altΓια το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα erasmus+ “VALUES EDUCATION IN ACTION”

Μια από τις ωραιότερες εκπαιδευτικές εμπειρίες περίμενε τους 6 μαθητές και τις καθηγήτριες του 5ου Γυμνασίου Καρδίτσας, την κ. Παππά Ελευθερία και Σπαή Μαρία κατά την επίσκεψή τους στην πόλη Skövde της Σουηδίας ως φιλοξενούμενοι από το σχολείο Gymnasium Skövde Västerhöjd στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος erasmus+ “Values education in action”.

Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Λιθουανία και Σουηδία συναντήθηκαν σε αυτήν την υπέροχη χώρα για να υλοποιήσουν μια σειρά από δραστηριότητες σχετικές με το θέμα του προγράμματος.
Το ταξίδι ξεκίνησε με πρώτη στάση στην παγωμένη αλλά ρομαντική Στοκχόλμη, η οποία ήδη είχε στολιστεί για να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα! Περιηγηθήκαμε στην Gamla Stan, την παλιά μεσαιωνική πόλη, είδαμε τη Σουηδική Ακαδημία, όπου απονέμονται τα βραβεία Νόμπελ, επισκεφθήκαμε το Παλάτι της Στοκχόλμης και τα βασιλικά διαμερίσματα και τέλος απολαύσαμε την πανοραμική θέα που προσφέρουν οι γέφυρες που συνδέουν τα νησάκια με τα μεσαιωνικά κτίσματα.
Επόμενος προορισμός το Skövde και το Gymnasium Skövde Västerhöjd, ένα εντυπωσιακό και μεγάλο κτηριακό συγκρότημα που διέθετε όλους τους αναγκαίους χώρους τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Από την πρώτη στιγμή αντιληφθήκαμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σχολείο πρωτοπόρο και καινοτόμο που στόχο έχει να βοηθήσει τους μαθητές του να αναπτύξουν ποικίλες ικανότητες για τη μετέπειτα ζωή τους.
Τις μέρες της παραμονής μας εκεί ξεναγηθήκαμε στην πόλη, επισκεφθήκαμε το Monastery of Varnhem, το Πολιτιστικό κέντρο της πόλης, ενώ οι μαθητές πραγματοποίησαν πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως το παιχνίδι ρόλων, η δημιουργία αφισσών, παρουσιάσεις, όλες αναφορικά με τις βασικές ηθικές αξίες που πρέπει να διέπουν τη ζωή μας.
Εντυπωσιακή ήταν και η μονοήμερη εκδρομή μας στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, το Γκέντεμποργκ. Βρεθήκαμε στο Museum of World Culture, στο μεγαλύτερο επιστημονικό κέντρο της Σκανδιναβίας, το Universeum και τέλος διασκεδάσαμε στο υπέροχο χριστουγεννιάτικο πάρκο Christmas at Liseberg.
Οι Σουηδοί εκπαιδευτικοί, οι μαθητές αλλά και οι γονείς τους άνοιξαν μια ζεστή αγκαλιά για όλους τους επισκέπτες τους, προσφέροντας μια πολύ όμορφη φιλοξενία γεμάτη συγκινήσεις και νέες εμπειρίες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό, τις συνήθειές τους, το μοναδικό εκπαιδευτικό τους σύστημα και κυρίως να δημιουργήσουμε νέους φίλους που περιμένουν να μας ξαναδούν σύντομα!

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 05.29
Δύση: 19.38
Πανσέληνος
1822
Ο Χασάν πασάς καταλαμβάνει και καταστρέφει τους Λάκκους και τον Θέρισο στην Κρήτη.
1826
Έλληνες επαναστάτες υπό τους Π. Ζαφειρόπουλο και Σ. Σταϊκόπουλο μαζί με σώμα Επτανησίων αποκρούουν επίθεση δυνάμεων του Ιμπραήμ.
1869
Με βασιλικό διάταγμα καθιερώνεται ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδος.
1936
Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς εγκαθιδρύει το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου.
1960
Απαλείφονται από γνωστό γαλλικό λεξικό οι ερμηνείες του λήμματος "grec" (Έλληνας) ως απατεώνας, λωποδύτης, παλιάνθρωπος.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Αγώνας με μια αρκούδα

Δύο κατασκηνωτές περπατούν μέσα στο δάσος, όταν μια αρκούδα εμφανίζεται στο ένα μέτρο.
Η αρκούδα βλέπει τους κατασκηνωτές και αρχίζει να τους πλησιάζει.
Ο πρώτος άνδρας ρίχνει κάτω την τσάντα του και αρχίζει να φορά τα αθλητικά του παπούτσια.
Ο δεύτερος άνδρας λέει: «Τι κάνεις; Τα αθλητικά δεν θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρκούδα».
«Δεν χρειάζεται να ξεπεράσω την αρκούδα», λέει ο άλλος.
«Αρκεί να τρέξω πιο γρήγορα από σένα».