altΗ βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου,εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Σύριζα,στο ιστορικό χωριό Κιλελέρ, την Κυριακή 14 Απριλίου, στην εκδήλωση μνήμης της αιματηρής εξέγερσης των Θεσσαλών κολίγων αγωνιστών το 1910.
Ο εορτασμός για τα 109 χρόνια από την εξέγερση στο Κιλελέρ, τιμήθηκεπαρουσία και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Η καταλυτική σημασία της εξέγερσης, που ανάγκασε την τότε κυβέρνηση Βενιζέλου να προχωρήσει το 1911 σε δεύτερη μαζική διανομή γης στους κολίγους, αποτελεί διαχρονική υπενθύμιση της αξίας των συλλογικών αγώνων. Παράλληλα,αναγνωρίζεται ότι η εξέγερση στο Κιλελέρ, στάθηκε ο προάγγελος της οριστικής απάντησης στο αίτημα των αγροτών της Θεσσαλίας για απαλλοτριώσεις από τον Νικόλαο Πλαστήρα, το 1923, μετά και τον ξεριζωμό των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας.
Η κ. Κατσαβριά, στον χαιρετισμό της κατά την έναρξη των εκδηλώσεων, τόνισε:
«Με το βλέμμα στραμμένο πάντα στο μεγάλο ιστορικό αίτημα για την κοινωνική απελευθέρωση του αγροτικού κόσμου, γιορτάζουμε και φέτος, την επέτειο της αιματηρής εξέγερσης των κολίγων αγωνιστών στο Κιλελέρ.
Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που δικαίως καταγράφεται ως ένα από τα κορυφαία στην ιστορία του αγροτικού κινήματος και των κοινωνικών αγώνων του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
Η Θεσσαλική γη, βασανισμένη και ποτισμένη με το αίμα των παιδιών της, στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή, για ελευθερία και δικαιοσύνη, δεν ξεχνά!
Τιμάμε αγωνιστικά εδώ, στο χώρο της θυσίας στο Κιλελέρ, τη μεγάλη εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων, που έβαλε ανεξίτηλη την σφραγίδα της στην ιστορία του αγροτικού κινήματος, στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Τιμάμε τον Μαρίνο Αντύπα τον πρωτεργάτη της αγροτικής ιδέας, τους νεκρούς κολίγους σε αυτό εδώ το σημείο αλλά και το πρωτοφανές για εκείνη την περίοδο συλλαλητήριο, που έγινε την ίδια μέρα στην Λάρισα.
Η ιστορία του Κιλελέρ, μετατρέπεται σε συνείδηση του γεγονότος ότι οι αγώνες είναι αυτοί που χαράζουν τη μοίρα των λαών, οι αγώνες είναι που φωτίζουν το δρόμο της νίκης για ένα καλύτερο αύριο.
Πριν από 109 χρόνια απαιτήθηκε μια συγκλονιστική ρήξη με τους μεγαλοτσιφλικάδες και εκείνα τα μεγάλα συμφέροντα που ήθελαν τον αγρότη υποτακτικό και υποταγμένο. Από εκεί ξεκίνησαν όλα.
Η πρώτη πράξη συνειδητοποίησης των αγροτών τότε, ήταν η δημιουργία των δικών τους οργανώσεων. Η ίδρυση και λειτουργία αγροτικών συλλόγων, οι οποίοι βοήθησαν στην οργάνωση και το συντονισμό των κολίγων, «για το μοίρασμα της γης σε αυτούς που τη δουλεύουν».
Σήμερα, απαιτείται μια ουσιαστική στροφή στην αντίληψή μας για τη μορφή και το περιεχόμενο του αγροτικού κινήματος. Είναι πλέον αναγκαίο, να το δούμε με τη ματιά ενός σύγχρονου αναπτυξιακού κινήματος, στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που αναζητά την καινοτομία και την εφαρμόζει, τολμά και διεκδικεί. Ιδιαίτερα τώρα, μετά από 10 χρόνια χρεοκοπίας και ύφεσης, που ευτυχώς είναι πλέον πίσω μας.
Με μια τέτοια προσέγγιση, μαζί με τη συλλογική οργάνωση των αγροτών, μπορούμε να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες στο χώρο της αγροτικής οικονομίας, και να κάνουμε πράξη το όραμά μας για δίκαιη ανάπτυξη.
Διεκδικούμε αποφασιστικά πλήρη απασχόληση και υψηλότερα εισοδήματα για τον αγροτικό κόσμο, παράλληλα με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δομών αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το Κιλελέρ αποτελεί πάντα διαχρονικό παράδειγμα αγώνων και διεκδίκησης.»

Χρυσούλα Κατσαβριά
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Καρδίτσας
www.katsavria.gr
 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Ζώδια Προβλέψεις

Απόψεις

Not id article

Σαν Σήμερα

Ανατ.: 06.41
Δύση: 20.12
Σελήνη
19 ημερών
971
Νίκη του βυζαντινού στρατού υπό τον Ιωάννη Τσιμισκή κατά των Ρώσων.
1507
Σφαγή Μανιατών από τους Τούρκους.
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος αιχμαλωτίζεται από τους Τούρκους στη γέφυρα της Αλαμάνας.
1823
Διορίζεται από την κυβέρνηση αρμοστής της Κρήτης ο Υδραίος Μανώλης Τομπάζης.
1827
Πεθαίνει στο Νέο Φάληρο ο θρυλικός Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης.
1867
Κρήτες επαναστάτες δέχονται τις επιθέσεις Τούρκων στην Κράπη Σφακίων.
1897
Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις απωθούν τις Ελληνικές δυνάμεις από την τοποθεσία Φαρσάλων.
1912
Οι Ιταλοί υπό τον αξιωματικό Ορσίνι καταλαμβάνουν την Αστυπάλαια από τους Τούρκους.
1914
Οι δυνάμεις των Βορειοηπειρωτών εξαπολύουν επίθεση στην Μονή Τσέπου και ανατρέπουν τους Αλβανούς.
1941
Ο Βασιλεύς Γεώργιος Β΄ και η Ελληνική Κυβέρνηση φθάνουν στην Κρήτη.
1956
Βιαιοπραγίες και βανδαλισμοί κατά των Ελλήνων της Κύπρου από τους Τούρκους.

Πρωτοσέλιδα

Ανέκδοτο

Ο παντρεμένος

Ένας παντρεμένος πλησιάζει μια γυναικάρα στο super market και της λέει: «Έχω χάσει τη γυναίκα μου στους διαδρόμους. Σας πειράζει να μιλήσουμε για λίγο;».

Εκείνη τον ρωτάει: «Δε θα ήταν προτιμότερο να ψάξεις να τη βρεις απ' το να μιλάς μαζί μου;»

Και της απαντά ο παντρεμένος: «Μα δε θα χρειαστεί, κάθε φορά που μιλάω με όμορφη γυναίκα, η γυναίκα μου εμφανίζεται απ' το πουθενά!».