ο ηλεκτρολόγος:
«Πιστεύω ότι φταίνε τα ηλεκτρικά που χάλασε το αμάξι!»
Ο μηχανολόγος το σκέφτεται για λίγο και λέει:
«Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι μηχανολογικό!»
Κι έρχεται η σειρά του κομπιουτερά και λέει:
«Εγώ λέω ότι πρέπει να βγούμε και να ξαναμπούμε, μήπως τρέξει!»