alt- Όσα πρέπει να προσέξετε για την υποβολή στο exams.it.minedu.gov.gr

Πανελλήνιες 2019: Το τελευταίο βήμα των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, είναι η οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου.
Από την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Ιουλίου, μέχρι και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα http://exams.it.minedu.gov.gr , επιλέγοντας «Οριστικοποίηση».

Οι υποψήφιοι φέτος θα πρέπει να είναι επιπλέον προσεκτικοί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, καθώς σε αυτό είναι αποτυπωμένος ο νέος «χάρτης» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στον οποίο δεν υπάρχουν ΤΕΙ, παρά μόνο πανεπιστήμια.
Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις κάνουν λόγο για αρκετά μεγάλη πτώση σε δημοφιλή τμήματα και σχολές όπως τα πολυτεχνικά και οι Ιατρικές, ενώ αντίθετα πιο σταθερές θα είναι οι Νομικές και οι Οικονομικές σχολές.
Στα κεντρικά ιδρύματα Πολυτεχνεία και Ιατρικές αναμένεται να συγκρατηθούν με μικρές απώλειες μορίων, δεν ισχύει όμως το ίδιο στην περιφέρεια, που ειδικά στην περίπτωση των Πολυτεχνείων αναμένεται βουτιά στα μόρια εισαγωγής.

Τι να προσέξουν – Αναλυτικά ανά επιστημονικό πεδίο

1ο επιστημονικό πεδίο– Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών
Παρά την εκτιμώμενη πτώση στις δημοφιλείς σχολές, όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων του εν λόγω επιστημονικού πεδίου κινείται σε πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες και αναζητεί διεξόδους προς τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Ευκαιρία μπορούν να αποδειχθούν για τους υποψηφίους τα νέα τμήματα ψυχολογίας που ιδρύονται στα Ιωάννινα και τη Φλώρινα, καθώς είναι πολύ πιθανόν, λόγω του ότι θα είναι η πρώτη εμφάνισή τους φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο, να μην καταγράψουν μεγάλη ζήτηση και να έχουν χαμηλή βάση.
Παράλληλα, και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διαθέτει τμήματα που μπορούν να προσφέρουν άλλες διεξόδους πλην των «παραδοσιακών επαγγελμάτων», όπως το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών
Πρόκειται για το πεδίο που έχει δεχθεί τις πιο σαρωτικές αλλαγές, εκτοξεύοντας τον αριθμό των δημοφιλών τμημάτων. Δεκάδες νέες σχολές Γεωπονίας, πολυτεχνικά τμήματα αλλά και φυσικομαθηματικά προστίθενται φέτος στο μηχανογραφικό, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν μία θέση σε αυτές να έχουν διευρυμένες επιλογές.
Τα τμήματα Γεωπονίας διπλασιάζονται στα 21 και «μοιράζονται» σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Παρέχουν πενταετείς σπουδές, όμως θα πρέπει οι υποψήφιοι να γνωρίζουν ότι τα καινούργια τμήματα ακόμα δεν διαθέτουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αντίστοιχα και στις θετικές επιστήμες θα λειτουργήσουν από δύο νέα τμήματα σε Μαθηματικά και Φυσική κι ένα νέο τμήμα Χημείας δίνοντας πρόσβαση και σε υποψηφίους με χαμηλότερες βαθμολογίες να εισαχθούν σε αυτά.
Προσοχή χρειάζεται στα πολυτεχνικά τμήματα, καθώς υπάρχουν δύο κατηγορίες. Αυτές των πενταετών και αυτές των τετραετών σπουδών. Οι πρώτες παρέχουν master ενώ οι δεύτερες όχι και δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφών ανάμεσα στις δύο κατηγορίες. Από φέτος πενταετή γίνονται τα πολυτεχνικά τμήματα σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, όμως οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δρόμος για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων και ακαδημαϊκής ισοδυναμίας είναι ακόμα μακρύς.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Πολλές νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, λόγω των νέων τμημάτων που αφορούν σε δημοφιλή παραϊατρικά επαγγέλματα. Στον τομέα της Διαιτολογίας ιδρύονται τέσσερα επιπλέον τμήματα σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα και Σητεία δίνοντας την ευκαιρία σε υποψηφίους με χαμηλές βαθμολογίες να τα διεκδικήσουν. Παράλληλα, για τους μαθητές της Β. Ελλάδας αποτελεί θετική εξέλιξη η ίδρυση τμήματος Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα. Η εργοθεραπεία είναι σύγχρονη επιστήμη, η οποία στοχεύει στην παρέμβαση σε άτομα με δυσλειτουργίες και περιορισμούς στην κίνηση, στις διάφορες δραστηριότητες αλλά και στην εκτέλεση έργων, ενώ από την άλλη, ανοίγει πολλές προοπτικές εύρεσης εργασίας σε κέντρα αποκατάστασης, νοσοκομεία, γηροκομεία κ.λπ.

4ο επιστημονικό πεδίο – Πληροφορικής και Οικονομίας
Ενδιαφέρον παρουσιάζει στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο η ένταξη των τουριστικών σπουδών. Πρόκειται για έναν κλάδο που ανθεί στη χώρα και πλέον από τον Σεπτέμβρη του 2019 δημιουργούνται τέσσερα νέα τμήματα σε Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο δίνοντας την ευκαιρία εισαγωγής με αρκετά χαμηλές βαθμολογίες, μια και θα είναι η πρώτη τους εμφάνιση στο μηχανογραφικό δελτίο.
Τα εν λόγω τμήματα σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση και μεταπτυχιακή εξειδίκευση προσφέρουν επαγγελματικές διεξόδους. Παράλληλα, υπερπληθώρα σχολών καταγράφεται και στα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, τα οποία τετραπλασιάζονται. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι γνωστό ακόμα τι θα γίνει με την αντιστοίχηση των μετεγγραφών σε αυτά, όμως παρέχουν τη δυνατότητα εισόδου επιπλέον πρωτοετών στην εν λόγω ειδίκευση.

Πηγή “dikaiologitika.gr”







 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.19
Δύση: 18.47
Σελήνη
19 ημερών
1430
Ο Σουλτάνος Μουράτ ο Β΄ κυριεύει την Θεσσαλονίκη από τους Βενετούς και την παραδίδει στη λεηλασία και τις φλόγες.
1821
Δύναμη Μανιατών δίνει την πρώτη μάχη του Αγώνος στον Άγιο Αθανάσιο της Καρύταινας.
1823
Συνέρχεται στο Άστρος Κυνουρίας η Β΄ Εθνική Συνέλευση.
1864
Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνία για την Ένωση με την Ελλάδα των Ιονίων Νήσων.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Η μύγα!

Δυο ψεύτες κάνουν διαγωνισμό στο ποιος θα πει το μεγαλύτερο ψέμα.
Λέει ο πρώτος δείχνοντας το καμπαναριό:
- "Βλέπεις μια μύγα πάνω στην καμπάνα;"
Κι ο δεύτερος:
- "Εγώ δε βλέπω τη μύγα αλλά ακούω τα βήματα της!!"